Lieky a káva: dôležité zásady, ktoré by ste mali poznať

Káva je pre mnohých z nás neodmysliteľnou súčasťou každodenného života. Avšak málokto vie, že jej konzumácia môže ovplyvniť účinky niektorých liekov.

21.02.2024 11:00
káva, kofeín Foto:
Káva a lieky niekedy nejdú k sebe.
debata

Príjem kofeínu môže vplývať na to, ako lieky, ktoré užívame, účinkujú. Jeho konzumácia môže v niektorých prípadoch ovplyvniť napríklad vstrebávanie liekov do organizmu alebo zvýšiť riziko nežiaducich účinkov liekov a znížiť ich účinnosť.

Ak užívate lieky s obsahom efedrínu, mali by ste kávu prestať piť úplne. Lieky s efedrínom sa používajú pri liečbe astmy alebo alergií. „Keďže kofeín aj efedrín patria do skupiny stimulantov, ich spoločné užívanie môže z dlhodobého hľadiska viesť k závažným vedľajším účinkom – napríklad k problémom s vysokým krvným tlakom a rôznym srdcovým poruchám,“ informuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Kofeín môže znížiť aj účinok niektorých liekov, napríklad s obsahom valporátu, ktoré sa používajú pri liečbe epileptických záchvatov. V niektorých prípadoch dokonca pitie kávy počet záchvatov zvyšuje.

káva, kofeín, pôžitok Čítajte viac Je káva zdravá? Predlžuje život?

S liekmi na srdce opatrne

„Okrem toho sa neodporúča konzumácia kofeínu, ak užívate lieky s obsahom adenozínu alebo dipyridamolu. Také lieky sa používajú napríklad pri liečbe rôznych ochorení srdca. Kofeín môže blokovať pôsobenie týchto dvoch zložiek a znižovať ich účinnosť,“ radí ústav.

Vo väčšine prípadov sa kofeínu pri užívaní liekov vzdávať nemusíte, avšak vždy je dobré aspoň obmedziť jeho konzumáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #káva #pitie kávy