Otázky a odpovede: o najzhubnejšom kožnom nádore melanóme

Kam melanóm najčastejšie metastázuje? Ako sa melanóm posudzuje na základe hrúbky nádoru? Prinášame vám odpovede.

14.07.2023 11:00
koža, znamienko, žena, rakovina kože Foto:
Z rôznych pigmentových névov, ľudovo povedané materských znamienok, vzniká len jedna tretina melanómov.
debata

Melanóm a materské znamienko. Ako súvisia?

Z rôznych pigmentových névov, ľudovo povedané materských znamienok, vzniká len jedna tretina melanómov. Dve tretiny vznikajú „de novo“, čiže na zdravej koži. Melanóm sa objaví ako drobné hnedé, čierne, zriedkavejšie aj ružové ložisko a postupne sa vyvíja. Môže rásť do plochy, ale aj do výšky. Prítomnosť uzlíka na pôvodne plochom ložisku je už nutné považovať za znak pokročilého nádoru.

Je nebezpečné, ak už útvar s podozrením na melanóm či iný druh nádoru kože krváca?

Krvácanie je obyčajne znakom pokročilejšieho nádoru. Znamená to, že prenikol cez jednotlivé vrstvy pokožky až ku krvným cievam, ktoré sa nachádzajú hlbšie. Prostredníctvom krvi je možné nádorové bunky rozniesť do celého tela, čo znamená vytvorenie metastáz.

Pracujete v exteriéri? Nemelanómová rakovina je 20-krát častejšia ako melanóm
Video
Onkodermatológ z Banskej Bystrice MUDr. Slavomír Urbanček, PhD., hovorí vo videu o tom, ako sa odlišuje tzv. nemelanómová rakovina kože od obávaného malígneho melanómu. Zatiaľ kým melanóm s najvyššou úmrtnosťou tvorí jedno percento kožných nádorov, zvyšok tvoria bazaliómy a spinaliómy. Ktoré z nich metastázujú?

Kam melanóm najčastejšie metastázuje?

Melanóm má vysokú schopnosť tvoriť metastázy lymfatickou, ale aj krvnou cestou. Môže metastázovať prakticky do všetkých orgánov a tkanív. Najčastejšie však metastázuje do kože, podkožia a najbližších, regionálnych lymfatických uzlín. Na koži často v okolí jazvy po vybratí pôvodného melanómu pozorujeme predovšetkým tzv. satelitné metastázy. Najčastejším orgánovým postihnutím krvnou cestou sú metastázy v pečeni, pľúcach, mozgu, kostiach a vo vzdialenejších lymfatických uzlinách.

Ako sa melanóm posudzuje na základe hrúbky nádoru?

Najvýznamnejším faktorom z hľadiska prognózy melanómu je hrúbka nádoru v milimetroch, tzv. Breslowov index. V mikroskope sa meria od horného okraja melanómu smerom ku najhlbšie uloženej nádorovej bunke. Odborníkom slúži podrobná klasifikácia a určovanie štádia ochorenia, pričom T odvíjajúce sa od anglického slova „tumour“ popisuje hrúbku nádoru v milimetroch.

Tis: Melanómové bunky sa nachádzajú len v najvrchnejšej časti kože (takýto melanóm sa označuje ako melanóm in situ).

T0: Bez dôkazu prítomnosti primárneho nádoru – na mieste, kde melanóm vznikol (primárna lokalizácia), nie sú pozorované žiadne melanómové bunky.

T1: Melanóm má hrúbku 1 mm alebo menej.

T2: Melanóm má hrúbku viac ako 1 mm až 2 mm.

T3: Melanóm má hrúbku viac ako 2 mm až 4 mm.

T4: Melanóm má hrúbku viac ako 4 mm.

(Ďalšia klasifikácia sa odvíja od postihnutia regionálnych lymfatických uzlín či od výskytu vzdialených metastáz.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #nádory kože