Kúpili sme lieky v tureckej lekárni. Mastička na herpes stála šestinu slovenskej ceny

Turecko je obľúbenou dovolenkovou destináciou a na rozdiel od krajín na africkom kontinente sú všetky lekárne v okolí rezortov na vysokej úrovni, čo sa týka čistoty, zásob liečiv a výživových doplnkov. Mnohí lekárnici hovoria po rusky, preto čiastočne rozumejú aj slovenčine, po anglicky, prípadne po nemecky. V jednej z lekární v blízkosti mesta Kemer (západne od Antalye) sme nakúpili niektoré lieky, zdravotnícke pomôcky a doplnky výživy a vyšli nás podstatne lacnejšie ako u nás.

08.07.2023 06:00
lekaren ECZANE Natura1, Turecko, Foto:
Lekáreň pri meste Kemer na tureckej riviére.
debata (14)

Dvojgramové balenie mastičky na opar na pere (herpes labialis) s obsahom účinnej látky, antivirotika acyklovir, ktorá na Slovensku stojí cca 12 eur, stálo v tureckej lekárni 2 eurá. Originálny názov lieku je Zovirax (pod hlavičkou tej istej firmy, GSK, len v Istanbule). K dispozícii bola aj účinná látka penciklovir (u nás obchodný názov Vectavir), dvojgramové balenie v Turecku stojí 4 eurá (u nás v SR je momentálne dodávka tohto lieku prerušená). Antivírusovú látku ako acyklovir či penciklovir sa odporúča natierať už v tzv. prodromálnej fáze (keď sa opar ešte nevyhodil, ale miesto už „brní“ a človek cíti, že čoskoro bude mať na ústach nepríjemný, veľmi infekčný herpetický pľuzgierik). Podľa štúdií liečba týmito lokálnymi antivirotikami skracuje dobu trvania oparu.

letisko Antalya, Turecko Čítajte aj Letisko v tureckej Antalyi: Plechovka piva 10 eur, hotdog 9,50 eura

Hľadali sme aj alternatívu jedného z najpredávanejších liečiv na Slovensku, Detralexu (450 mg diozmínu, 50 mg flavonoidov vyjadrených ako hesperidín), ktorý sa používa na liečbu kŕčových žil, pocitu ťažkých a unavených nôh, bolestí žíl. Liečivom tohto lieku sú bioflavonoidy, ktoré stabilizujú kapiláry. Našli sme presne ten istý liek od toho istého výrobcu (Servier) pod názvom Daflon 500 mg. Na Slovensku stojí voľnopredajné balenie Detralexu (60 ks filmom obalených tabliet) od 13,55 eura. Daflon 500 mg má presne rovnaký tvar aj farebnosť tabliet (čo by za iných okolností nič neznamenalo, ale produkuje ich jeden výrobca). Koľko stálo 60 tabliet Daflonu od toho istého výrobcu s tým istým obsahom účinných látok? Pozrite si vo fotogalérii.

lekáreň, Egypt Čítajte aj Aké lieky Slováci nakupujú v Egypte? Čudovali by ste sa, čo všetko si odtiaľ nosíme

V Turecku dostanete kúpiť aj populárny egyptský liek proti „faraónovej kliatbe“, čiže cestovnej hnačke – Antinal. V Turecku sa však volá Diafuryl Fort a obsahuje taktiež 200 mg nifuroxazidu v kapsule. Liek s touto účinnou látkou používanou pri liečbe infekčnej hnačky (iné názvy vo svete Ercefuryl, Drotazide, Diax) sa v slovenských lekárňach už nepredáva. V minulosti sa u nás predával pod názvom Endiex, ale už nie je k dispozícii. Účinná látka nifuroxazid v tomto lieku predávanom vo svete s mnohými obchodnými názvami má lokálny účinok len v tráviacom systéme, nenarúša črevnú mikroflóru a nebol zistený vznik bakteriálnej tolerancie ani rezistencie. Už ho však možno zohnať jedine v zahraničí. Čo je dôležité zdôrazniť, určite nie je správne užívať ho preventívne. Užíva sa až vtedy, keď sa objavia problémy. Patrí medzi črevné antiseptiká, resp. črevné dezinficiens. Sú to lieky, ktoré potláčajú aktivitu choroboplodných baktérií v tráviacom trakte. Môžu ho užívať aj deti.

Niekdajší Endiex na hnačku na Slovensku nahradil iný liek s inou účinnou látkou (racekadotril), ktorý je však určený výlučne pre dospelých a princíp účinku je zabránenie nadmerného vylučovania vody do čriev, takže funguje na celkom inom princípe.

Toto sú ceny liekov kúpených v lekárni v Turecku

Niektoré krabičky liekov sú mierne stlačené, dôvod bol prenos v batožine. Inak boli obaly v perfektnom stave.

Fotogaléria
Lekáreň pri meste Kemer na tureckej riviére.
Daflon 500 mg, na kŕčové žily, pri pocite...
+4DiAFURYL FORT 200 mg, proti hnačke, 16 kapsúl,...

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničie #opar #lieky #Turecko #kŕčové žily