Z pultov lekární zmizol tento často používaný a obľúbený liek proti bolesti, kedy sa znovu objaví?

Výpadok dôležitého lieku na predpis, ktorý sa používa proti bolesti či na tlmenie kŕčov, hlásia po českých aj slovenské lekárne. Avšak s tým rozdielom, že u nás chýba už dlhšiu dobu. Algifen Neo by sa mal znovu na pultoch lekární objaviť zrejme v lete. Situácia s výpadkami liekov na Slovensku stále nie je dobrá, chýbajú antibiotiká alebo kortikoidy.

18.04.2024 06:00
lieky Foto:
Viaceré lieky majú stále výpadky.
debata

Liek Algifen Neo sa používa pri kŕčovitých bolestiach v brušnej oblasti(bolesti žalúdka, čreva, žlčových a močových ciest), pri bolestivej menštruácii, migréne a bolestiach zubov, na predchádzanie bolesti pri lekárskom vyšetrení aj na tlmenie bolesti po malých operačných výkonoch alebo vyšetreniach. Liek môžu užívať dospelí, mladiství a deti od dovŕšenia desiatich rokov.

Aký je najdrahší liek na Slovensku? A prečo musím v lekárni doplácať?
Video
Zdroj: TV Pravda

Dostupný snáď v druhej polovici roka

Na Slovensku dostal Štátny ústav pre kontrolu liečiv oznámenie o prerušení dodávok lieku už koncom minulého roku. Účinné kvapky tak na našom trhu nezohnať už zopár mesiacov.

„Výrobca lieku nám zatiaľ nepotvrdil jeho presnú dostupnosť. Očakávame, že by mal byť znovu dostupný začiatkom druhej polovice tohto roka,“ uviedol pre portál tvnoviny.sk Ján Zošák, hovorca distribútora liekov Unipharma.

zena tabletka lieky choroba liek Čítajte viac Kupujete lieky na predpis cez internet? Nerobte to, môžu byť falšované, s obsahom jedu na potkany, cementu či arzénu

Problém sa pritom netýka len toho jedného medikamentu. Situácia s výpadkami liekov sa síce v poslednej dobe v porovnaní s minulosťou zlepšila, však stále viaceré chýbajú.

Chýbajú antibiotiká aj kortikoidy

Ide napríklad o niektoré druhy antibiotík, liekov na neurologické a kardiovaskulárne choroby, kortikoidy, vakcíny či prípravky na riešenie zdravotných problémov s očami.

káva, kofeín Čítajte viac Lieky a káva: dôležité zásady, ktoré by ste mali poznať

Algifen Neo je viazaný na lekársky predpis, nie je tak možné kúpiť si ho voľne v lekárni. Lekár by mal o výpadku vedieť a pacientovi predpísať iný medikament, aby sa nestalo, že príde do lekárne a liek nedostane. Lekárnik však má možnosť ponúknuť mu náhradu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #recept #liek proti bolesti