Existuje umelá krv?

Keby existovala plnohodnotná umelá krv, mnohé problémy s darcovstvom krvi i s podávaním transfúzií by sa vyriešili. Hoci táto snaha trvá už dlhé roky, tekutinu s úplne rovnakými vlastnosťami ako krv sa stále nepodarilo vyrobiť.

07.07.2023 10:32
náhrada nákladov, lekár, doktor, liečba Foto:
Umelá krv nemá antigény, ktoré určujú krvné skupiny, takže je možné podať ju komukoľvek bez nutnosti zisťovať krvnú skupinu a robiť krížovú skúšku.
debata

Dopyt po krvi rastie aj z dôvodu narastajúceho počtu operácií pre starnutie populácie.

Zatiaľ čo klasické krvné konzervy sa môžu uchovávať maximálne 42 dní pri presne stanovenom teplotnom rozmedzí a preprava krvi vo vozidlách transfúznej služby je časovo aj teplotne obmedzená, optimálny roztok umelej krvi by nevyžadoval chladenie a neexspiroval by tak rýchlo.

Umelá krv nemá antigény, ktoré určujú krvné skupiny, takže je možné podať ju komukoľvek bez nutnosti zisťovať krvnú skupinu a robiť krížovú skúšku.

Chcete darovať krv príbuznému či priateľovi a nemáte zhodnú krvnú skupinu? Takto sa postupuje pri darovaní krvi na meno.
Video
Aké sú najčastejšie dôvody vyradenia darcov v tomto období? Chcete darovať krv príbuznému či priateľovi a nemáte zhodnú krvnú skupinu? A čo sa robí s prípadnými prebytkami tejto vzácnej tekutiny, ak sa nestihne spotrebovať do exspirácie? Odpovedá MUDr. Zuzana Kovaľová, vedúca lekárka pracoviska Bratislava-Kramáre Národnej transfúznej služby.

Možnosť sterilizácie zabezpečuje bezinfekčnosť umelej krvi, pretože aj pri dodržiavaní tých najprísnejších kontrol je podávanie krvných prípravkov istým rizikom.

Umelá krv by mala mať okamžitú schopnosť prenášať dýchacie plyny, pretože máloktorý laik vie, že krv, ktorú pacient dostane transfúziou, má 24 hodín od podania túto schopnosť zníženú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darcovstvo krvi #umelá krv