Ako sa zachovať, keď blízky dostane infarkt? Toto jednoduché opatrenie pomôže zachrániť život

Šťastím v nešťastí je, dostať infarkt v blízkosti iného človeka. Ten nielenže privolá pomoc, ale môže aspoň trochu zmierniť zdravotné problémy postihnutého.

06.02.2024 06:00
infarkt, srdce, kardiovaskulárne choroby,... Foto:
Okolie môže urobiť veľa.
debata (1)

Ak je postihnutý, u ktorého máte podozrenie na infarkt, pri vedomí, urobte v prvom rade jednoduché, ale mimoriadne dôležité opatrenie, ktoré do istej miery srdcu uľavuje, pretože o niečo znižuje prietok krvi. Zdvihnite pacientovi hornú časť tela, nemal by ležať, hoci sa to ponúka. Umiestnite ho do polosedu, hlavne mu zabráňte hýbať sa, pretože pohyb srdiečko ešte viac vyčerpáva.

Acylpyrin či aspirin, to sú lieky, ktoré riedia krv a môžu v niektorých prípadoch rozpustiť krvnú zrazeninu, ktorá upcháva srdcovú tepnu, prípadne zabrániť jej zväčšovaniu. Nemožno povedať, že tieto prípravky infarkt vyriešia, skôr zabezpečia, aby sa situácia ešte viac nezhoršovala. Je dobré mať medikamenty doma v pohotovostnej lekárničke a v prípade podozrenia ich použiť. S podaním akýchkoľvek liekov sa však poraďte s dispečerom tiesňovej linky 155.

Ďalej sa snažte zmierniť úzkosť postihnutého, je možné podať aj lieky proti tomuto nepríjemnému fyzickému stavu, ak sú k dispozícii. Nemá to efekt len na psychiku, ale zlepšenie duševného stavu je istou úľavou aj pre srdce. Uvoľnite tiež oblečenie, napríklad kravatu či opasok, aby sa postihnutý cítil trochu lepšie.

tlak, vysoký tlak, meranie tlaku, doktor, pacientka Čítajte viac 9 rád, ako predísť vysokému krvnému tlaku

Volajte pomoc už po pár minútach bolesti

Skúste tiež podať nitroglycerin, ak ho postihnutý užíva na anginu pectoris. Tento liek lekári predpisujú kardiakom na prerušenie či prevenciu záchvatu. Ak po ňom bolesti na hrudníku prestanú, zrejme nešlo o infarkt, ale práve o anginu pectoris, a môžete byť pokojní. Bolesť pri infarkte sama ani po podaní nitroglycerínu neodíde.

Ak ani po všetkých týchto opatreniach problémy neustupujú a bolesť na hrudi už trvá dlhšie ako 10 či 15 minút bez známok zlepšenia, treba volať záchranku. Je to lepšie, ako vybrať sa do zdravotníckeho zariadenia na vlastnú päsť. Posádka sanitky môže okamžite začať s úkonmi, ktoré povedú k rýchlemu poskytnutiu pomoci, napríklad už v sanitke nakrúti EKG alebo napichne žilu, tiež hneď informuje nemocnicu o privážanom pacientovi a tá sa môže pripraviť.

Zatiaľ čo ak sa do nemocnice dopravíte autom či taxíkom, môže sa stratiť drahocenný čas. Pamätajte, že radšej prísť zbytočne ako neskoro a laik nemá šancu sám rozpoznať, do akej miery je jeho zdravotný stav závažný a vyžaduje si neodkladný zákrok.

Ak postihnutý stratil vedomie, skontrolujte, či dýcha. V prípade, že nie, hneď začnite s oživovaním, čo znamená 30 stačení hrudníka a dvakrát vdýchnutie do úst (nemusí byť, v tom prípade len stláčajte, to je dôležitejšie). Stláčajte miesto uprostred hrudníka vo frekvencii stokrát za minútu a do hĺbky štyroch až piatich centimetrov. Presné inštrukcie poskytne dispečer na tiesňovej linke.

Ako sa infarkt prejaví?

Infarkt sa u mužov ohlási silnou tlakovou čí pálivou bolesťou uprostred hrudníka s vyžarovaním do ramena, ruky či čeľuste. U žien to nie je takto „jednoduché“, ich príznaky bývajú nenápadnejšie a ľahko si ich pomýliť s inými zdravotnými problémami, napríklad pokazeným žalúdkom. Ženy pri infarkte pociťujú často nepríjemné pocity v hornej časti brucha alebo bolesti chrbtice približne v oblasti medzi lopatkami. Obe pohlavia sa však sťažujú na potenie, dýchavičnosť, nevoľnosti. V nemocnici zrazeninu rozpustia pomocou operačného zákroku.

(Zdroj: www.nzip.cz)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranka #cievna mozgová príhoda #infarkt myokardu