Diagnózu 'mušie krídlo' odstráni laser

Pre zákaly sklovca sú typické priehľadné útvary, ktoré pripomínajú poletujúce predmety. Najčastejšie sa objavujú pri pohľade na bielu plochu alebo do svetla.

31.10.2013 14:00
debata

Najmenšie čiastočky pripomínajú mušky, preto sa diagnóze hovorieva aj „mušie krídlo“. Niektoré menšie zákaly nie je potrebné liečiť, často sa spontánne vstrebú a zaniknú. Problémom sú tie, ktoré podstatne znižujú zrakovú funkciu a prekážajú pri práci, šoférovaní a pri bežných každodenných činnostiach.

„Menšie, priaznivo lokalizované zákaly je možné odstrániť pomocou špeciálneho YAG lasera. V Európe je takýchto prístrojov iba osem,“ zdôrazňuje MUDr. Peter Žiak z martinského očného centra UVEA.

Zákaly v sklovci netreba podceňovať, ich liečba nie je v súčasnosti časovo ani finančne náročná. Počas zákroku má pacient oko znecitlivené kvapkami a nasadenú stabilizačnú šošovku. Po zacielení dvoch laserových lúčov vzniká v ich ohnisku mikrovýbuch plazmy a všetko, čo sa nachádza v jeho blízkosti, sa premení na plyn. Takýmto spôsobom sa dosiahne, aby prekážajúce útvary v sklovci zmizli. Zákrok je bezbolestný a trvá 45–60 minút.

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #oči #zrak #sklovec #zákal #mušie krídlo