Potravinovú pyramídu zostavili odborníci na výživu ako názornú pomôcku, aby sme sa jednoduchšie orientovali v spleti obrovského množstva výživových odporúčaní. Existuje viac ako päťdesiat rokov, počas ktorých sa preskupovali potraviny medzi jednotlivými poschodiami podľa toho, ako sa vyvíjali vedecké poznatky v oblasti výživy.
Potravinová pyramída pripravená podľa Preventívneho postupu MZ SR 2022 má päť poschodí – o jedno viac, pretože je rozdelená nie na šesť, ale sedem častí. Slovenskí vedci oddelili tuky, oleje a nátierky od potravín a nápojov bohatých na tuky, cukry a soľ, ktoré nie sú pre naše zdravie prospešné. A prehodili prvé a druhé poschodie.
Ako ju správne čítať
Z pyramídy sa dozvieme, ktoré potraviny by mali v jedálničku prevažovať, a ktorým by sme sa mali vyhýbať. „Číta“ sa odspodu hore a v rámci jednotlivých poschodí zľava doprava.
Základ jedálnička by mali tvoriť potraviny zo spodného poschodia. Tieto potraviny by sme mali jesť čo najčastejšie.
Prvé poschodie potravinovej pyramídy už ale netvorí skupina chlieb a pečivo, obilniny, ryža, cestoviny, ktoré sa kedysi považovali za základ stravy, ale zelenina a ovocie, ktoré by mali tvoriť až polovicu toho, čo si nakladáme na tanier.
Čítajte aj Nestačí vylúčiť len cholesterol. Týmto tukom sa oblúkom vyhniteDajte si pozor na množstvá
Ovocie a zelenina sú dobrým zdrojom rozložiteľnej a nerozložiteľnej vlákniny, sú bohaté na vitamíny, minerálne látky a antioxidanty, ktoré chránia telo pred účinkom voľných radikálov. Ovocie je výborným zdrojom sacharidov. Po novom by sme mali konzumovať 5 až 7 porcií zeleniny a ovocia denne.
Druhá potravinová skupina je bohatá na zložené sacharidy (škrob), vlákninu (nestráviteľné polysacharidy), vápnik, železo a vitamíny skupiny B. Opatrní na výber potravín z tejto skupiny by mali byť ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou lepku.
Tretie poschodie pyramídy tvoria dve skupiny potravín: mlieko a mliečne výrobky a mäso, mäsové výrobky, strukoviny, vajcia a ryby. Sú dôležitým zdrojom bielkovín, minerálnych látok, železa a zinku, vitamínov skupiny B, A, D. V olejnatých morských rybách sú mastné kyseliny omega-3, ktoré chránia pred srdcovými ochoreniami, pre obsah ortute sa však neodporúčajú jesť viac ako 2-krát do týždňa. Ani s konzumáciou mäsa by sme to nemali preháňať.
Štvrté poschodie pyramídy tvoria tuky, ktoré sú tiež dôležité pre fungovanie organizmu, pretože sa v nich rozpúšťajú napríklad niektoré vitamíny. Nachádzajú sa aj v semienkach a orechoch. Mali by však tvoriť iba okrajovú zložku potravy.
Poslednou skupinou sú potraviny a nápoje bohaté na tuky, cukry a soľ, ktoré sa po novom vôbec neodporúčajú konzumovať.
Praktickú pomôcku pre zdravé stravovanie nájdete v pondelok 9. októbra v prílohe užitočné Zdravie denníka Pravda.