Tiež ju milujete? Červená repa chráni srdiečko, zlepšuje trávenie a má aj protirakovinové účinky

Červenú repu by si mali obľúbiť aj tí, ktorí si k nej doteraz cestu nenašli. Ľudské zdravie podporuje naozaj všestranne. Chráni srdce, zlepšuje trávenie a pôsobí preventívne aj proti onkologickým ochoreniam.

06.04.2024 10:00
cvikla, červená repa, detox Foto:
Červená repa je nabitá zdravím.
debata

„Medzi prednosti cvikly patrí najmä vysoký obsah vody (podpora chudnutia, zlepšenie trávenia), antioxidantov (prírodných zlúčenín chrániacich bunky pred poškodením) a vitamínov. Nájdeme v nej napríklad draslík (zdravé srdce), sodík (regulácia tlaku), vápnik (silné kosti), horčík (proti únave, zlepšuje duševný stav), železo (podporuje krvotvorbu), vitamín C (imunita) a vitamíny skupiny B (nervy),“ popisuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Podobne ako v prípade iných koreňových zelenín aj v prípade repy platí, že zdraviu prospievajú práve tie látky či živiny, ktoré ju robia výrazne farebnou. Repa totiž získava svoj drahokamový odtieň z prírodného rastlinného pigmentu, ktorý má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. „Červené farbivá betanín a betalaín priaznivo ovplyvňujú pružnosť ciev a krvný obeh," píše profesor Karel Kopec v knihe Zelenina vo výžive človeka. Repa má pozitívny vplyv na krvotvorbu.

Kardiologička: Starším ľuďom tolerujeme aj vyšší krvný tlak. Aká hodnota to môže byť?
Video
Zdroj: TV Pravda

Antioxidačné účinky červenej repy bránia pôsobeniu škodlivých voľných radikálov. Tie vznikajú ako odpadný produkt pri látkovej výmene (metabolizme), čo sú všetky procesy slúžiace k získaniu energie a k tvorbe látok, ktoré potrebujeme pre život.

Neobmedzené pôsobenie voľných radikálov vyúsťuje nielen do srdcových chorôb, ale aj do vzniku rakoviny, prejavuje sa tiež predčasným starnutím celého organizmu (vrátane pokožky). Látky obsiahnuté v cvikle proti týmto škodlivým procesom bojujú.

Srdce chráni aj zvýšený obsah draslíka v červenej repe. Tento minerál podporuje tiež správne fungovanie nervov i svalov a výrazne sa podieľa na stabilite vnútorného prostredia, bez ktorej nemôže ľudský organizmus fungovať.

infarkt, srdce, kardiovaskulárne choroby, angina pectoris Čítajte viac Ako sa zachovať, keď blízky dostane infarkt? Toto jednoduché opatrenie pomôže zachrániť život

Proti chudokrvnosti

Červená repa môže podľa niektorých výskumov priaznivo pôsobiť aj na zdravotný problém zvaný chudokrvnosť, a to vďaka obsahu železa. Pre chudokrvnosť je typické zníženie koncentrácie krvného farbiva hemoglobínu v krvi aj pokles červených krviniek erytrocytov.

Výsledkom je, že k tkanivám sa nedostáva v dostatočnej miere kyslík, pretože ten sa viaže práve na hemoglobín. Problém anémie sa dá riešiť aj zvýšeným príjmom kyseliny listovej či vitamínu B12, ktoré podporujú tvorbu červených krviniek. AJ tieto látky repa obsahuje.

Dostatok vlákniny

„Priaznivé pre naše zdravie je aj množstvo vlákniny, ktorým repa prospieva nielen tráviacemu traktu. Vláknina pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, udržiavať primeranú hmotnosť a pravidelné vyprázdňovanie. Vo všeobecnosti vyvážená strava s vlákninou znižuje riziko ochorení, ako je rakovina hrubého čreva, srdcové ochorenia a zápalové ochorenia čriev,“ vymenúva ďalej Úrad verejného zdravotníctva. Vláknina tiež znižuje aj hladinu zlého cholesterolu.

Červenú repu možno konzumovať vo varenej podobe, ale tým prichádza o vitamín C a ďalšie významné látky. Naučte sa ju preto prijímať aj v surovom stave. Možno odporučiť napríklad surovú cviklu, ktorá sa rozmixuje spolu s jablkom a trochou citrónovej šťavy, ktoré jej dodajú aj lahodnú, osviežujúcu chuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #srdce #antioxidanty #červená repa #srdce a cievy