Nádory kože: Bazalióm, spinalióm, melanóm. Ktorý je najnebezpečnejší?

Spinalióm a bazalióm súvisia skôr s kumulatívnou dávkou UV žiarenia. Vznik melanómu má vzťah k občasnému intenzívnemu vystaveniu sa UV žiareniu, úlohu zohráva aj spálenie v detstve a genetická predispozícia.

06.07.2023 13:00
deti, opaľovací prípravok, opaľovanie, SPF, UV... Foto:
Opaľovacie prípravky by mali mať kvalitnú ochranu pred UVB, ale aj UVA žiarením.
debata

Malígny melanóm: Z biologického hľadiska je veľmi nebezpečným typom nádoru. Ide o nádor vytvorený z pigmentových buniek kože. Metastázuje totiž pomerne zavčasu. Len jedna tretina vzniká z materského znamienka, väčšinou vzniká ako nový útvar na zdravej koži, môže rásť do plochy, ale aj do výšky. Melanómy sa vyskytujú aj v očiach alebo pod nechtom. Melanómy sa u mužov najčastejšie vyskytujú na trupe (ale pozor aj na hlavu a krk, najmä u holohlavých) a u ženách najmä na nohách. Takisto to súvisí s tým, ktoré časti tela sú najčastejšie vystavované slnku.

Bazocelulárny karcinóm (bazalióm): Najčastejšie sa vyskytujúcim nádorom spomedzi všetkých druhov rakoviny kože je bazocelulárny karcinóm, bazalióm. Vyskytuje sa rovnako často u mužov aj u žien. Väčšinou postihuje nezakryté často tela. Typický je jeho pomalý rast počas viacerých rokov alebo desaťročí, neliečený ničí okolité tkanivo, ale nikdy nemetastázuje. „Môže mať veľmi odlišné tvary a vzhľad,“ píše sa v osvetovej publikácii Rakovina kože, ktorú vydala Liga proti rakovine. „Niekedy sa začína ako povrchový, nehojaci sa vred. Alebo vyzerá ako malý polguľovitý nádorček rôznej veľkosti s tuhým, lesklým povrchom s presvitajúcou cievou a má sivastú až perleťovú farbu, tzv. perleťový karcinóm.“ Výskyt u bielej populácie je 18 až 40 %, v súvislosti so starnutím populácie bude mať bazalióm čoskoro vyšší výskyt ako všetky ostatné nádory dohromady.

klobúk, slnečné okuliare, opaľovanie Čítajte viac Viete, že zákerný melanóm má svoju abecedu? Treba ju poznať. F ako "funny" vtipné nie je

Spinocelulárny karcinóm (spinalióm): Je to druhý najčastejší nádor kože po bazalióme (na štyri bazaliómy sa vyskytuje jeden spinalióm). Aktinická alebo solárna keratóza sú hrubé, šupinaté ložiská, ktoré majú potenciál prerásť do spinaliómu nazývaného aj spinocelulárny karcinóm. Spinalióm sa vyskytuje zriedkavejšie ako bazalióm. Aj on vzniká na miestach často vystavených intenzívnemu slnečnému žiareniu. Postihuje najmä tvár, ušnice, kožu hlavy, chrbát ruky, predlaktie. Po dosiahnutí určitej veľkosti metastázuje (v 5 – 10 %), v prvom rade do oblastných lymfatických uzlín a neskôr aj do vzdialených orgánov. Úmrtnosť má okolo 5 %. Zatiaľ kým predštádium spinaliómu, solárna keratóza, je na 100 % vyliečiteľná, samotný spinalióm, ale aj bazalióm sú vyliečiteľné na 95 %. To je dobrá správa. Pokročilé nádory však spôsobujú značné kozmetické problémy, preto je lepšie akýkoľvek podozrivý útvar na koži ukázať dermatológovi.

Môže UV lampa na gélové nechty viesť ku melanómu?
Video
Rakovina kože má veľkú výhodu v tom, že ju vidieť a raz mesačne by sme si mali systematicky sami prehliadnuť svoju kožu. Napriek tomu sa na našom tele nachádzajú miesta, kde laik nádor nepredpokladá, často si naň dokonca nedovidí. Sú to oblasti pod pazuchami, vo vlasoch, na stupajach či v oblasti genitálií. Onkodermatologička z Národného onkologického ústavu v Bratislave MUDr. Zuzana Murárová, PhD., vo videu relácie "Ide o zdravie" hovorí aj o melanómoch pod nechtom. / Zdroj: TV Pravda

Raritné nádory: karcinóm z Merkelových buniek, kožné lymfómy, Kaposiho sarkóm (prepojený najmä s diagnózou AIDS)

Poškodenie kože UVA a UVB žiarením

  • Akútne: spálenie kože
  • Chronické (kumulatívne): predčasné starnutie kože (fotoageing), vznik nádorov kože, zníženie imunity

Čo spôsobujú jednotlivé druhy UV žiarenia

  • spálenie pokožky – UVB
  • fototoxické reakcie – UVA
  • fotoalergické reakcie – UVA
  • starnutie kože – UVA
  • rakovina kože – UVA, UVB
  • fotodermatózy – UVA, UVB

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #kožné ochorenia