Ako stáť na zastávke, ísť cez prechod a po ceste, aby vás nezrazilo auto? Veľa ľudí o týchto pravidlách ani len netuší

Nešťastie je na svete hneď, ako o tom svedčí aj tragický prípad spred pár dní, keď autobus v Spišskom Podhradí zrazil a usmrtil tri mladé dievčatá. Či sa tragédii dalo alebo nedalo predísť, to budú musieť zistiť experti. Určite však má zmysel snažiť sa o čo najväčšiu bezpečnosť na chodníku, ceste či prechode pre chodcov.

19.04.2024 06:00
prechod pre chodcov, ruzinovska Foto: ,
Aj cez prechod treba vedieť prechádzať.
debata (1)

Český BESIP, čo je organizácia zvyšujúca povedomie o bezpečnosti dopravy, pripravil pre chodcov porciu dobrých rád, ako sa správať na ceste, prechode pre chodcov či na chodníku, aby zmenšili riziko, že ich zrazí auto.

Chodci robia osudné omyly. Pozrite si ako na prechode stopli hasičov
Video
Zdroj: TV Pravda

Základné pravidlo bezpečnosti, keď kráčate po chodníku v bezprostrednej blzkosti vozovky, znie: snažte sa vždy držať čo najďalej od cesty. Na toto pravidlo dbajte hlavne vtedy, ak idete spolu s malými deťmi, ktoré by mohli náhle vkročiť do vozovky.

Asi len málokto rieši, ako treba stáť na zastávke autobusu či električky. Jednoducho sa postavím, kde je miesto a čakám, alebo nie? Ak chcete byť v bezpečí aj na zastávke autobusu či prostriedkov mestskej hromadnej dopravy, nestojte blízko pri vozovke, postavte sa, naopak, čo najďale a ideálne sa pred možnou zrážkou s autom ešte aj chráňte stĺpom, dopravnou značkou či tabuľou s cestovným poriadkom.

Ako správne chodiť po ceste

Ovládate presné pravidlá chôdze po vozovke? Zrejme viete, že chodec musí ísť na vozovke po ľavej strane (zatiaľ čo na chodníku po pravej). Vľavo môžu ísť spolu najviac dvaja ľudia, a to aj vedľa seba. Skupina troch a viac ľudí sa však už musí premiestniť na pravý kraj vozovky a ísť jeden za druhým.

Ak sa často pohybujete po cestách bez chodníka, reflexné prvky vám môžu zachrániť život. Neosvetlenú postavu v tme vodič naozaj nevidí. A je to dané aj zákonom, za šera alebo za tmy musí byť chodec na vozovke označený.

Reflexné prvky urobia veľmi dobrú službu, ak ich umiestnite na konci rukávov, blízko ku kolenám alebo do úrovne drieku. Týmto jednoduchým opatrením chodec zabezpečí svoju viditeľnosť až na vzdialenosť dvesto metrov.

mala fatra Čítajte viac Hazard so životom sedemročného dieťaťa v Malej Fatre. Padla hmla a...

Aj vy občas prechádzate cez ulicu, kde vás práve napadne? Robíme to všetci, avšak pravda je taká, že ak sa v blízkosti chodca vyskytuje prechod, podchod alebo nadchod, zo zákona ho musí využiť.

Nestačí pritom len jednoducho vkročiť na prechod, prichádzajúce auto by ste o tom mali upovedomiť najlepšie pohybom ruky, s vodičom môžete nadviazať aj očný kontakt. Keď vám zastaví, urýchlene prejdite na druhú stranu, a to po pravej strane prechodu, ak je to možné. Určite nekrižujte prechod z ľavej strany na pravú či naopak.

Pamätajte pritom, že chodec nemá na prechode absolútnu prednosť, hoci si to mnohí myslia. Chodec musí vždy dať prednosť polícii či vozidlám záchrannej služby. Musí tiež počkať, kým mu auto zastaví, nemá právo len tak vojsť do vozovky.

Červená? Rýchlo na druhú stranu!

Čo robiť, ak pri prechádzaní prechodu zrazu naskočí na semafore červená farba? Celkom určite sa v panike nevracajte späť, ale čo najrýchlejšie prejdite na druhú stranu. Je to bezpečnejšie.

Využiť prechod pre chodcov sa, prirodzene, nedá vždy. Do vozovky, kde nie je umiestnený prechod pre chodcov, môžete bezpečne vstúpiť len vtedy, keď je auto vo vzdialenosti 50 a viac metrov v obci a 100 a viac metrov mimo obce.

Na zvýšenie svojej bezpečnosti môžete vodiča o svojom zámere informovať jednoduchým zdvihnutím ruky. Chodec by celkom určite nemal neuváženým vkročením do vozovky donútiť vodiča, aby náhle musel zmeniť smer a rýchlosť jazdy, čo pre neho môže byť nebezpečné.

Stojí aj ten druhý?

Je to tá azda najdôležitejšia zásada, na ktorú treba myslieť pri prechádzaní prechodu na miestach, kde má cesta v jednom smere dva jazdné pruhy. Nestačí, že zastavil vodič v jednom pruhu, bezpodmienečne sa musíte ubezpečiť, že tak urobil aj šofér auta v druhom jazdnom pruhu.

Veľa dopravných nehôd sa už stalo práve preto, že druhý vodič ignoroval zastavenie prvého vozidla a veselo pokračoval v jazde. Platí pritom, že ak vozidlá v druhom pruhu nezastavujú, nepanikárte a v žiadnom prípade sa už nevracajte späť. Autá v prvom pruhu sa totiž už mohli medzičasom rozbehnúť a hrozí nehoda. Radšej počkajte na prvé vozidlo v druhom pruhu a potom urýchlene svoj prechod dokončite.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #bezpečnosť #bezpečnosť cestnej premávky