Viete si správne ostrihať nechty na nohách, aby nezarastali? Odborníčka na chodidlá vysvetľuje správny postup

Zásady správneho strihania nechtov sú predmetom relatívne dlhých hodín výuky aj pre pedikérky, samotné profesionálky. "Vždy hovorím, že nechty by mali byť strihané najviac dorovna, ako je to len možné," hovorí Ing. Milada Nádašiová z Centra pedikúry a podológie v bratislavskej Rači.

13.07.2023 08:00
nechty, pedikúra, strihanie nechtov, pedikér,... Foto:
Kto má opakovaný problém so zarastajúcim nechtom či nechtami, mal by navštíviť pedikéra alebo pedikérku.
debata

Zásada je taká, že necht nesmie byť vystrihovaný z nechtových valov. Nechtové valy sú postranné záhyby kože, ktoré nechty prekrývajú z bokov. V týchto miestach, kde je necht prirastený k nechtovému lôžku, sa necht nemá tvarovať. Je potrebné zachovať jeho prirodzený tvar aj napriek tomu, že sa to majiteľovi nechtu či pedikérke nemusí páčiť. Tvar nechtu môžeme umelo upravovať strihaním či pilníkovaním na mieste, kde už necht nie je prirastený k nechtovému lôžku, laicky povedané, ku koži.

pedikúra, starostlivosť o nohy Čítajte viac Ísť pedikérke alebo podológovi? Každý z nich ošetruje nohy trochu inak

„Nechty môžete strihať aj do oblúka, nie však doguľata. Rožky nechtov môžete jemne zaobliť, aby nepretŕčali cez bruško prsta a aby netrhali pančušky či ponožky. Ak si však nie ste istí, ako správne strihať nechty, je lepšie navštíviť odbornú pedikúru. Sú totiž prípady, keď je veľmi dlhé nechtové lôžko a nechtové valy veľmi krátke, alebo naopak, keď je nechtové lôžko krátke a nechtové valy dlhé. Prípadne sú nechty veľmi lyžičkovité, alebo majú tvar lichobežníka. Vtedy je lepšie poradiť sa s odborníkom. Sú to však skôr výnimky,“ dodáva odborníčka na chodidlá.

Správne a nesprávne strihanie nechtov na... Foto: SHUTTERSTOCK
správne strihanie nechtov, necht, nechty, chodidlo, noha, pedikúra Správne a nesprávne strihanie nechtov na nohách. Neplatí úplne paušálne, sú špecifické prípady, keď musí poradiť odborník na chodidlá - pedikér či podológ.

Ak máte na nohe výrazne zdeformovaný alebo zarastajúci necht, môže vám pomôcť nechtová špona. Špona koriguje tvar nechtovej platničky a dokáže účinne znížiť tlak nechtu na nechtový val (okolitú kožu). Postup, pri ktorom sa na necht aplikuje nechtová špona, pedikéri nazývajú orthonyxia. Nasadenie špony na necht pomáha zrušiť negatívne pôsobenie rôznych síl a tlakov topánky, ponožky či iných ortopedických deformácií na nohe na postihnutú platničku nechta. Je to akási „pozitívna deformácia nechta“. Viac vo videu.

Nemusia vám strhnúť necht! Pomôže nechtová špona
Video
Odborná pedikérka Mgr. Paulína Ištvancová z Centra pre pedikúru a podológiu (CMP) v Bratislave okrem toho radí, ako správne strihať nechty na nohách. / Zdroj: TV Pravda

Na zarastajúci necht octová voda

„Niekedy tento problém spôsobí nesprávna topánka, inokedy zlá úprava nechtov. "Občas sa necht krúti pod vplyvom vlhkosti, ak sa noha v topánke veľmi potí. Nechty na nohách je strihať s klieštikmi. Po odstrihnutí necht ešte prebrúsiť, najmä u ľudí, čo majú po stranách nechtu hlboký val. V prípade problémov so zarastajúcim nechtom odporúčam octovú vodu. Do dvoch litrov vody dva deci octu, 15–20 minút chodidlo odmočiť, čo je dobré na zmäkčenie aj proti zápalu. Zmäknutý necht treba klieštikmi ostrihať a prebrúsiť. Rozhodne na nohy nepoužívajte manikúrové nožničky!“ hovorí pedikérka Janka Diviaková z bratislavskej Sibírskej ulice. „Niekedy sa robí aj tamponáda, čo je vypodloženie nechtu, aby nezarastal do kože. To vie urobiť pedikérka. Správne zastrihnúť a prebrúsiť kraje nechtu je však 90 % úspechu,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nechty #pedikúra #necht #noha #chodidlo #podológ #pedikér