Tento stravovací systém ešte nič netromflo, urobte každé 3 týždne len jednu zmenu v jedálničku a významne si predĺžite život

Ryby namiesto vyprážaného kurčaťa. Hnedá ryža namiesto žemle z bielej múky. Hrsť orechov namiesto čipsov. Olivový olej namiesto masla. A veľa zeleniny a ovocia. Urobte niekoľko jednoduchých zmien, ktoré vaše stravovanie povýšia.

10.11.2023 18:09
žena, úsmev, olej, šalát, zdravá strava Foto:
Úspešný stravovací systém doposiaľ nič neprekonalo.
debata

Všetko to začala rozsiahla španielska štúdia z roku 2013, podľa ktorej stredomorský štýl stravovania znížil riziko srdcových ochorení o 28 až 30 percent. Vedci z Univerzity Johnsa Hopkinsa a ďalší zistili, že stredomorský štýl stravovania v kombinácii s pravidelným cvičením, s udržiavaním si zdravej hmotnosti a vyhýbaním sa fajčeniu chráni pred ochoreniami srdca, spomaľuje kôrnatenie ciev a znižuje riziko predčasného úmrtia až o 80 percent. Odvtedy sa stredomorský štýl stravovania odporúča nielen pacientom s vysokým krvným tlakom, problémami so srdcom, ale i ako prevencia demencie alebo depresie.

špenát Čítajte aj Keď viete toto, získate zo svojej zeleniny viac živín

Jedzte spolu, je to zdravšie

Stredomorská strava je historicky najúspešnejším stravovacím plánom od roku 2018 až dodnes podľa US News and World Report. Vychádza z potravín, ktoré v polovici 20. storočia používali Kréťania, Gréci aj Kalábrijci. V tom čase totiž tieto krajiny vykazovali nízku mieru chronických ochorení a závideniahodnú dlhovekosť napriek obmedzenému prístupu k zdravotnej starostlivosti. Ale aby to celé fungovalo, zdôrazňovala sa i potreba každodenného cvičenia a prospešné sociálne aspekty, ktoré vychádzali zo spoločného stolovania.

Dve modré zóny

Novinár a spisovateľ Dan Buettner, ktorý je autorom knihy Modré zóny, spomína aj Sardíniu, kde sa ľudia dodnes dožívajú vysokého veku. Krajina olivového oleja a červeného vína si zakladá aj na používaní feniklu. Sardínčania z neho využijú všetky časti vrátane semienok. Je bohatý na vlákninu a vitamíny A a C. Tunajšou špecialitou je aj kyslý chlieb. Vyrába sa zvyčajne z celozrnnej múky a miesto kvasníc sa pridávajú živé laktobacily. Kvasením vznikajú organické kyseliny, ktoré spomaľujú vstrebávanie škrobu, vďaka čomu má tento pikantný chlieb nižší glykemický index. Dlhého veku sa dožívajú aj obyvatelia malého ostrova Ikaria. V gréckej kuchyni sú hlavnými hviezdami zemiaky a oregano, ale aj citróny. Domáci ich jedia celé aj so šupkou, ktorá pozitívne ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Obľúbená je bylinka šalvia, ktorá je údajne dôvodom, prečo ľudí na ostrove zriedkavejšie trpia demenciou.

zdrave potraviny Čítajte aj Už ste videli novú pyramídu potravín? Vytvorili ju slovenskí vedci. V čom je iná a čo sa v nej odporúča?

Urobte zmenu k lepšiemu

Nemusíte však žiť v blízkosti Stredozemného mora, aby ste mohli prejsť „z temnej strany“. Stále máte moc získať kontrolu nad svojim stravovaním a zmeniť trajektóriu svojho zdravia. Tajomstvo úspešného systému stravovania sa skrýva v tom, že pomáha udržiavať v našom tele zdravú hladinu cholesterolu. Zlepšuje schopnosť tela absorbovať krvný cukor (pretože cukrovka a prediabetes ohrozujú zdravie srdca). Zmierňuje škodlivý zápal, s ktorým bojujú ľudia s nadváhou konzumujúci veľké množstvo rafinovaných potravín a vedúci sedavý spôsob života. Pomáha tepnám, aby zostali pružné a odolávali nánosom plaku.

Priblížte sa k Stredozemnému moru

Aby to celé fungovalo, živiny v potravinách sa navzájom dopĺňajú. Patria k nim dobré tuky z orechov a olivového oleja, prospešné omega-3 mastné kyseliny z tučných rýb, ako je losos, a vláknina, vitamíny, minerály a ochranné fytochemikálie z celozrnných výrobkov a zeleniny. Rovnako ako to, čo sa je, je dôležité aj to, čo sa neje – a to sú nebezpečné rafinované cukry a nasýtené tuky. K stredomorskej strave sa môžete priblížiť aj v našich podmienkach. Nemusíte začať vo veľkom, to sa nakoniec ani neodporúča. Veľké zmeny by vás stáli veľa námahy a takisto pri nich hrozí vyššie riziko zlyhania. Odporúča sa na začiatok vymeniť jednu nezdravú potravinu za jednu zdravú. Napríklad vymeňte sladkosť po večeri za ovocie alebo obed začnite zeleninovým šalátom pokvapkaným olivovým olejom. Zostaňte pri tejto zmene tri týždne a ak to zvládnete, môžete vymeniť ďalšiu potravinu. Vedci a lekári sú presvedčení, že pomalé a vyrovnané tempo vyhráva preteky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stredomorská strava #stredomorská diéta