Je skutočne pravda, že keď budete nabíjať telefón v noci, môže vybuchnúť a spôsobiť vážne zranenie?

Nabíjanie telefónu cez noc sa pre množstvo ľudí stalo každodennou rutinou. Mobilné zariadenie vtedy nepoužívame, a tak ho chceme v pokoji nabiť práve počas nášho nočného odpočinku. Robíme chybu, avšak nie preto, že by hrozilo riziko explózie mobilu a možného zranenia či dokonca zabitia človeka.

23.04.2024 06:00
iPhone 12, mobil, smartfón Foto:
Ilustračná snímka.
debata (13)

V poslednom období sa šíri obava, že keď plne nabitý mobilný telefón zostane pripojený k elektrine, prehreje sa a následne hrozí nebezpečenstvo explózie a zranenia či dokonca až usmrtenia človeka, ktorý sa nachádza v blízkosti elektronického zariadenia. Aké je v skutočnosti riziko?

Telefonujete za volantom? Pripravte si peňaženku, pokuta nie je nízka
Video
Zdroj: TV Pravda

Odborníci v oblasti elektroniky a bezpečnosti mobilných zariadení uvádzajú, že takýto scenár je extrémne nepravdepodobný. Moderné mobilné telefóny sú vybavené inteligentnými nabíjacími systémami, ktoré dokážu regulovať príjem energie a automaticky prerušia nabíjanie po dosiahnutí úplného nabitia batérie. Tento mechanizmus minimalizuje riziko prehriatia alebo preťaženia batérie, ktoré by mohlo viesť k vážnym problémom.

Avšak ani tak sa neodporúča ponechávať telefón pripojený k nabíjačke po uplynutí doby, keď sa stopercentne nabije. Batéria tak môže stratiť svoju schopnosť udržiavať optimálny výkon. To môže viesť k skráteniu jej životnosti.

spánok, ospalosť Čítajte viac Spíte dosť a aj tak sa budíte na smrť unavení? Zrejme za to môže niektorá z týchto 7 vecí

Ako teda správne nabíjať mobil?

Tu sú tipy na dlhšiu životnosť a bezpečnosť:

1. Používajte originálne nabíjačky: Vždy preferujte originálne nabíjačky od výrobcu svojho mobilného zariadenia. Tieto nabíjačky sú navrhnuté tak, aby optimálne fungovali práve v spolupráci s vaším telefónom a minimalizovali riziko prehriatia alebo preťaženia batérie.

2. Nabíjajte pri miernych teplotách: Vyhnite sa nabíjaniu pri extrémnych teplotách, či už v príliš horúcom, alebo príliš chladnom prostredí. Ideálne je nabíjať telefón pri miernych teplotách, aby sa minimalizovalo riziko prehriatia.

3. Pravidelne čistite konektor: Konektor nabíjačky a port na telefóne by ste mali pravidelne čistiť od prachu a nečistôt, aby sa zabezpečil spoľahlivý kontakt a bezpečné nabíjanie.

mobil, žena, správa, textovanie, telefón Čítajte viac Najšpinavejšie predmety, ktorých sa denne dotýkate

4. Vyhýbajte sa používaniu zariadenia počas nabíjania: Ak je to možné, vyhnite sa používaniu mobilného zariadenia počas nabíjania, aby ste minimalizovali tepelnú produkciu a predišli prehriatiu.

5. Mobil netreba nabiť na sto percent. Podľa odporúčaní odborníkov je optimálne nechať mobil vybiť asi na 20 percent a potom nabiť do cca 80 percent. Nie je nutné nabíjanie až do sto percent, pretože to môže mať negatívny vplyv na životnosť batérie.

Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov zaistíte bezpečné nabíjanie mobilného telefónu, ale aj predĺžite životnosť jeho batérie a minimalizujete riziko problémov s batériou alebo nabíjaním v budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #mobilný telefón