Minerálne vody rozpúšťajú prieduškový hlien. Lenže inhalačná procedúra má svoje pravidlá

Prírodné minerálne vody sú vďaka vysokému obsahu minerálnych látok a obsahu plynu - oxidu uhličitého - jedným z najúčinnejších liečebných prostriedkov, ktoré pomáhajú pri rôznych zdravotných problémoch.

01.07.2023 06:00
inhalácia, minerálna voda, žena Foto:
Inhalácia minerálnej vody.
debata

„Terapie minerálnymi vodami pomáhajú napríklad pri stavoch po zápaloch pľúc a v prípade chronických ochorení horných a dolných dýchacích ciest. Pobyty v kúpeľoch však vo všeobecnosti prispievajú k posilneniu celkovej obranyschopnosti,“ vysvetľuje MUDr. Petr Pšenica, ktorý je hlavným lekárom v Kúpeľoch Luhačovice. Medzi tradičné kúpeľné procedúry s využitím prírodných prameňov patrí okrem pitnej kúry a uhličitých kúpeľov aj inhalácia.

Používanie minerálnej vody formou inhalácie patrí medzi najdôležitejšie procedúry kúpeľnej liečby chronických ochorení horných a dolných dýchacích ciest. Procedúra vo forme inhalácie má v kúpeľnom prostredí pevný postup a pravidlá. „Celý inhalačný proces sa v rámci jedného dňa začína kloktaním a vyplachovaním horných ciest dýchacích minerálnou vodou, čiže očistením slizníc. V indikovaných prípadoch nasleduje inhalácia bronchodilatačného lieku, alebo sa priamo začína inhaláciou minerálnej vody, predovšetkým cez nos a následne cez ústa. Najčastejšie sa tieto dva spôsoby striedajú každých sedem minút. Potom obyčajne nasleduje pätnásť minút priestorovej inhalácie a na záver olejová inhalácia,“ opisuje MUDr. Pšenica.

Bublinky minerálnej vody sýtenej prírodným... Foto: Bianka Stuppacherová
Luhacovice, voda, minerálna voda, bublinky Bublinky minerálnej vody sýtenej prírodným oxidom uhličitým.

Ak nemôžete ísť dýchať morský vzduch, pomôžte si minerálkou

Na inhaláciu sú najvhodnejšie práve minerálne vody typu Vincentka alebo Nová Janovka s vysokým obsahom oxidu uhličitého, ktoré sa počas procesu vdychujú formou aerosólu zo špeciálneho inhalačného prístroja. Ten dokáže regulovať teplotu hmloviny a cielene tak ovplyvniť činnosť zasiahnutých slizníc. „Minerálne vody pri inhaláciách zvlhčujú povrch slizníc dýchacích ciest. Účinne tak pomáhajú rozpúšťať prieduškový hlien a tým jednoduchšie odkašliavať. Hovorí sa tomu mukolytický efekt,“ vysvetľuje účinky tohto procesu lekár. Umožňuje ľuďom prečistiť dýchacie cesty, odkašľať si a tým sa zväčšuje funkčná kapacita pľúc. Dôležitá je početnosť týchto procedúr. Pri kúpeľnom pobyte, ktorý trvá obyčajne 21 až 28 dní, sa preto inhaluje každý deň, s výnimkou nedele. A kedy je lepšie kúru vynechať? „Inhalovať by sa nemalo 20–30 minút pred jedlom a po jedle, ale tiež je vhodné nedýchať príliš hlboko z dôvodu možného vzniku závratu. Tiež by sa nemalo inhalovať pri akútnom ochorení,“ uzatvára MUDr. Pšenica.

Zvláštnou kapitolou je inhalácia v prípade detí. Inhalačná kúra má u nich podobné účinky ako v prípade dospelých, ale paru vdychujú pomocou náustka, ktorý si vkladajú do úst, prípadne môžu mať aj tvárovú masku. V prípade detských pacientov trvá inhalácia približne desať minút a v priebehu dňa ju možno viackrát zopakovať. „U nás sa deti, ktoré prichádzajú so sprievodom už od veku jeden a pol roka, naučia správne inhalovať a mnohé rodiny majú doma malé inhalátory, takže ich neskôr môžu pravidelne využívať,“ vysvetľuje primárka MUDr. Jana Rydlová, ktorá má v Luhačoviciach na starosti detských pacientov.

Inhalácia minerálnej vody dieťaťom. Foto: Kúpele Luhačovice
Luhačovice, inhalácia, minerálna voda, kúpele Inhalácia minerálnej vody dieťaťom.

Dôležitá je aj dychová gymnastika a liečebný telocvik, čiže rehabilitačné techniky, vďaka ktorým môžu deti i dospelí pokračovať v regenerácii priedušiek a pľúc aj v domácom prostredí.

Inhalačný prístroj v domácom prostredí

Aj keď je inhalačná kúra v prvom rade určená tým, ktorí trpia ochorením dýchacích ciest, je tiež silným nástrojom v oblasti prevencie. „Pravidelné vyplachovanie nosa napríklad Vincentkou označované ako kanvičkovanie pôsobí preventívne tým, že pomáha otužovať nosovú sliznicu a tá je následne odolnejšia proti infekciám. Pomáha však aj pri problémoch s upchatým nosom následkom nádchy, či už sennej, chronickej, alebo v rámci nachladnutia a pri zápale dutín,“ dodáva MUDr. Jana Rydlová. Inhalácia už dávno nie je doménou kúpeľov. „Inhaláciu minerálnymi vodami typu Vincentky je možné uskutočniť prostredníctvom domácich inhalačných prístrojov,“ potvrdzuje MUDr. Pšenica. Minerálna voda z inhalátora vychádza v podobe mliečnej pary pri izbovej teplote a človek ju vdychuje hoci aj počas pozerania televízie či počúvania príjemnej hudby.

Prírodná, veľmi silne mineralizovaná voda,... Foto: Bianka Stuppacherová
Luhacovice, Nový Jubilejní, minerálka, minerálna voda Prírodná, veľmi silne mineralizovaná voda, uhličitá, hydrogénuhličitano-chlorido-sodného typu, jódová, so zvýšeným obsahom bromidov, bárya a kyseliny boritej, studená, hypotonická, taký je napr. prameň Nový jubilejní v Luhačoviciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minerálka #inhalácia #Luhačovice #minerálne vody #inhalovanie