Sodík nad zlato? Pre kardiakov nie

Sodík je jedna z látok, ktorá sa stará o to, aby v našich cievach prúdila krv pod dostatočným tlakom. Problém vzniká, ak ho máme v krvi priveľa, ale aj primálo. Sodík zohráva kľúčovú úlohu v udržiavaní stálosti prostredia buniek, reguluje rovnováhu tekutín a acidobázickú rovnováhu (pomer kyslých a zásaditých zložiek). Ovplyvňovaním množstva tekutín v organizme a s tým súvisiaceho množstva krvi sa sodík podieľa na regulácii krvného tlaku.

10.02.2024 06:00
soľ, soľnička Foto:
Chlorid sodný je súčasť našej každodennej potravy a poznáme ho pod pojmom kuchynská soľ.
debata

Sodík zohráva dôležitú úlohu v rámci funkcie nervov a svalov. V tele máme niečo ako merače, ktoré sledujú a hodnotia hladinu sodíka a množstvo vody v našom tele. Ak sa zistí nerovnováha, obličky u zdravého človeka zregulujú množstvá sodíka a vody do normálnych hodnôt.

Kedy lekára zaujíma hladina sodíka?

Hladina sodíka je súčasťou tzv. mineralogramu, teda vyšetrenia hladín minerálov z krvi. Lekár ho vyšetrí, ak človek trpí dehydratáciou, má ťažkosti s krvným tlakom, trpí srdcovým zlyhaním, ťažkosťami s pečeňou či obličkami, opuchmi, zadržiavaním vody v tele, pri rôznych nešpecifických príznakoch – slabosti, únave, letargii, pri poruchách vedomia, kóme, v rámci bežných odberov krvi pri kontrole a prevencii, pri podávaní viacerých infúzií do žily, pri užívaní niektorých liekov.

Normálna hladina sodíka v krvi sa pohybuje približne medzi 135 mmol/l a 145 mmol/l. Pri znížení alebo, naopak, zvýšení množstva sodíka, v porovnaní s jeho fyziologickou koncentráciou, dochádza k vzniku patologických stavov.

Hovoríme buď o:

hyponatriémii – znížená hladina sodíka v krvi pod 135 mmol/l

hypernatriémii – zvýšená hladina sodíka v krvi nad 145 mmol/l.

Kedy môžeme mať sodíka príliš málo?

  • pri vysokých stratách tohto minerálu napríklad pri hnačkách, vracaní, nadmernom potení, obličkových poruchách, užívaní diuretík, niektorých hormonálnych poruchách
  • pri nadmernom príjme vody
  • pri zadržiavaní vody v tele – napríklad pri srdcovom zlyhávaní, cirhóze, niektorých obličkových poruchách, pri ktorých sa vylučujú bielkoviny (nefrotický syndróm). Tento stav sa často prejaví opuchmi
  • pri Adisonovej chorobe, keď je nedostatočná činnosť nadobličiek
  • pri ťažkých popáleninách
  • pri zníženej funkcii štítnej žľazy
  • pri užívaní niektorých liekov, najčastejšie niektorých diuretík, ale aj tlmivých liekov
  • pri pankreatitíde (zápale pankreasu)
  • pri syndróme neprimeraného vylučovania antidiruetického hormónu (SIADH)

Aké bývajú príčiny vysokých hladín sodíka?

Ak sa vám zdá, že priveľa solíte, možno očakávate, že sodíka budete mať v krvi príliš veľa. Nie je to však tak. Vďaka regulačným mechanizmom v našom tele sa len zriedkavo stáva, že sa tento nezdravý návyk zobrazí aj v podobe hypernatriémie (vysokej hladiny sodíka v krvi).

Hypernatriémia sa objavuje pri:

  • dehydratácii, ak ste nepili dostatok tekutín
  • ochorení diabetes insipidus (nedostatočná produkcia antidiuretického hormónu, vedie k state tekutín)
  • Cushingovom syndróme (nadprodukcia kortizolu)

Ak sa u pacienta objaví príliš vysoké alebo príliš nízke množstvo sodíka, lekár bude zisťovať, koľko sodíka odchádza močom. Len ak porovná hodnoty z krvi s hodnotami z moču, bude sa vedieť zorientovať lepšie a cielene zamerať ďalšie opatrenia.

V ohrození sú najmä starší ľudia

U starších ľudí nie je také ľahké dosiahnuť rovnováhu sodíka a tekutín. Ich obličky už totiž nepracujú tak, ako by mali. Ďalším problémom je u seniorov znížený pocit smädu.

S vekom klesá aj podiel vody v tele. A táto skupina obyvateľstva často užíva aj lieky – napríklad na srdce, z ktorých niektoré podporujú vylučovanie tekutín aj rôznych minerálov vrátane sodíka. Z týchto dôvodov u starších ľudí nie je hypernatriémia ničím výnimočným, zvyčajne v spojení s dehydratáciou. Môže sa prejaviť zmätenosťou, kómou a v ťažkých prípadoch aj smrťou.

U starších ľudí je nebezpečný aj nadbytok tekutín a zároveň sodíka, ktorý spôsobuje tzv. objemové preťaženie. Môže sa prejaviť zlyhávaním srdca, poruchami pečene a obličiek. Aj hyponatriémia je častejšia medzi starými ľuďmi, často následkom zadržiavania vody, napríklad pri srdcovom zlyhávaní či ťažkostiach s pečeňou a pri užívaní diuretík (odvodňujúce lieky na vysoký krvný tlak a na srdce).

Medzi potraviny s prirodzene nízkym obsahom... Foto: SHUTTERSTOCK
zelenina, ovocie, košík Medzi potraviny s prirodzene nízkym obsahom sodíka patrí ovocie a zelenina. Potraviny živočíšneho pôvodu obsahujú sodíka vždy viac.

Potraviny s nízkym obsahom sodíka

Potrebu sodíka obyčajne optimálne pokrýva vyvážená denná strava. Súčasný trend je však taký, že množstvo sodíka, ktoré organizmus reálne potrebuje, sa obyčajne niekoľkonásobne prekračuje. Je to spôsobené nadmernou konzumáciou soli v potrave (už v samotných potravinách alebo pri ich dochucovaní). Okrem spomenutého sa sodík nachádza aj v niektorých liekoch podávaných cez ústa alebo parenterálne (injekčne alebo infúzne). Množstvá sodíka v liekoch často nie sú zanedbateľné a je dôležité, aby sa táto skutočnosť brala do úvahy.

Potraviny, ktoré majú prirodzene nízky obsah sodíka, sú napríklad ovocie (5 mg/100 g), zelenina (10 mg/100 g), mlieko (50 mg/100 g), vajcia (80 mg/100 g), čerstvé ryby (100 mg/100 g) alebo cereálie a oleje.

Obsah sodíka v potrave je veľmi variabilný a závisí od pôvodu potraviny (napr. živočíšne potraviny obsahujú prirodzene viac sodíka) a tiež od stupňa spracovania potraviny (počas spracovania a balenia sa do potravín pridáva sodík).

Asi najznámejšou a najrozšírenejšou zlúčeninou sodíka je chlorid sodný, chemický vzorec NaCl. Chlorid sodný tvorí už spomenutú zložku našej každodennej potravy a poznáme ho pod pojmom kuchynská soľ. Pre kardiakov je vhodné používať soľ so zníženým obsahom sodíka. Ďalšie zlúčeniny, ktoré môže sodík tvoriť, a ktoré majú využitie v našom bežnom živote, sú

  • uhličitan sodný alebo sóda
  • hydrogénuhličitan sodný alebo jedlá sóda (sóda bikarbóna)
  • dusičnan sodný alebo čílsky liadok (látka E 251 na udržiavanie sfarbenia mäsových výrobkov)
  • tetraboritan sodný alebo borax (v lekárenstve napr. na afty)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krvný tlak #soľ #sodík #hypertenzia #chlorid sodný