Na fotografa zvierat Lukáša zaútočil medveď, zachránil ho obranný sprej. Ktoré fungujú najlepšie a akým sa vyhnúť?

Pravdepodobnosť stretnutia s medveďom je síce aj po udalostiach posledných týždňov nízka, avšak lepšie byť pripravený ako prekvapený. Kvalitné obranné spreje proti medveďom môžu zachrániť zdravie a život. Ako si vybrať výrobok, ktorý skutočne ochráni?

27.03.2024 06:00
Lukas Holasek a Jakub Mrocek  medvede Foto:
Lukáš Holásek (vľavo) a Jakub Mrocek spolu vyrážajú pozorovať zvieratá.
debata (7)

Že obranné spreje na medvede fungujú, o tom sa na vlastnej koži presvedčil aj fotograf zvierat a terénny mapovateľ Lukáš Holásek. V jeden jesenný deň celé predpoludnie označoval v bukovom lese takzvanú prebierku, teda rastúce stromy určené na výrub. Okolo jednej hodiny sa vybral na kontrolu jednej z fotopascí. Chcel k nej vybehnúť len tak naľahko, nezobral si fotoaparát a neplánoval ani medvedí sprej. „Bol obed a po medveďoch už dlhšie ani stopy. Našťastie som si sprej asi zo zvyku nakoniec vzal a vložil do puzdra na opasku,“ popisuje.

Modriny, rany. Hovorí obeť útoku medveďa v L. Mikuláši
Video
Zdroj: TV Pravda

Rezkou chôdzou vykročil do doliny, vietor mu fúkal priamo do tváre. Po ľavej strane hučal horský potok, vpravo sa striedali odrastené mladiny a zvyšky starej hory. Po pár minútach sa ocitol na mieste, kde sa mladina napájala na odrastenú bučinu.

„V tom momente som na zhruba pätnásť metrov zbadal medveďa. Stál bokom ku mne, mal sklonenú hlavu a žral bukvice. Hlavou mi prebleslo, že sa potichu vrátim po fotoaparát. Medveď však zdvihol hlavu a s revom sa okamžite rozbehol priamo na mňa. Ja som uskakujúc vytiahol sprej, odistil ho a na vzdialenosť približne päť až sedem metrov vypálil na medveďa dlhšiu dávku,“ spomína si.

Maria Klukosova Čítajte viac Bola na prechádzke so psom, pred obchodom ju prekvapil medveď. „Schody sme brali po dvoch,“ opisuje zážitok Mária z Ružomberka

Keď sa medveď zrazil s oblakom aerosolu, zvrtol sa a odskočil pod zvážnicu, na ktorej Lukáš stál. Pri potoku sa o pár sekúnd otočil a s revom sa rútil späť: „To už som stále ustupujúc dozadu párkrát rázne zakričal: Hej, hej. Sprej som už druhýkrát našťastie použiť nemusel. Medveď vybehol pod mladinu, spoza ktorej som ho pred pár sekundami zbadal, ešte raz na mňa pozrel, vbehol do lesa a bolo po všetkom.”

Lukáš Holásek predpokladá, že išlo o jednu z miestnych medvedíc, ktorú pozoroval viackrát predtým a videl ju aj po incidente. V tom čase mala dve mláďatá. „Tie boli pravdepodobne v mladine, spoza ktorej som vyšiel. Vo chvíli, keď si ma medvedica na tú skutočne krátku vzdialenosť všimla, netušila, kde jej medvieďatá sú. Videla iba mňa, ako jej stojím pár metrov za zadkom…,“ vraví.

Že ho medveď prekvapil, považuje za svoju chybu. V neprehľadnom teréne kráčal príliš rýchlo a neobozretne, vietor mu fúkal priamo do tváre, zurčanie potoka prekrývalo jeho kroky a nechtiac sa k medveďovi priblížil príliš blízko: „Ten ma teda nemohol včas zacítiť, započuť ani zbadať. Zhoda okolností, kedy mohlo prísť na najhoršie, bola na svete. Spätne som skutočne rád, že som v ten deň pri sebe mal medvedí sprej, ktorý som stihol použiť.“

medved foto policia Čítajte viac Viete presne, čo robiť, keď sa stretnete s medveďom? Funguje píšťalka či hra na mŕtveho?

Všímajte si obsah účinnej látky

Trh ponúka množstvo sprejov, o ktorých výrobcovia inzerujú, že sa dajú s úspechom použiť na medvede. Vyznať sa v nich nie je pre laika vôbec jednoduché a spotrebiteľ si ľahko vyberie produkt, ktorý nemá veľkú účinnosť.

„Sprej na medvede by mal mať aspoň 225 gramov, obsahovať jedno až dve percentá účinnej látky a dostreknúť minimálne 7,5 metra po dobu šiestich sekúnd. Tieto parametre zabezpečia, že v prípade útoku dokážete vytvoriť obranný oblak, ktorý podľa štúdií aj našich osobných skúseností dokáže zastaviť útok medveďa,“ odporúča Jakub Mrocek, fotograf a kameraman prírody, ktorý s Lukášom Holáskom spolupracuje a spolu vyrážajú pozorovať, fotografovať a nakrúcať zvieratá. I tento týždeň ich možno stretnúť len v prírode.

Spreje na medvede obsahujú účinnú látku kapsaicín známu z chilli papričiek. Natlakovaná pálivá zmes vystrekne vysokou rýchlosťou a vytvorí hustý oblak. Reakcia medveďa na účinnú látku je okamžitá paralyzácia a zastavenie útoku. Sprej na medvede spôsobuje dočasnú bolesť a podráždenie očí a dýchacích ciest medveďa, avšak nezanecháva na zvierati trvalé následky a nijako neohrozuje jeho zdravie. Sprej taktiež nevyvoláva u medveďa odvetnú reakciu a nezvyšuje jeho agresivitu.

Ako sa správať v lese, kde sa nachádzajú medvede
Video
Zdroj: TV Pravda

Že spreje na medvede nie sú len nefunkčným marketingovým trikom, ale skutočne fungujú, dokázalo už viacero štúdií. Naozaj kvalitný výrobok dokáže úspešne zastaviť medveďa v 92 až 98 percentách prípadov. To je výsledok, ktorý prevyšuje efektívnosť všetkých ostatných obranných prostriedkov a metód. Ako to povedal odborník na medvede Chuck Bartlebaugh: „Medvede sú schopné vydržať obrovskú bolesť, ale keď stratia schopnosť hlboko sa nadýchnuť a vydýchnuť, ich schopnosť bojovať sa značne znižuje.“

Výskum na Aljaške z roku 2008 zistil účinnosť sprejov 92 percent. Ďalšia štúdia o tri roky neskôr ukázala, že spreje sú pri obrane proti medveďom dokonca účinnejšie a bezpečnejšie ako strelné zbrane.

Drahšie, ale účinnejšie

„Spreje spĺňajúce odporúčané parametre sú síce mierne väčšie a drahšie, ale z vlastnej skúsenosti vieme povedať, že ak náhodou útok medveďa nastane, je správny sprej neoceniteľný a určite nebudete ľutovať, že ste so sebou museli nosiť trochu väčší výrobok,“ podotýka Jakub Mrocek.

medveď, Liptovský Mikuláš Čítajte viac Zoológ Kalaš: Medveď, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, tam neprišiel dobrovoľne

Aké produkty je naopak lepšie z výberu vynechať? „Určite by sme sa vyhli kaserom (slzným plynom), ktoré nie sú určené na medvede, alebo obranným sprejom, pri ktorých síce marketing uvádza ich vhodnosť na medvede, avšak dokážu striekať iba dve tri sekundy a často na kratšiu vzdialenosť. Tieto spreje majú typicky menší objem 100 až 150 mililitrov a považujeme ich skôr za placebo ochranu. V konečnom dôsledku sa môže stať, že obsah vystriekate skôr, ako sa medveď priblíži na efektívny dostrek a v čase bezprostredného útoku už nebude v spreji žiadna účinná látka," radí Jakub Mrocek.

Test sprejov

Jakub Mrocek a Lukáš Holásek uskutočnili nezávislý test sprejov na medvede, ktoré sú k dispozícii v bežnej predajnej sieti. Prečítajte si, ako test prebiehal a ako dopadli jednotlivé výrobky.

Ako správne použiť medvedí sprej

V prvom rade, veľmi dôležité je nielen to, čo sa bude diať pri stretnutí s medveďom, ale aj pred ním. Sprej treba nosiť na mieste, ktoré umožňuje jeho okamžité použitie, teda ideálne v puzdre za opaskom, na ramennom popruhu batohu alebo na hrudnej tanistre. Najhoršie je schovať ho do batohu. Keď pred sebou uvidíte medveďa, nedostanete šancu vytiahnuť ho a použiť.

Pri strete so šelmou treba vytiahnuť sprej z puzdra, palcom odistiť plastovú poistku pod spúšťou a uchopiť výrobok obomi rukami. Jednou rukou držať hornú časť spreja so spúšťou, druhou nádobu spreja. Namieriť sprej pred seba, mierne nadol voči medveďovi.

Kúsok od detí. Medveď pobehoval v centre L. Mikuláša
Video
Zdroj: TV Pravda

„Počkajte na moment, kedy bude medveď tesne v dosahu spreja, čo je cca 11 až 12 metrov, a vytvorte pred sebou clonu aerosolu krátkym, plným stlačením spúšte. Ak sa medveď nezastavil po tom, čo sa dostal do oblaku aerosolu zo spreja, držte spúšť naplno a striekajte medveďovi priamo do tváre,“ radia Jakub Mrocek a Lukáš Holásek. Potom sa snažte opustiť miesto, nie však behom, ale pomalým cúvaním. Ústup je nutný nielen kvôli ochrane pred zvieraťom, ale tiež pred pôsobením spreja, ktorý môže podráždiť oči a dýchacie cesty.

Aby sprej v prípade potreby dobre poslúžil, treba s ním vhodne manipulovať. Je pod tlakom, nevystavujte ho preto vysokým teplotám ani nenechávajte na priamom slnečnom žiarení a rozhodne nie v aute. Rovnako ho dlhodobo nevystavujte nízkym teplotám. Sprej na medvede skladujte zaistený, na suchom a bezpečnom mieste, mimo dosahu detí a domácich zvierat.

7 debata chyba