Spíte málo, zle alebo veľa? Otestujte sa a zistite, kde robíte chybu

Nastaviť si spánkový rytmus spánku je zložitá vec. Spánok by sme však nemali podceňovať. Jeho nedostatok sa spája s depresiou a úzkosťou, poškodzuje kardiovaskulárny systém, ovplyvňuje pamäť a sústredenie.

24.09.2023 06:00
spánok Foto:
Budíte sa v noci bezdôvodne?
debata

Už jedna zlá noc môže znížiť ostražitosť o 32 percent. Zo štúdie Univerzity v Keele na troch miliónoch účastníkov ale vyplýva, že rovnako nezdravé je aj prílišné dlhé vyspávanie. Ak spíte viac ako osem hodín denne, pravdepodobne to vedie k nedostatku pohybu a môže zvýšiť riziko infarktu. Dĺžka spánku nad desať hodín je spojená s 56 % zvýšeným rizikom úmrtia na mozgovú príhodu a 49 % zvýšeným rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.

krv Čítajte rozhovor Bolí vás chrbát? Ako odhalíte, že za tým nie je rakovina?

Zdravý spánok prebieha v štyroch až piatich zhruba 60 až 90 minútových cykloch. Striedajú sa v ňom tri štádiá non-REM spánku, s REM spánkom. Najkvalitnejší je NREM3 hlboký delta spánok a veľmi dôležitý je aj REM spánok. Ale ako zistíte, či máte správny druh a správne množstvo spánku? Na začiatok si urobte test.


Aký je váš spánok?

1. Ako sa cítite počas dňa?

2. Keď cítite, že vám dochádza energia, čo urobíte?

3. Používate mobil alebo laptop v posteli?

4. Ľahnete si do postele a zavriete oči. Ako dlho vám trvá, kým zaspíte?

5. Ako sa cítite ráno, keď vstanete?

6. Ako často sa v noci budíte?

7. Ako najčastejšie vyzerá váš deň?

od 7 do 10 bodov

Máte nedostatok spánku

Pravdepodobne v dôsledku stresu počas dňa a nadmernej stimulácie nemáte dostatok jednej fázy spánku. Čo by ste mali urobiť? Znížte príjem kávy počas dňa a úplne sa jej vyhnite po 15. hodine. Ak ste v práci ospalí, prejdite sa vonku. Snažte sa čo najmenej používať mobil a laptop večer. Ak musíte pracovať do neskorých hodín, sústreďte sa na prácu a nesnažte sa pomedzi to ešte sledovať televíziu alebo si písať s kamarátmi, čo čas hore ešte natiahne.

Od 11 do 14 bodov

Máte príliš ľahký spánok

Spíte ako myš na vrecku, každý zvuk alebo pohyb vás vyruší. Nedokážete upadnúť do hlbokého spánku, pretože mozog sa stále snaží spracovať váš náročný deň. Čo by ste mali urobiť? Chodievajte spať a vstávajte každý deň v rovnakom čase bez výnimky – áno, aj cez víkendy. Nastavte si správnu teplotu v spálni, ktorá by mala byť okolo 18 stupňov Celzia. Ak sa budíte na zvuky chladničky alebo partnerovo nočné chrápanie, použite štuple do uší alebo prístroj, ktorý vytvára „biely šum“ a zamaskuje rušivé zvuky. Potrebujete v noci na toaletu? Zostaňte v „spánkovom režime“ a choďte potme.

od 15 do 21

Dobrý hlboký spánok

To je dobrý začiatok, ale mohli by ste si predĺžiť časť REM spánku. Ako na to? Doprajte si cez deň 20-minútového šlofíka, aby ste odbremenili svoju pracovnú pamäť, ktorá v noci nebude musieť toľko triediť a zapisovať. Choďte do postele skôr a radšej s knihou v ruke, aby ste sa mohli postupne pripraviť na zaspávanie. Používajte masku na spanie, aby vás nerušilo svetlo za úsvitu. Snažte sa naraňajkovať do 30. až 40. minút po zobudení. Vaše telo dostane signál, že je jedlo po ruke a vypne „režim prežitia“.

od 22 do 28

Máte dostatok hlbokého spánku aj REM spánku

Gratulujeme, vaše telo aj hlava má dostatok odpočinku, aby mohli fungovať po celý deň. Ale dá sa to ešte vylepšiť. Naučte sa dýchať pomocou bránice, pomôže vám to, aby ste mali pokojnejší spánok. Vyskúšajte pilates alebo jogu a zvýšte svoj denný príjem horčíka. Nachádza sa v celozrnných obilninách, orechoch, semenách a rybách. Znižuje hladinu stresových hormónov a uvoľňuje svaly. Výsledkom je, že sa večer budete sa cítiť viac ospalo.

od 29 do 35

Máte príliš veľa spánku

Vedeli ste, že aj príliš veľa spánku môže škodiť zdraviu rovnako ako jeho nedostatok? Čo môžete urobiť? Nastavte si budík, a to aj cez víkend, na opačnej strane miestnosti. To vás prinúti vstať z postele namiesto toho, aby ste rýchlo stlačili tlačidlo a ďalej driemali. Spite s rozostretými závesmi, aby sa vaše telesné hodiny zladili so slnkom. Snažte sa dodržiavať pravidelný denný režim. Váš deň by nemal byť taký rozbitý, preto si ho skúste viac plánovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #nespavosť #veľa spánku