Najväčšia chyba, ktorú robíme po zazvonení budíka. Áno, zrejme aj vy… Trestom je nevyspatosť a zlá nálada

Nie ste práve ranné vtáča a neznášate skoré vstávanie? Nerobte si to ešte ťažšie, ako to už je. Vyvarujte sa chyby, ktorú robí azda väčšina z nás, keď nevstaneme hneď po prvom zazvonení budíka.

05.04.2024 06:00
hodiny, budík, spánok Foto:
Zazvoní a treba vstať!
debata

Ak vám nočný odpočinok neprináša nové sily, na vine môže byť nielen neskoré zaspávanie alebo pozeranie do mobilu do hlbokých nočných hodín.

Ranná únava, ktorej sa nezbavíte po celý deň, môže mať aj jednu nečakanú príčinu. Čo urobíte, keď vám ráno zazvoní budík? Tiež ho posuniete o pár minút neskôr a skúsite ešte na chvíľu zaspať? A to možno aj niekoľkrát za sebou. Nie je to ale dobrý nápad.

spánok Čítajte viac Spíte málo, zle alebo veľa? Otestujte sa a zistite, kde robíte chybu

„Ak budík odložíte, spánok, ktorý tým získate, už nebude tak regenerujúci. Namiesto toho nastavte budík na úplne poslednú chvíľu, kedy sa už budete musieť zobudiť,“ objasňuje odborníčka na spánok, doktorka Funke Afolabi-Brown v magazíne Sleep.com.

Odsunutím budíku možno získame pár minút spánku navyše, avšak neosvieži nás, zato únava, ktorú po ňom pocítime, nás možno bude sprevádzať po celý deň.

Okrem vstávania na prvé „zavolanie“ si osvojte aj ďalší dobrý spánkový zvyk. Ak sa naučíte vstávať každý deň v rovnaký čas, váš spánkový režim získa na pravidelnosti. Tú má ľudský organizmus rád a odvďačí sa lepšou fyzickou aj psychickou kondíciou.

spánok, ospalosť Čítajte viac Spíte dosť a aj tak sa budíte na smrť unavení? Zrejme za to môže niektorá z týchto 7 vecí

Budík v inej miestnosti

Ľahšie si však predsavzať, ako urobiť. Skúste jeden trik, ktorý vám pomôže vstať hneď na prvý pokus. Postavte mobil (staromilci budík) ďalej od postele. Tak, aby ste naň z postele nemohli dočiahnuť. Pokojne ho dajte aj do inej miestnosti. Aby ste ho vypli, budete musieť vstať a keď už budete raz hore, zrejme sa už do perín nevrátite.

Dokonalé prebudenie môžete ešte podporiť okamžitým odhrnutím závesov či vytiahnutím žalúzií. Do interiéru sa tak zvonka dostane svetlo, ktoré vám uľahčí prechod z nočného do denného režimu.

Pokazí vám poobedňajší šlofík nočný spánok? Odpovedá odborník z Viedenskej univerzity: Toto má naozaj vplyv!
Video
Zdroj: TV Pravda

Zacvičte si tiež zopár cvikov, ktoré vám rozprúdia krv a dobre vás naladia na začínajúci deň. A aby ste boli ráno úplne fit, pri sprchovaní na seba púšťajte vlažnú vodu, časom aj studenú.

Nezabudnite sa ráno dostatočne napiť, kvalitne a pomaly najesť a deň začne v úplne inej tónine, ako keď sa z postele „vyhrabete“ mrzutí na poslednú chvíľu potom, čo ste predtým trikrát oddialili zvonenie budíka. Pretože ako sa hovorí: ako deň začne, tak aj skončí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #dobrý spánok #spánok detí