Prevenciou chorôb srdca je správna životospráva

Je známe, že správnou životosprávou môžeme predísť chorobám srdca až na 90 %. Preto je nesmierne dôležité trvalé zvyšovanie informovanosti obyvateľstva o týchto hlavných rizikových faktoroch.

28.11.2013 14:00
tlak, srdce, tlakomer, vyšetrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako zistím, či som rizikový?

  • Jednoducho: Prvé informácie už zrejme dobre ovládate – nefajčiť, denne sa hýbať, vyhýbať sa „nezdravým“ potravinám, mať optimálne hodnoty cholesterolu a krvného tlaku. Medzi najzákernejšie a najsilnejšie riziká patria vysoký cholesterol, fajčenie a vysoký krvný tlak. Európska kardiologická spoločnosť odporúča poznať svoje hodnoty kódu zdravého života.

Čo je kód zdravého života?

  • Vystihuje ho v skratke číslo: 0–30–5–120–80, ktoré by sme mali všetci poznať a snažiť sa ho dodržiavať!

    0 – fajčenia (nefajčiť, 0 cigariet denne)

    30 – minimálne 30 minút pohybovej aktivity denne

    5 – hladina celkového cholesterolu v krvi do 5 mmol/l

    120/80 – hodnoty optimálneho tlaku krvi (do 120 mmHg – systolický, „horný“ krvný tlak a do 80 mmHg – diastolický, „dolný“ tlak krvi)

Prečo sú tieto čísla dôležité?

  • Pretože zdravým životným štýlom, ktorého dôležitou súčasťou je nefajčenie, dostatočný pohyb, správne stravovanie, vieme až v 90 % zabrániť vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Nemenej dôležitá je informácia, že až v 40 % vieme ovplyvniť tieto parametre svojím individuálnym správaním.

Čo na záver?

  • Zmena životného štýlu a lepšia starostlivosť o svoje zdravie prinesie každému, kto tak urobí, výrazné benefity s oveľa menším rizikom srdcovo-cievneho ochorenia. Nezabúdajme, že prvá zmena sa musí začať v našej mysli, v našom správaní sa k svojmu zdraviu, že tú zmenu naozaj chceme pre seba uskutočniť, a najmä, že chceme byť so svojimi najbližšími čo najdlhšie spolu v plnom zdraví.

Zdravé dieťa, zdravý dospelý: fakty

Takmer dve tretiny predčasných úmrtí a jedna tretina celkového bremena chorôb u dospelých sa spája s podmienkami a so správaním, ktoré sa začali v mladosti, vrátane fajčenia tabakových výrobkov, nedostatku fyzickej aktivity a nezdravého stravovania.

  • Väčšina užívateľov tabaku na celom svete začala s fajčením už v období adolescencie a v prípade fajčiaceho rodiča je trikrát vyššia pravdepodobnosť, že jeho dieťa bude fajčiť.
  • Je pravdepodobné, že deti s nadváhou a obézne deti budú obézne aj v dospelosti a majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich v mladšom veku rozvinie cukrovka a kardiovaskulárne choroby.
  • Fyzické aktivity, ktorým sa dieťa naučí, pretrvávajú do dospelosti a prispievajú k zníženiu rizika ochorenia srdca a cievnej mozgovej príhody v jeho neskoršom živote.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #srdce #životospráva #srdcovo-cievne ochorenia