Používate na pitie opakovane jednu fľašu? Určite to nerobte, vedci prišli na otrasnú skutočnosť

Týka sa to predovšetkým plastových fliaš a zo všetkého najrizikovejšie sú vrchnáky, ktoré sa ťažko čistia a zároveň v nich zostáva vlhkosť prajúca mikroorganizmom.

12.05.2024 06:00
žena, voda, pitie, flasa Foto:
Ekologické, avšak so zdravotným rizikom.
debata (7)

Opakovane používaná fľaša na vodu či iné nápoje je síce veľmi ekologická, avšak pri nedostatočnej starostlivosti môže naopak spôsobiť zdravotné problémy.

TV Pravda
Video

Americká spoločnosti WaterFilterGuru.com si posvietila na obsah mikroorganizmov v opakovane používaných fľašiach na vodu a zistila otrasnú skutočnosť.

V priemere obsahujú milióny kusov baktérií, priemerne 20 miliónov. Je to asi o šesťtisíc viac kusov, ako má doska na toalete, ktorá sa pritom považuje za jednu z vôbec najšpinavejších vecí. A to pritom na doske toalety len sedíte, ale vodu pijete. K najkontamino­vanejším fľašiam patria tie plastové, oveľa lepšie sú na tom z hľadiska hygieny sklo či nerez.

Opakovane použiteľnú fľašu na vodu či ďalšie nápoje treba dôkladne umyť po každom použití. Nestačí ju len tak nedbanlivo opláchnuť čistou vodou, je nutné použiť čistiaci prostriedok a zamerať sa hlavne na vrchnák a jeho ťažšie dostupné časti, kde sa drží vlhkosť. Sú tak živnou pôdou pre rast baktérií.

Po umytí tieto časti poriadne osušte, celú fľašu nechajte uschnúť na vzduchu, nenechávajte ju vo vlhkom prostredí. Ak máte umývačku riadu, šupnúť fľašu do nej je veľmi efektívne, týmto spôsobom odstránite väčšinu mikroorganizmov.

vápnik, voda, minerálka, minerál Čítajte viac Seniori by mali prijímať minerály vo vodách chudobných na sodík. Ktoré sú to?

Mikroorganizmy môžu spôsobiť tráviace problémy

Veľmi nedostatočným spôsobom čistenia je nechať cez noc stáť fľašu s napustenou vodou. Niektoré mikroorganizmy sa v nej môžu rozmnožiť. Veľa z nich síce ľudskému organizmus neublíži, pretože imunita sa s nimi dobre vyrovná, avšak niektoré môžu spôsobiť napríklad tráviacie problémy. Ide pritom aj o baktérie, proti ktorým prestávajú účinkovať antibiotiká a zbaviť sa ich môže byť veľmi ťažké.

„Viac ako 60 percent respondentov uviedlo, že čistia svoje fľaše s vodou raz alebo viac denne, ale iní neboli takí usilovní. Štvrtina Američanov umýva svoje fľaše s vodou len niekoľkokrát týždenne, zatiaľ čo viac ako desať percent ich čistí len niekoľkokrát mesačne,“ uviedli autori štúdie. U nás by zrejme výsledky podobného prieskumu vyšli podobne.

voda, pitný režim, oohár vody, tekutiny Čítajte viac Aj od tvrdosti vody závisí zdravie Slovákov. Čo o nej rozhoduje?

„Tá istá nádoba, ktorá prináša zdravú hydratáciu, môže spôsobiť, že ochoriete, ak sa o ňu nebudete správne starať. Ak sa necítite dobre, skontrolujte svoje návyky pri čistení fliaš s vodou, aby ste zistili, či baktérie a plesne môžu byť vinníkom. Odborníci odporúčajú umývať fľašu s vodou raz denne a dezinfikovať ju aspoň raz týždenne,“ dopĺňajú.

Ešte častejšie to treba robiť, ak ste z nej pili chorí, používate ju zároveň s konzumáciou jedla alebo ju plníte aj inou tekutinou, ako je voda, zlášť rizikové z hľadiska baktérií a iných mikroorganizmov sú sladké nápoje s obsahom cukru.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #voda #mikroorganizmy