Desaťkrát o kostre: Najviac používame sánku

Čo ste možno nevedeli o kostiach vo vašom tele...

27.07.2014 06:00
sánka, zuby, smiech Foto:
Ilustračné foto.
debata
  1. Najviac používaným kĺbom v tele sánkový kĺb. Mimochodom, poruchami čeľustno-sánkového kĺbu trpí 20–25 % populácie a príčiny môžu byť fyziologické ako predčasná strata zubov, anomália v postavení zubov, skrížený zhryz, zle urobená protetická náhrada, zvýšená výplň v zube a psychické v podobe škrípania zubami. Sánka je zároveň najpevnejšia kosť ľudského tela, preto je relatívne ťažké ju zlomiť a liečba je veľmi náročná.
  2. Najväčší a najzložitejší kĺb v ľudskom tele je kolenný kĺb, čiže koleno. Napriek svojmu jednoduchému vzhľadu patrí medzi najkomplikovanejšie kĺby a zároveň ide o najčastejšie poranený kĺb v ľudskom organizme. Jedným z najpohyblivejších kĺbov v ľudskom tele je guľovitý ramenný kĺb. Pohybuje sa nahor, nadol, dopredu, dozadu a dokonca rotuje.
  3. Najdlhšia kosť v našom tele je stehenná, jej dĺžka predstavuje takmer tretinu dĺžky celého tela. Siaha od bedier po koleno. U muža meria priemerne 46 centimetrov.
  4. Najväčšie stavce ľudskej kostry sú driekové. Okrem nich ešte poznáme krčné a hrudné stavce. Chrbtica pozostáva z 33 stavcov, krčných je sedem, hrudníkových dvanásť, driekových päť, krížová kosť pozostáva z piatich zrastených kostí a kostrčová kosť zo štyroch. Mimochodom, krk žirafy má rovnaký počet kostí ako krk človeka.
  5. Ihlica je ako kosť ako funkčná opora bezvýznamná, preto sa využíva pri transplantáciách. Je to tenká vonkajšia kosť predkolenia.
  6. Najľahšou kosťou ľudského tela, ktorá váži len tri gramy, je strmienok v strednom uchu. Meria 2,6 až 3,4 mm. Kladivko, nákovka a strmienok sú zároveň tri najmenšie kosti v ľudskom tele. Prenášajú vibrácie z ušného bubienka vnútorného ucha, kde sú vnímané ako zvuky.
  7. Jediná kosť, ktorá nie je spojená s inou kosťou v ľudskom tele je jazylka v krku. Je to kosť medzi bradou a hrtanom. Jej hlavnou funkciou je podopieranie koreňa jazyka. Vďaka tomu umožňuje ľuďom, aby dokázali hovoriť. Ešte v roku 1989 objavili v Izraeli fosíliu jazylky, ktorá vyzerá presne ako súčasná ľudská. Jej vek je približne 60-tisíc rokov. Schopnosť reči sa podľa všetkého neobjavila až u moderného človeka, ale omnoho skôr.
  8. Tvar panvy u žien a u mužov je rôzny. Ženská panva je širšia a plytšia. Vďaka tomu je stredný otvor, panvový vchod, dostatočne široký na to, aby ním mohla prejsť hlavička novorodenca.
  9. Malý kúsok kosti unesie deväťtonové bremeno. Táto hmotnosť by rozdrvila kúsok betónu rovnakej veľkosti. Priemerne má človek 206 kostí, niektorí ľudia majú navyše jeden (trinásty) pár rebier.
  10. Osteoartróza je najčastejším kĺbovým ochorením a súčasne aj najčastejšou príčinou bolestí spojených so znížením pohyblivosti v postihnutej oblasti. Ochorení pribúda s vekom a postihuje predovšetkým váhonosné kĺby – bedrá, kolená, členky, potom chrbticu a drobné kĺby rúk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kosti #kostra #sánka