Otrasné video. Dvaja muži ležali na ulici a čo urobili okoloidúci...? Policajti poskytli dôkaz

Čo by ste urobili, ak by ste videli na zemi ležať človeka? Odvrátili by ste zrak, alebo by ste skúsili zistiť, čo mu je a potom zavolali či dokonca poskytli pomoc? Svedectvo o dobe, ktorá praje skôr ľahostajnosti, poskytli mestskí policajti zo Serede.

13.04.2024 10:00
sered mestská polícia Foto:
Ľahostajnosť ľudí bola veľká.
debata (34)

Mestská polícia v Seredi zverejnila video, ktoré ukazuje dve situácie s rovnakým dejom. Na zemi leží muž a namiesto pomoci ho ľudia obchádzajú, nezastavia ani okoloidúce autá.

Video

Prvá situácia ukazuje muža, ktorý sa zapotácal a potom hlavou narazil do steny výkladu. „Po náraze zostal ležať na zemi. Reakcia prechádzajúcej ženy bola asi taká, že videla som, idem preč, veď je to asi opilec. Viem hneď zhodnotiť, či je niekto opilec, epileptik, cukrovkár alebo podobnej choroby? Ak sa necítim poskytnúť prvú pomoc, stačí zavolať políciu, aké ľahké,“ rozhorčili sa mestskí policajti z juhu Slovenska.

Pozrite si video zo Serede svedčiace o ľudskej ľahostajnosti.

„Druhá situácia vo videu je ešte otrasnejšia. Muž ležal z nejakej príčiny na Námestí slobody pri výjazde z autobusových zastávok. Okolo neho prešli tri vozidlá a nikto sa ani nezastavil, nepresvedčil sa a nezavolal na políciu! Minimálne traja vodiči osobu museli na kraji vidieť a neurobili nič. Našťastie sa muž po niekoľkých minútách zodvihol a následne mu hliadka mestskej polície privolala taxík, ktorý ho odviezol domov,“ komentujú znechutení policajti.

leták, záchrana života, prvá pomoc, srdce, ruky, Čítajte viac Prvá pomoc? Nemusíte dýchať z úst do úst

Muži zákona teraz apelujú na ľudí, aby si všímali jeden druhého a boli ochotní pomôcť. „Dnešná doba je asi chorá, sme nevšímaví, stiahnutí do seba, nezaujíma nás okolie a ak ide o človeka, sme slepí, veď mňa sa to netýka. Čo ak by to bol môj otec, brat, sused? Aj vtedy by som nič nerobil; nechal ho tam ležať?“ pýtajú sa.

Ako postupovať

Človek, ktorý leží na zemi, síce môže byť skutočne pod vplyvom alkoholu, ale tiež sa u neho mohol prejaviť nejaký závažný problém, typicky hypoglykemický šok, ktorý sprevádza cukrovku, alebo epileptický záchvat. Vždy má zmysel zaujímať sa, čo takto postihnutému je – aj keby bol nakoniec naozaj opitý.

V prvom rade treba skontrolovať životné funkcie, hlavne vedomie. Človeka, ktorý nereaguje, najprv hlasito oslovte. Ak ani tak nereaguje, pokúste sa spôsobiť mu bolesť, nebojte sa ho napríklad poriadne uštipnúť do ušného laloka.

Ak sa ani potom nič nedeje, skontrolujte, či postihnutý dýcha. Urobíte to jednoducho: dajte svoju ruku pod nos človeka a sledujte, či ucítite jeho dych. Zároveň sledujte pohyby hrudníka. Zdvíha sa a klesá pri nádychu a výdychu?

Ešte pred skúškou dychu zakloňte postihnutému hlavu dozadu, čím uvoľníte koreň jazyka, ktorý bráni v prúdení vzduchu do pľúc. Niekedy záklon stačí, aby človek znovu začal dýchať. Pozor, lapavý dych a chrčanie nie sú známkou normálneho dýchania.

blesk, Devín, obloha, búrka Čítajte viac Zásah bleskom a prvá pomoc. Čo na búrku hovorí bača, pltník a záchranár?

Prítomnosť dychu znamená aj prítomnosť srdcovej akcie. Ak človek nedýcha, treba začať s resuscitáciou. Nie každý ovláda jej pravidlá, pomocnú ruku však podá operátor tiesňovej linky. Vo všeobecnosti platí, že treba stláčať miesto uprostred hrudníka s frekvenciou 100 až 120 stlačení za minútu a v hĺbke 5 až 6 centimetrov.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #bezvedomie #resuscitácia #kardiopulmonálna resuscitácia