Bolesti brucha, nafukovanie, zápcha, pocit plnosti, zvracanie. Tieto príznaky nepodceňujete, takto sa maskuje obávaná rakovina

Je to jedna z najobávanejších onkologických diagnóz žien. Ročne si ju na Slovensku vypočuje 600 žien. Rakovina vaječníkov sa dlho nijako neprejavuje a keď sa na ňu príde, býva už často neskoro.

09.05.2024 06:00
vyšetrenie, vaječníky, ultrazvuk, sono Foto:
Rakovinu vaječníkov často náhodne odhalí ultrazvuk.
debata

V tele sa rakovina vaječníkov dokáže dlho ukrývať bez výraznejších príznakov. Odhaliť ju včas je stále výzvou aj pre súčasnú medicínu. Ženy by preto nemali zanedbávať pravidelné preventívne prehliadky, súčasťou ktorých je aj ultrazvuk vaječníkov.

Odborník na plodnosť: Chcete deti a máte po štyridsiatke? Aké sú vaše šance?
Video
Zdroj: TV Pravda

„Prvé ťažkosti ženy často pociťujú až v pokročilých štádiách, keď sa už nádor nekontrolovateľne šíri, napáda zdravé bunky vo svojom okolí a postupne metastázuje. Pacientky trápia príznaky, ktoré sa dajú ľahko zameniť s inými ochoreniami: bolesti brucha, nafukovanie, časté močenie, zápcha, pocit plnosti, nechutenstvo a zvracanie,“ informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR pri príležitosti Svetového dňa boja proti rakovine vaječníkov.

V neskorších štádiách ochorenia je veľmi typické nafúknuté brucho, ktoré si veľa žien spojí skôr s priberaním na hmotnosti alebo s tráviacimi problémami ako so zhubným novotvarom vo vaječníkoch.

Okrem tráviacich ťažkostí sa choroba prejavuje aj bolesťami v oblasti vaječníkov či celej panvy alebo bolesťami chrbtice. K ďalším príznakom patria nepravidelné menštruačné krvácanie alebo krvácanie po menopauze, úbytok hmotnosti či silná únava a slabosť.

lekarka  lekar Čítajte viac Tento zradný druh rakoviny nemusí mať príznaky, ani keď má chorý metastázy

Na Slovensku ročne pribudne približne 600 novodiagnos­tikovaných prípadov, a to najmä vo vekovej skupine 50 až 60 rokov. Vek však nie je rozhodujúcim faktorom. Rakovina napáda aj vaječníky mladších pacientiek. Diagnostikuje sa pomocou sonografického vyšetrenia či magnetickej rezonancie (CT vyšetrenie sa nepovažuje v prípade tohto druhu onkologického ochorenia za dostatočnú vyšetrovaciu metódu).

Účinná prevencia, žiaľ, zatiaľ neexistuje. Vedecké štúdie však preukázali, že riziko vzniku rakoviny vaječníkov do istej miery znižuje tehotenstvo, dojčenie, užívanie hormonálnej antikoncepcie a aj radikálne podviazanie vaječníkov.

pôrod, tehotenstvo, rodička, Čítajte viac Plánujete tehotenstvo? A máte vaječníkovú rezervu?

Skoré štádia prinášajú nádej

Šanca na úplné uzdravenie z rakoviny vaječníkov závisí od mnohých faktorov, vrátane štádia choroby, typu rakoviny, veku pacientky, celkového zdravotného stavu a odozvy na liečbu.

Ak sa rakovina vaječníkov diagnostikuje v skorých štádiách (štádium I alebo II), keď je nádor obmedzený len na vaječníky alebo blízke tkanivá, môže byť šanca na úplné uzdravenie vyššia. V takýchto prípadoch je liečba často účinná.

Avšak ak sa na onkologické ochorenie príde až v pokročilých štádiách (štádium III alebo IV), keď sa už rozšírilo do iných častí tela, prognóza je výrazne horšia. Liečba sa v týchto prípadoch zameriava hlavne na zmiernenie príznakov, ale úplné uzdravenie je už len ťažko možné.

Liečba rakoviny vaječníkov zahŕňa kombináciu chirurgického zákroku, chemoterapie, rádioterapie, imunoterapie či hormonálnej liečby. Dôležité je aj sledovanie pacientky po vyliečení sa, aby sa zachytila prípadná recidíva rakoviny.

debata chyba
Viac na túto tému: #vaječníky #rakovina vaječníkov #vaječník