Hazard so životom sedemročného dieťaťa v Malej Fatre. Padla hmla a...

Turistika v zimnom období zažíva v posledných rokoch boom, dbajte však na bezpečnosť. Zimné podmienky sú odlišné od letných, nezabudnite sa preto na výstupy hlavne vo vyšších nadmorských výškach poriadne vopred pripraviť. Rodina s malým dieťaťom sa síce v národnom parku Malá Fatra dostala do ťažkostí, ale vďaka aplikácii horských záchranárov nedošlo k väčšiemu nešťastiu.

19.01.2024 06:00
mala fatra Foto:
Malá Fatra je v zime čarokrásna, no ako všetky vysoké hory vie byť aj zradná.
debata

Rodina si chcela užiť horskú turistiku, vybrali sa na Veľký Kriváň, najvyšší vrch Malej Fatry s nadmorskou výškou 1 708 metrov. Výlet však skončil volaním o pomoc. „Dňa 14. januára požiadali Horskú záchrannú službu o pomoc rodičia so sedemročným dieťaťom, ktorí schádzali z Veľkého Kriváňa s úmyslom dostať sa do Snilovského sedla. V hustej hmle však zablúdili, vybrali sa smerom do Sedla Bublen a navyše zišli z hrebeňového tyčového značenia,“ popísali horskí záchranári udalosť, ktorá sa mohla skončiť veľmi zle. Rodičia však mali nainštalovanú Aplikáciu HZS (Horská záchranná služba), prostredníctvom ktorej kontaktovali tiesňovú linku a poskytli horským záchranárom presné GPS súradnice svojej polohy.

Malofatranskí horskí záchranári rodinnú skupinu v krátkom čase našli. „Poskytli im teplé nápoje, zateplili ich a následne odprevadili k hornej stanici lanovky v Snilovskom sedle, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračovali kabínkovou lanovou dráhou do Vrátnej samostatne,“ doplnili záchranári.

Zvážte kúpu termoizolačnej deky

Zablúdiť v zime na horách môže každý, aj ten najskúsenejší turista. Stačí hmla či náhle zhoršenie poveternostných podmienok. Myslite na nástrahy zimného výletovania a pripravte sa na ne vopred, aby ste pomoc horských záchranárov vôbec nepotrebovali.

Do batoha si určite nezabudnite pribaliť čelovú baterku, šikovnou vecičkou je ďalej powerbanka na nabitie vybitého mobilu. Nutnosťou je náhradné oblečenie (rukavice, ponožky, pančuchy, prípadne sveter či nohavice navyše) a dostatočné zásoby jedla a pitia. Ak chcete byť naozaj opatrní a predvídať, kúpou termoizolačnej deky chybu neurobíte. Možno ju vidieť na záberoch z rôznych havárií či nešťastí, používa sa ako prevencia nebezpečného podchladenia.

Zvážte aj kúpu protišmykových návlekov na zimnú obuv, ktoré bránia pádom na snehu či ľade. Vynikajúcim pomocníkom sú turistické paličky, ktoré robia pohyb bezpečnejším aj rýchlejším. Tajným tipom, vďaka ktorému si môžete ušetriť krušné chvíle, je obyčajná papierová mapa. Tú už na turistiku veľa ľudí nenosí, a pritom nič nie je užitočnejšie, ak sa stratíte a zároveň sa vám vybije mobil s online mapou alebo stratíte signál.

Vysoké Tatry sneh Čítajte viac Na zimnej turistike nikdy nepodceňte toto riziko, dokáže vyčerpať a urobiť z výletu peklo

„V prvom rade sa treba zastaviť, poobzerať sa okolo seba a zistiť, kde sa aspoň približne nachádzame, v tom sú veľmi nápomocné papierové mapy. Keď ešte neboli mobily, na turistiku sa chodilo len s mapou a vrelo ju odporúčam i dnes, pretože internetový signál nie je všade. Keď sa stratíte, nič lepšieho vám nepomôže. S pomocou mapy sa dokážete veľmi rýchlo zorientovať a dostať sa šťastne do cieľa,“ uviedol v nedávnom rozhovore predseda Klubu slovenských turistov František Šiller.

Ako dodal, ak stratíte zo zreteľa turistickú značku (alebo tyčové značenie), snažte sa nájsť poslednú, ktorú ste ešte videli: „Turista by sa mal vrátiť minimálne dvesto tristo metrov späť, či nenájde poslednú značku. Ak ju ani po ďalších pár sto metroch nevidí, je jasné, že zvolil zlý smer a musí sa vrátiť ešte viac.“ Niekedy to však nie je dobrý nápad, najmä ak vás zastihne hmla, čo nie je v zimnej prírode skutočne nič výnimočného.

Keď neviete, ako ďalej pokračovať, neblúďte zbytočne, radšej si zavolajte pomoc, v tomto prípade horských záchranárov. Aplikácia HZS umožní zdieľať polohu stratených, stlačením jedného tlačidla sa záchranári dozvedia, čo sa presne deje. Vypátrajú vás dokonca aj bez signálu mobilného operátora. Pred výletom si túru môžete zapísať do elektronickej knihy vychádzok a túr, pričom aplikácia deň vopred pošle informácie o predpokladanom počasí či výstrahách v oblasti.

Okrem nainštalovania aplikácie je vhodné pred turistikou poznať, aké počasie či lavínové nebezpečenstvo sa očakáva a podľa toho sa rozhodnúť, či túru absolvovať alebo radšej zvoliť nenáročnú prechádzku, prípadne zostať doma s knihou a teplým čajom.

Dobré vedieť

Naučte sa naspamäť telefonické číslo na horských záchranárov, zíde sa vám to, ak budete potrebovať ich pomoc, avšak mobil stratí signál a nebudete si ho môcť vyhľadať. Číslo na horských záchranárov je 18 300.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #horská záchranná služba #horskí záchranári