Rebríček slovenských nemocníc 2023: Pozrite si, ktorá vyhrala. Ako je na tom tá vo vašom meste?

Zdravotná poisťovňa Dôvera opätovne, už po sedemnásty raz, zostavila rebríček slovenských nemocníc - za rok 2023. Ide o subjektívny pohľad pacientov, ktorí hodnotili nemocnice rozdelené do štyroch skupín v troch rôznych kategóriách: zdravotná starostlivosť a spokojnosť s lekármi, sestrami, ďalej v kategórii ubytovania, stravy a upratovania a napokon spokojnosť s informáciami od zdravotníckeho personálu a zlepšenie zdravotného stavu po prepustení z nemocnice.

07.03.2024 11:41
doktor, pacient, diagnóza, lieky, formulár Foto:
Anketa je subjektívnym pohľadom hospitalizovaných pacientov a nikdy sa nerobí tesne po prepustení z nemocnice.
debata (1)

Pacienti odovzdali 9-tisíc hodnotení, pričom dotazník sa pacientom, ktorí boli hospitalizovaní, posiela 60 dní po ukončení hospitalizácie (nie bezprostredne po prepustení). Hodnotilo sa známkami ako v škole – najlepšia je jednotka a najhoršia päťka. Celkové hodnotenie sa zlepšilo z priemernej známky 1,54 z roku 2022 na 1,46 za rok 2023. Prvýkrát bola táto celková známka lepšia ako 1,5. Veľmi dobré hodnotenia tzv. hotelových služieb sa zaznamenali v detských nemocniciach v Banskej Bystrici a v Košiciach.

Čo je dôvodom, keď sa nemocnice ocitajú na tých najhorších priečkach?
Video
Hovoríme s Marianom Faktorom, členom predstavenstva zdravotnej poisťovne Dôvera. / Zdroj: TV Pravda

„Vo všeobecnosti možno konštatovať, že ženy hodnotia prísnejšie a takisto sú prísnejší pacienti z nižších vekových kategórií v porovnaní so zhovievavejšími seniormi,“ hovorí Marian Faktor, člen predstavenstva zdravotnej poisťovne Dôvera. Z pohľadu krajov sme zaznamenali najlepšie známky v Žilinskom či Košickom kraji a najhoršie známky dostala Nitra, Trenčín či Trnava.

Rebríček slovenských nemocníc

Ktoré sú na vrchole, a ktoré na chvoste rebríčka? Detské nemocnice poskočili

Fotogaléria
+5

V skupine fakultných a univerzitných nemocníc (hodnotili 14 nemocníc) zvíťazila Detská fakultná nemocnica v Košiciach, ktorá oproti minulému roku poskočila o osem miest. Stojí za to spomenúť, že Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici, ktorá je na druhom mieste v tejto kategórii (v predchádzajúcej ankete vyhrala), získala známku 1,0 v kategórii ubytovania, stravy a upratovania. Najhoršie v tejto skupine pacienti hodnotili Fakultnú nemocnicu Nitra. „Nemocnice v rebríčku ťahali nadol najmä tzv. hotelové služby, čiže prostredie a výška investícií v tomto smere,“ dodáva Marian Faktor. „Personál získal dobré hodnotenia.“

V skupine všeobecných nemocníc (hodnotili 43 nemocníc) sa vyskytol skokan roka, a to Hornooravská nemocnica Trstená, ktorá postúpila oproti minulosti o 21 priečok. Svoju pozitívnu úlohu iste zohrala aj rekonštrukcia nemocnice. Najhoršie pacienti hodnotili v tejto skupine Nemocnicu s poliklinikou Revúca.

V tretej skupine špecializovaných nemocníc (hodnotili 14 nemocníc) zvíťazilo Kardiocentrum Agel v Košiciach a najhorší je Národný ústav reumatických chorôb v Piešťanoch.

Nasleduje štvrtá skupina nemocníc, a to ostatné nemocnice (hodnotili 14 nemocníc). Tu je víťaz TETIS, s.r.o., čo je Špecializovaná detská rehabilitačná nemocnica (v minulosti známa ako Rehabilitačné detské centrum) v Dunajskej Lužnej. Najhoršie pacienti ohodnotili MINERAL-SLOVAKIA, s.r.o., špecializovanú nemocnicu v odbore fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie v Prešove. Dôvodom zlých hodnotení v tejto skupine bola tiež predovšetkým kategória tzv. hotelových služieb, čiže na spodok rebríčka ich „stiahlo“ najmä prostredie, strava a podobne.

V ankete sa jej tvorcovia pozreli aj do minulosti a zisťovali, ktoré zariadenia patria od roku 2014 až doposiaľ medzi stálice z pohľadu spokojnosti pacientov. Sú medzi nimi Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku, Mammacentrum sv. Agáty v Banskej Bystrici, Univerzitná nemocnica sv. Michala a Onkologický ústav sv. Alžbety. Napríklad ÚVN SNP v Ružomberku skončila až štyrikrát na prvom mieste.

---------------
Najúspešnejšie nemocnice 2014 – 2023
---------------
Kategória nemocnica 1. miesto 2.miesto 3.miesto
fakultné a univerzitné Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku 4 x
ostatné nemocnice Mammacentrum sv. Agáty v Banskej Bystrici
špecializované nemocnice Onkologický ústav sv. Alžbety
všeobecné nemocnice Univerzitná nemocnica sv. Michala

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #nemocnice #rebríček nemocníc #zdravotná poisťovňa Dôvera