Olivový olej pomáha pri chudnutí

Slovo olej vzbudzuje podozrenie, že z neho skôr priberieme, ako schudneme. Čo sa týka olivového, ten pomáha tlmiť návaly hladu a tým pádom schudnúť. Ale pozor, aj v jeho prípade platí: Nie je olej ako olej.

31.01.2017 06:00
olivový olej Foto:
Olivový olej je bežne dostupný, no nie každý ho používa.
debata

Aktuálna štúdia z univerzity v Navarre potvrdila, že častá konzumácia olivového oleja v kombinácii s vyváženou stravou a pohybom vedie u obéznych ľudí rýchlejšie k úbytku hmotnosti ako bez za studena lisovaného oleja.

Takto pomáha

Olivový olej je aj súčasťou stredomorskej stravy, ktorá má už roky nevídaný úspech. Potvrdilo sa to aj v pozorovaní tisícky obéznych ľudí so zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych ochorení. Svoj jedálniček zmenili a začali sa stravovať podľa stredomorskej kuchyne. Ryby, zelenina, ovocie a obilniny na dennom poriadku, namiesto živočíšnych tukov konzumovali rastlinné. Každá domácnosť navyše dostala sušené ovocie a liter panenského oleja na týždeň.

Znižuje chuť do jedla

Účastníci štúdie boli pozorovaní každých sedem dní. A skutočne, pre zmenu stravy u nich vedci zaznamenali vysoký podiel ochranných antioxidantov. A ešte navyše aj schudli. Vedkyne Cristina Razquin a Amelia Marti uviedli: „Olivový olej obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, uvoľňujúce hormón, ktorý znižuje chuť do jedla a tiež hladinu cholesterolu.“ Skrátka, olivový olej znamená menej návalov hladu.

Dbajte pri kúpe

Dobrý olivový olej má trvanlivosť maximálne 18 mesiacov od plnenia – počas tejto doby je zachovaná jeho kvalita aj vynikajúca chuť. Dobrý olivový olej chutí čerstvo a ľahko trávnato. Dôverujte svojej chuti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #chudnutie #obezita #cholesterol #olivový olej #vlčí hlad #antioxidanty