Proti týmto chorobám sa musia Slováci povinne očkovať aj v dospelosti, má to však háčik. Takmer nikto o tom nevie!

Vedeli ste, že na Slovensku je zo zákona povinné preočkovať sa v dospelom veku proti záškrtu a tetanu? Ak nie, ste na tom ako drvivá väčšina spoluobčanov. Ani lekári zvyčajne o tejto povinnosti ľudí neinformujú a úrady ju nevymáhajú. Protilátky z očkovania v detstve pritom už dávno väčšina z nás nemá, a tak nie sme pred týmito chorobami chránení.

15.03.2024 06:00
očkovanie, vakcína, tetanus, doktor, pacientka Foto:
Očkovanie je povinné i v dospelosti.
debata (3)

Očkovanie proti záškrtu a tetanu je jedinou povinnou vakcináciou v dospelom veku. Očkovať sa treba po dovŕšení tridsiatich rokov a potom si to zopakovať vždy o ďalších 15 rokov.

Seniorom nad 60 rokov a ľuďom s oslabenou imunitou sa dokonca odporúča preočkovanie už o desať rokov po poslednej dávke, pretože ich imunita je slabšia a ochrana sa po vakcinácii stráca rýchlejšie.

Proti obom vážnym infekčným ochoreniam sa možno očkovať spolu, slúži na to takzvaná kombinovaná vakcína, ktorá je zároveň aj proti čiernemu kašľu. Ten sa začína na Slovensku po rokoch znovu objavovať.

„Preočkovanie dospelých proti záškrtu a tetanu sa vykonáva kombinovanou očkovacou látkou každých 15 rokov. Aj v prípade prekročenia odporučeného intervalu sa preočkovanie proti záškrtu a tetanu vykoná vždy len jednou dávkou, pokiaľ je v zdravotnej dokumentácii pacienta dokumentované základné očkovanie tromi dávkami očkovacej látky (z minulosti, najčastejšie v detskom veku),“ informuje Úrad verejného zdravotníctva.

Základné očkovanie dospelých proti záškrtu a tetanu tromi dávkami sa vykoná len v prípade, ak nie je dôveryhodná dokumentácia základného očkovania v minulosti.

kašeľ, čierny kašeľ, seniorka, dôchodkyňa Čítajte viac Bolo to peklo, dusila som sa s vypúlenými očami, spomína Soňa na skúsenosti s ochorením, ktoré sa opäť vrátilo

Záškrt dokáže zabiť

Záškrt patrí medzi obávané infekčné ochorenia, ktoré sa sporadicky objavia aj u nás. „Na Slovensku sme od začiatku roka 2024 evidovali jeden prípad záškrtu, vlani to boli dva prípady a v roku 2022 najviac za ostatné roky, až osem prípadov,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva.

V susednom Česku sa minulý týždeň ale objavil po desiatkach rokov prípad úmrtia na záškrt u 82-ročného zdravého športujúceho seniora. Úmrtie vyvolalo šok, potom sa však zistilo, že postihnutý nebol ako dieťa proti záškrtu očkovaný.

„Nákaza sa prenáša vdychovaním kontaminovaného vzduchu, ale vzhľadom na to, že baktéria je odolná voči vonkajším podmienkam, význam má aj prenos kontaminovaným prachom, predmetmi a ojedinele aj potravinami. Inkubačný čas je 2 – 5 dní, maximálne 1 – 10 dní. Prameňom pôvodcu nákazy je chorý človek alebo bezpríznakový nosič,“ vysvetľuje úrad.

Časť infekcií prebehne bezpríznakovo. „Najčastejšie sa záškrt prejavuje postihnutím horných dýchacích ciest, keď sa infekčný proces prevažne lokalizuje v hrdle, na mandliach. Zriedkavejšie sa môže lokalizovať infekcia v nose, na koži, spojivkách či strednom uchu. Ide o zápalový proces na slizniciach sprevádzaný tvorbou „pablán“, zdurením lymfatických uzlín, vysokou teplotou,“ ozrejmujú hygienici.

očkovanie, vakcína, tetanus, doktor, pacientka Čítajte viac 82-ročný senior športovec zomrel na obávanú infekčnú chorobu. Je to prvá obeť po 55 rokoch...

Hlien vedie k uduseniu

Pri ťažkom priebehu môže dôjsť k poškodeniu nervov, čo spôsobuje ochrnutie hlasiviek a prehĺtacích svalov. Ochorenie máva často komplikovaný priebeh, a to najmä zápalom srdcového svalu, obrnou mäkkého podnebia, iných svalov a poškodením obličiek.

Príčinou smrti v tých najťažších prípadoch je zvyčajne zlyhanie dýchacieho systému. Toxín, ktorý baktéria produkuje, poškodzuje tkanivo dýchacích ciest, čo vedie k tvorbe hustého hlienu a vzniku povlakov. Hlien bráni prívodu kyslíka a dochádza k uduseniu. Okrem toho môže toxín spôsobiť aj ďalšie komplikácie, ako sú napríklad zlyhanie srdca alebo poškodenie ďalších orgánov.

Infekcia záškrtom sa dá liečiť bežne dostupnými antibiotikami, podmienkou je ale včasná diagnostika, čo nie je samozrejmosťou najmä preto, že ako záškrt sa môže prejavovať aj veľa iných chorôb. Rýchlej diagnostike tak môže uniknúť.

Tetanus prichádza z infikovanej pôdy

Tetanus môže mať rovnako ako záškrt až smrteľné následky, v tomto prípade však nejde o infekciu prenášanú medzi ľuďmi. Postihnutý sa nakazí prostredníctvom poranenia na koži, do ktorého sa dostane infikovaná pôda.

Hlavne v pôde hnojenej hnojom sa môžu nachádzať spóry baktérie Clostridium tetani. Dostávajú sa do nej so zvieracími, hlavne konskými, ale i ľudskými výkalmi (to znamená, že baktériu môže mať vo svojom tele aj človek, ktorý tetanom netrpí) a prežíva tam i desiatky rokov. Potom sa môžete nakaziť, keď sa poraníte o klinec, triesku alebo o iný ostrý predmet, na ktorom baktérie uľpeli.

„Baktérie produkujú toxín, ktorý spôsobuje kŕče svalstva. Človek je voči tomuto toxínu veľmi vnímavý,“ uvádza pediater Martin Gregora vo svojej publikácii Očkovanie a infekčné choroby detí (vyšla v češtine). Veľmi nebezpečný neurotoxín postihuje nervový systém. Zablokuje miesta, ktoré regulujú prenos vzruchov z nervov do svalov a výsledkom je ničím neriadené dráždenie svalov a vznik kŕčov.

Najčastejšou a aj najvážnejšou formou choroby je takzvaný generalizovaný tetanus. Ochorenie začína kŕčmi žuvacích svalov (nemožnosť otvoriť ústa), tuhnutím svalstva šije a postupne sa pridávajú kŕče rôznych častí tela, napríklad brucha alebo chrbta. Dôsledkom je strata koordinácie pohybov.

Kŕče trvajú niekoľko minút a telo je pri nich prehnuté do polohy luku pripraveného vystreliť šíp. Sú veľmi bolestivé a môžu sa prejavovať nielen stuhnutím, ale aj zášklbmi svalov. K ďalším príznakom patrí zvýšená teplota, potenie, zvýšený krvný tlak a môže sa objaviť aj zrýchlený pulz.

Ochorenie môže mať ľahký, stredný, ale i ťažký priebeh. Bez lekárskej pomoci v podobe dôsledného ošetrenia rany, podania protilátok či liekov proti toxínu, očkovania a ďalšej liečby končí ťažká nákaza zvyčajne fatálne v dôsledku zástavy srdca alebo kolapsu dýchacej sústavy, pretože kŕče medzirebrových a ďalších svalov dýchanie znemožnia.

V prípade úrazu, keď hrozí akútne riziko nákazy tetanom, dochádza k urýchlenému preočkovaniu, ak od posledného očkovania ubehlo už viac ako päť rokov.

Povinné očkovanie detí

Proti čiernemu kašľu a záškrtu sa na Slovensku očkuje povinne, v rámci očkovania hexavakcínou (proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, hemofilovým nákazám a žltačke typu B). Základné očkovanie sa skladá z troch dávok očkovacej látky. Prvá dávka sa podá v treťom mesiaci života novorodenca, druhá dávka o 2 mesiace a tretia dávka o 6 mesiacov po druhej dávke. Ďalej sa vykonáva preočkovanie v 6. a 13. roku života.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #tetanus #záškrt