Testy týchto mliek dopadli katastrofálne. Bez nežiaducich látok je iba jediné

Rakúšania testovali kokosové mlieka. Najväčšími producentmi sú Indonézia, Filipíny, Srí Lanka a Brazília. Kokosové orechy sa obyčajne zbierajú ručne a v kuchyni sa používajú do ázijských pokrmov na wok panvici, na dochutenie omáčok, polievok, do dezertov, koktailov či smoothies.

11.03.2024 06:00
kokosové mlieko, kokos Foto:
Je rozdiel medzi kokosovým mliekom a kokosovou vodou. (V závere článku.)
debata (8)

Kokosové mlieko (na Slovensku môžeme používať toto zaužívané slovné spojenie, aj keď nejde o mlieko živočíšneho pôvodu) sa vyrába z podrvenej dužiny kokosového orecha a vody. Porovnávané výrobky obsahovali od 42 % do 94 % kokosu, čiže rozdiely medzi nimi boli veľmi veľké.

kokos, kokosový orech, palma Čítajte aj Poznáte a viete používať kokosovú múku, vodu či mlieko?

Veľké rozdiely panovali v počte použitých prídavných látok, ako sú zahusťovadlá a emulgátory (ich úlohou je zabezpečiť krémovú konzistenciu, ale môžu mať negatívne účinky na zažívanie). Len v piatich výrobkoch z trinástich testovaných sa nezistili nijaké zložky minerálnych olejov (MOSH, MOAH), ktoré sa môžu hromadiť vo vnútorných orgánoch a zahŕňať aj karcinogénne zlúčeniny. Len v štyroch baleniach sa nezistili chlorečnany, ktoré napr. bránia vstrebávaniu jódu u ľudí.

Denné pitie čerstvej kokosovej vody (v Ázii,... Foto: SRI LANKA BY BIANKA
kokosové orechy, kokosový orech, Srí Lanka Denné pitie čerstvej kokosovej vody (v Ázii, kde je k dispozícii) je v poriadku, kokosové mlieko má však veľa nasýtených mastných kyselín.

Problém je aj bisfenol A (tzv. BPA), ktorý sa do potravín dostáva prostredníctvom ochranných náterov v konzervách (má brániť hrdzaveniu a uvoľňovaniu kovov). Narúša hormonálny systém človeka i živočíchov a spája sa so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka, obezity, porúch správania u detí a podobne. Chystá sa dokonca úplný zákaz bisfenolu v obalových materiáloch.

Test však ukázal, že vyrobiť kokosové mlieko bez škodlivín je možné. Je však potrebné venovať potrebnú starostlivosť procesu výroby vrátane voľby obalového materiálu. Jediný produkt, ktorý z rozboru nežiaducich látok vyšiel veľmi dobre, je mlieko Aroy-D Coconut Milk Original.

Takto predávajú víťaza dTestu v tetrapakových... Foto: Bianka Stuppacherová
kokosové mlieko, kokos, tetrapak, Ázia Takto predávajú víťaza dTestu v tetrapakových baleniach rôznych veľkostí v exotických potravinách v Bratislave.

Na druhom a treťom mieste rebríčka boli značky BILLA bio a Alnatura, dostali však iba dostatočnú známku za obsah bisfenolu A (BPA). Na rozdiel od víťaza v tetrapaku sú totiž v konzervách. Mimochodom, kokosové mlieko obsahuje veľké množstvo nasýtených mastných kyselín, preto by sa nemalo konzumovať denne. Je pomerne tučné, priemerne obsahuje 19 gramov tuku na 100 ml a prirodzene sú v ňom asi dva gramy cukru na 100 ml.

Víťazná značka má kokosové mlieko či kokosový... Foto: Bianka Stuppacherová
kokosové mlieko, kokos, Ázia Víťazná značka má kokosové mlieko či kokosový krém aj v konzervách, tieto konkrétne sa však v teste neocitli. Vnútrajšok konzervy sa snažte nepoškriabať lyžičkou.

Po otvorení zvyšok radšej prelejte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby, niekoľko dní vydrží v chladničke a môžete ho aj zmraziť. Dávajte pozor, aby ste nepoškriabali ochrannú vrstvu vnútri plechovky! Celý test podrobne (13 kokosových mliek) nájdete na TU.

Rozdiel medzi kokosovou vodou a kokosovým mliekom

Kokosová voda – je priehľadná tekutina vnútri kokosu. Ak do rúk zoberiete mladý kokos a jemne ním zatrasiete, tekutina, ktorú počujete, je práve kokosová voda.

Kokosové mlieko – sa vyrába z dužiny dozretých kokosov, pričom toto mlieko má hustú konzistenciu a bielu farbu. Pri výrobe mlieka sa kokosová dužina rozmixuje spolu s kokosovou vodou. Kokosové mlieko má mnoho zdravotných výhod, ale obsahuje niekoľkonásobne viac kalórií ako kokosová voda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kokos #kokosový orech #kokosové mlieko #dTest #kokosové orechy