Čerešne znižujú hladinu tejto kyseliny v krvi

Čerešne sú zrelé a blúzka priúzka, nič nám nepomôže zelená halúzka. Kto by nepoznal text piesne Čerešne od Milana Lasicu? V tomto období je aktuálne jesť čerešne, bobuľovité ovocie, ktoré má mnoho pozitívnych zdravotných účinkov.

07.07.2023 12:00
Super tip: Ako odkôstkovať čerešne rýchlo a bez... Foto:
Ľuďom, čo jedia veľa bobuľovín, hrozí v omnoho menšej miere, že zomrú na kardiovaskulárne choroby. Bobuľoviny - a medzi nimi aj čerešne - majú skvelú chuť a ešte aj predlžujú život.
debata (1)

Čerešne patria medzi bobuľoviny

Medzi bobuľoviny patrí aj ovocie ako černice, čučoriedky, višne, hrozno, brusnice, goji, moruša, maliny či jahody. Bobuľoviny ponúkajú vo všeobecnosti ochranu proti rakovine, podporujú obranyschopnosť organizmu a chránia pečeň i mozog, píše Dr. Michael Greger vo svojej knihe Ako nezomrieť. Výskum Americkej spoločnosti na liečbu rakoviny, do ktorého bolo zahrnutých niekoľko stotisíc mužov a žien, zistil, že tým, čo jedia veľa bobuľovín, hrozí v omnoho menšej miere, že zomrú na kardiovaskulárne choroby. Bobuľoviny – a medzi nimi aj čerešne – majú skvelú chuť a ešte aj predlžujú život.

Odkiaľ čerešne pochádzajú?

Čerešne pochádzajú z Prednej Ázie a juhovýchodnej Európy, ale dnes sú rozšírené na celom svete. Stromy čerešní bohato rodia a voľne rastúce mávajú mohutnú korunu. Z pôvodných divorastúcich čerešní vznikli desiatky odrôd okrasných čerešní.

Nie sú náročné ani na pestovanie

U vlastníkov záhrad či ovocných sadov by stromy čerešní a višní určite nemali chýbať. Ich drobné ovocie má pre človeka množstvo zdravotných benefitov. Na pestovanie nie sú náročné. Vyhovujú im nadmorské výšky od 250 do 400 m n. m., s priemernou ročnou teplotou okolo 8°C a so súhrnom zrážok zhruba 550 mm. Stanovište by malo byť slnečné, teplé, chránené pred vetrom a mrazmi, s dobrou cirkuláciou vzduchu.

Zdravotné účinky čerešní

Dužina čerešní obsahuje viac ako 80 % vody, ďalej ovocné cukry. Čerešne sú zdrojom minerálov: horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík a vitamínov: A, B, C, E a P. Chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom, majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť, pôsobia protizápalovo, pomáhajú pri paradentóze, zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu, pomáhajú pri chudnutí a podobne. Ak po celý týždeň konzumujeme denne 250 gramov čerešní, zníži sa nám obsah kyseliny močovej v krvi, a tým predchádzame vzniku dny. Antokyanáty zmierňujú tvorbu histamínu a prostaglandínu, a tým zmierňujú zápaly. Čerešňová kúra upraví trávenie, odstráni zápchu a detoxikuje organizmus.

ovocie, exotika, karotenoidy, farby Čítajte viac Stravujete sa farebne? Viete, ktoré ovocie má najviac antioxidantov?

Prečo sa čerešne nemajú zapíjať tekutinou?

Pravda je taká, že podobne ako pri ostatných kôstkoviciach, aj pri čerešniach dochádza pri kontakte s vodou k rýchlemu kvaseniu, čo môže spôsobiť nepríjemné tráviace problémy. Preto sa odporúča, aby sa ich konzumácia nespájala s pitím vody či inej tekutiny, dobré je istý čas počkať. V horších prípadoch môže zapitie čerešní mliekom alebo vodou spôsobiť až črevný katar.

Ako čerešne skladovať?

Vzhľadom na to, že čerešne podliehajú rýchlemu kazeniu, je nevyhnutné ich rýchlo spotrebovať. Skladovať ich treba krátko – na chladnom a tmavom mieste.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #čerešne #kyselina močová #bobuľoviny