Štyri dôvody vzniku panických atakov. Ako presmerovať svoju pozornosť?

Panický atak súvisí s úzkosťou. Možno to znie málo uveriteľne, ale panika je v podstate správna a zdravá reakcia nášho tela. Strach má totiž jednu dôležitú úlohu, a to chrániť nás. Tak to píše vo svojej knihe "Panické ataky, čo sa vám snažia povedať?“ nemecký psychoterapeut a novinár Klaus Bernhardt. Podľa neho existujú štyri základné príčiny, prečo mozog človeka s panickými atakmi reaguje neprimeranou úzkosťou a stratou kontroly nad sebou samým.

16.07.2021 06:00
panika, panický atak, strach, preľaknutie, žena Foto:
Panické ataky je potrebné riešiť, pretože majú tendenciu sa stupňovať.
debata (1)

Aj neuropsychológ Robert Krause pripúšťa, že stavy panických atakov a úzkostí v súčasnosti pribúdajú. U Marcelinej 19-ročnej dcéry sa panické ataky začali po prežití anafylaktického šoku po očkovaní. V júni tohto roka v očkovacom centre odpadla, začala chrčať a jej telo zachvátili kŕče. Pomerne rýchlo sa podarilo stabilizovať ju, ale odvtedy máva nočné mory. Budí sa na to, že sa dusí, má strach, že sa nezobudí. Na noc pije čaj aby mala plný mechúr a zobudila sa na to. Ubezpečuje sa tak, že stále žije. Stav sa zhoršuje, pretože už sa bojí nastúpiť aj do výťahu, takže sa tam rozvíja aj strach z uzatvorených priestorov. Psychiatrička už hovorí o predpise benzodiazepínov (patrí sem napr. známy Lexaurin) na prvé dva mesiace a nízkych dávok antidepresív, ktoré však majú odložený nástup účinku o dva-tri týždne po začiatku užívania. Dievča ich možno bude potrebovať rok. A k tomu psychoterapia. V tomto prípade bol spúšťačom šokujúci zážitok, keď išlo o život.

smútok, depresia, psychika Čítajte rozhovor Psychiatrička Ľubomíra Izáková: Človek s depresiou žije ako automat

"Ku panickému ataku môže dôjsť kedykoľvek, nielen v situácii, ktorej sa bojíme. Človek môže relaxovať pri bazéne a odrazu sa môže jeho psychické prežívanie výrazne zmeniť – od zrýchleného dýchania až po pocit na odpadnutie. Ide o veľmi silnú emočnú situáciu, ale dobrá správa je, že o dočasnú. Pre panický atak je typické, že odznie,“ vysvetľuje Robert Krause. Prečo sa úzkosť objaví najmä vtedy, keď je pacient v pokoji? Večer na pohovke, na dovolenke, počas dlhej nudnej jazdy po diaľnici? Kým sme intenzívne zamestnaní, má naša vedomá myseľ čo robiť, tak sme prevažne bez strachu a obáv. Len čo však nastane pokoj, mozog si okamžite hľadá činnosť. Najrýchlejšie sa ku nej dostane po širokej "dátovej diaľnici“ negatívneho myslenia a úzkosti.

Panika a zaplavenie tela adrenalínom má svoj význam. Ak v lese uvidíte medveďa alebo diviaka, vaše telo okamžite vylúči vysokú dávku stresových hormónov a srdce bude búšiť na plné obrátky, aby hormón zaplavil celé telo. Máte dve možnosti – bojovať alebo utekať a adrenalín vám v tom pomôže. Je to normálna a nevyhnutná reakcia, ktorá zabezpečuje naše prežitie. Čo však robiť v prípade, ak telo takto reaguje v neadekvátnych situáciách? A prečo sa to vlastne deje?

Podľa Klausa Bernhardta existujú štyri najčastejšie príčiny panických atakov a len poznaním všetkých príčin sa dá použiť vhodná technika, ktorá pomôže úzkosť natrvalo prekonať.

1. Tou prvou sú ignorované varovné signály, keď človek dlho nepočúva svoj vnútorný hlas, intuíciu. Psyché sa pokúša prinútiť nás, aby sme vo svojom živote zmenili niečo, čo nám nerobí dobre, ale my to ignorujeme. Ku varovným signálom patrí oslabenie schopnosti sústrediť sa, nedostatok motivácie, energie, zdanlivo bezdôvodný smútok (čo môže byť aj znakom depresie). Patria sem aj príznaky ako žalúdočné a črevné problémy, náhle zhoršenie zraku, tiky, častejšie nutkanie na močenie, dokonca pásový opar (následok zníženej imunity pod vplyvom stresu).

2. Druhá najčastejšia príčina sú lieky, resp. látky, ktoré môžu vyvolať panické ataky. "Okrem tzv. neuroleptík, ktoré sa podávajú napríklad pri schizofrénii, môže byť spúšťačom atakov aj hormón štítnej žľazy tyroxín, ktorý sa predpisuje pri nedostatočnej funkcii štítnej žľazy (hypotyreóze). Najmä ženy, u ktorých bola diagnostikovaná Hašimotova choroba, môžu na nesprávne dávkovanie synteticky vyrábaného tyroxínu reagovať panickými záchvatmi,“ píše v publikácii vydavateľstva Noxi Klaus Bernhardt. Oveľa častejšie ako liekmi sú však panické ataky vyvolané drogami, najmä účinnou látkou THC, ktorá sa vdychuje pri fajčení marihuany, určitú úlohu tu hrá aj extáza, kokaín či psylocybín, psychoaktívna látka z niektorých húb. Dôležité je vedieť aj to, že niekedy panické ataky môže imitovať dočasný nedostatok vitamínu B12 (najmä u vegetariánov a vegánov).

3. Tretí dôvod je negatívne myslenie a jeho drastické následky pre mozog. Existujú ľudia, ktorí si pravidelne volajú záchranku s tým, že majú určite infarkt alebo mozgový nádor. Zdravotníci im obyčajne pichnú magnézium, ale zakrátko ich dotyčný aj tak bude volať zasa. Panické ataky ľahko vzniknú z jednorazového negatívneho zážitku (ako vo vyššie spomínanom prípade Marcelinej dcéry) a tzv. strach zo strachu sa v priebehu málo týždňov alebo dní stane úplne automaticky prebiehajúcim vzorcom, ktorý sa s pomocou synaptických spojení pevne ukotví v hlave. Skutočne úspešná psychoterapia musí zabezpečiť, aby sa v mozgu vytvorilo čo najväčšie množstvo synáps, v ktorých bude uložený pozitívny prístup k životu.

4. Štvrtým dôvodom panických atakov je tzv. sekundárny zisk. Čo to znamená? Panické ataky majú isté skryté výhody. Aká môže byť výhoda z panického ataku, poviete si. Napríklad žijete v nie práve harmonickom vzťahu a partner sa pre vaše vážne panické ataky predsa len správa ohľaduplnejšie. V knihe sa dočítate o príklade ženy, ktorá dostala panický atak vždy, keď mala vojsť do tunela. Bola to veľmi silná fóbia, len jej rodine to už liezlo na nervy, lebo ich to obmedzovalo pri jazde autom. Užívala antidepresíva, po ktorých navyše výrazne pribrala, a to jej náladu ešte zhoršovalo. Po niekoľkých terapeutických sedeniach začali jej ataky odznievať a po niekoľkých týždňoch postupne zredukovala a vysadila lieky. Opäť bola schopná normálne jazdiť autom a dlhé tunely pre ňu nepredstavovali problém. Po ôsmich mesiacoch sa jej však problémy vrátili. Nevedela, prečo. Postupne vyšlo najavo, že mala navštíviť svokru, s ktorou nemala dobrý vzťah. Tri roky ku nej nemusela ísť, pretože do domu svokrovcov viedla cesta cez dlhý tunel. Keď však "vyzdravela“, čakala ju odrazu opätovná návšteva u ženy, ktorej "uchmatla milovaného syna“. Vyriešila situáciu tak, že odkázala, že do domu svokrovcov, kde aj tak nie je vítaná, viac nevkročí a manžel a deti tam budú jazdiť sami.

psychológ, psychiater, rozprávanie, terapia, pacient Čítajte rozhovor Vypúšťajme paru priebežne, aby nám neodletel "dekel"

Nielenže sa jej uľavilo, ale po tomto jednoznačnom posolstve sa zmenilo aj správanie jej svokry. Niekedy slúžia panické ataky na to, aby ste sa vyhli zmene, na ktorú bol najvyšší čas. Len čo táto zmena nastane, úzkosť zmizne sama od seba.

"S každým klientom je práca individuálna, u každého zafunguje niečo iné,“ dodáva skúsenosť z vlastnej praxe Robert Krause. "Často odporúčam používať v prípade vystupňovanej úzkosti metódy určené na presmerovanie pozornosti. Napríklad pri úzkosti v lietadle, v tuneli či inde začať hoci od čísla 364 odrátavať číslicu tri. Matematika zaberie dosť pozornosti. Pomáha aj metóda 5 × 2: päť sekúnd nádych, zadržať dych na dve sekundy a päť sekúnd výdych. V duchu treba rátať. V panickom ataku sa mení dýchací vzorec, mozog sa odkysličí a človek sa nespráva racionálne. Pomáha aj tzv. sprítomnenie, vedome si uvedomím, čo vidím, cítim a počujem. Tých techník je veľa a sú naozaj účinné. Naučené vzorce správania totiž vieme v mysli prepísať.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #úzkosť #panika #stavy úzkosti #panický atak