Zdvojnásobili sme spotrebu cukru, problémom sú najmä sladené nápoje

Približne polovicu všetkých úmrtí na Slovensku možno pripísať rizikovým faktorom správania, vrátane dietetických rizík, fajčenia, alkoholu a nízkej fyzickej aktivity. Až 26 % všetkých úmrtí mali na svedomí diétne riziká, čo je o 9 % viac ako je priemer v únii. Zdravé stravovanie je pritom jednou z najzákladnejších tém, ktoré potrebujeme pochopiť, aby sme sa naučili správne starať o naše telo.

26.01.2022 06:00
žena, tanier, taniere, zdravá strava Foto:
Úroveň zdravotnej starostlivosti predstavuje len 15 až 25 % z celkového zdravotného stavu pacienta. Zvyšných 60 až 85 % tvoria faktory životného prostredia, stravovania, konzumácie alkoholu, fajčenia či pohybu.
debata

Vyplýva to zo štúdie Nevyužitý potenciál stravy, fajčenia a konzumácie alkoholu na Slovensku, za ktorou stoja slovenskí analytici na čele s Martinom Smatanom. Autori štúdie si všímajú aj dĺžku dožitia, ktorá je na Slovensku významne nielen pod priemerom únie, ale aj krajín Vyšehradskej skupiny. Slovensko patrí k najhorším krajinám OECD, čo sa diétnych rizík týka a v spotrebe cukru sme dokonca prekonali aj Ameriku. Za ostatných dvadsať rokov sme spotrebu cukru viac ako zdvojnásobili. Problémom sú najmä sladené nápoje, ktorých spotreba sa ustálila na 106 litroch na obyvateľa ročne. Rovnako sa zdvojnásobila aj miera obezity u mladistvých. Alarmujúce je, že každý šiesty dospievajúci je obézny.

Odborníci sa zamerali na niekoľko kľúčových faktorov, ktoré sa týkajú životného štýlu, stravovania, spotreby alkoholu, fajčenia, konzumácie sladených nápojov, nezdravých potravín a porovnávali ich s takými ukazovateľmi, ako je miera odvrátiteľných úmrtí, počet pacientov s kardiovasku­lárnymi či pľúcnymi ochoreniami a rakovinou.

polievka, hrniec, žena, zápach, pokazené jedlo, odpad Čítajte viac Odborník na výživu: Ako sa stravovať, aby sme boli v psychickej pohode?

Úroveň zdravotnej starostlivosti predstavuje len 15 až 25 % z celkového zdravotného stavu pacienta. Zvyšných 60 až 85 % tvoria faktory životného prostredia, stravovania, konzumácie alkoholu, fajčenia či pohybu. „Nie je preto prekvapujúce, že približne polovicu všetkých úmrtí na Slovensku možno pripísať práve rizikovým faktorom správania,“ povedal analytik Martin Smatana. „Ak sa pýtate na to, či je slovenská strava dostatočne zdravá, odpoveď je, žiaľ, nie. V porovnaní 47 európskych krajín, čo sa úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia týka, z dôvodu zlého stravovania alebo inak povedané z dôvodu diétnych rizík, je Slovensko na siedmom najhoršom mieste,“ vysvetlil Smatana.

Každý šiesty dospievajúci je v súčasnosti obézny, pričom práve nadváha a obezita spôsobujú okrem kardiovaskulárnych rizík aj sociálne a psychické problémy mladých ľudí. „To, čo spája zlé štatistiky väčšiny postkomunistických krajín, je podľa môjho názoru strata pocitu zodpovednosti za vlastné zdravie. To sa objavuje aj u mileniálov. Celé generácie boli udržiavané v tom, že štát je zodpovedný a ten sa má starať, žiaľ, je to mylná predstava,“ zdôraznil profesor Róbert Hatala, hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre kardiológiu. Zvrátiť tento nelichotivý stav sa dá len efektívnou politikou a zásahom štátu formou prísnej regulácie. Hovoríme o zákaze trans-tukov, povinnej regulácii soli v potravinách, dani zo sladených nápojov a dotácii na ovocie a zeleninu, zhodujú sa autori štúdie.

Portugalsko, koronavírus Čítajte rozhovor Priemerná dĺžka života Slovákov patrí medzi najnižšie v Európe

„Prísne zníženie trans-mastných kyselín sa osvedčilo v Dánsku, ale aj v USA. Povinné limity na trans-tuky majú aj Rakúsko, Maďarsko, Slovinsko a iné krajiny, a k rovnakému opatreniu by malo pristúpiť aj Slovensko, vzhľadom na presvedčivé dôkazy o tom, že práve tieto tuky sú spojené s kardiovasku­lárnymi úmrtiami,“ uviedol Smatana. Nemenej dôležitým opatrením je aj zníženie príjmu soli v potravinách.

Daň zo sladených nápojov je najbežnejšou intervenciou štátu na zmenu stravy obyvateľov s veľkým prínosom na zdravie ľudí. Poľsko či Maďarsko zaviedli dane z cukru a rovnaké opatrenie vo výške 10 alebo 30 % zdanenia odporúčajú autori štúdie aj na Slovensku. Pozitívny účinok na zníženie zbytočných úmrtí, zníženie výdavkov na zdravotnú starostlivosť a stratu produktivity môže vyvolať aj dotácia na ovocie a zeleninu.

vápnik, voda, minerálka, minerál Čítajte viac Až 70 % Slovákov si myslí, že dodržiavajú pitný režim. Najnovší prieskum ukázal, aká je realita

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #zdravý životný štýl