Na preventívne prehliadky chodí viac ľudí. Dôvod vás prekvapí

Preventívne prehliadky u lekára sú jedným zo spôsobov, ako predísť vážnejším zdravotným komplikáciám. Zdravotná poisťovňa zistila, že po pandémii rapídne stúpol počet ľudí, ktorí pravidelnú návštevu lekára neodignorovali. A dôvod? Veľmi prozaický – peniaze.

13.06.2023 00:00
Dovera, zdravotna prehliadka Foto:

Pred pandémiou sotva tretina, teraz až polovica! Takýto rapídny skok v účasti na preventívnych prehliadkach zaznamenala zdravotná poisťovňa Dôvera u všeobecných lekárov pre dospelých. Hovorí sa, že za všetkým treba hľadať peniaze. Zdá sa, že to platí aj v tomto prípade. Poisťovni stačilo podmieniť získanie finančného príspevku na zuby účasťou na preventívke nielen u zubára, ale aj u všeobecného lekára. Na benefite Zdravé zuby vyplatila Dôvera svojim poistencom už takmer 45 miliónov eur.

Čo hovoria čísla?

V Dôvere porovnali počet preventívnych prehliadok v prvom kvartáli roku 2019, keď ešte poisťovňa nepodmieňovala získanie príspevku na zuby preventívnou prehliadkou u všeobecného lekára, s tým istým obdobím v roku 2023. „Preventívkovosť“ sa medziročne zvýšila o 42 percent. V prvom kvartáli 2023 absolvovalo prevenciu 83-tisíc dospelých poistencov, čo je o 29-tisíc viac ako v rovnakom čase v roku 2019.

Podľa odhadov zdravotnej poisťovne bude tento trend pokračovať a na preventívku príde v priebehu dvoch rokov o 200-tisíc poistencov viac, ako by prišlo v prípade, keby príspevok na zuby zostal bez podmienky absolvovania všeobecnej preventívnej prehliadky.

„Predpokladáme, že účasť na prevencii sa do konca roku 2023 prehupne nad polovicu všetkých našich poistencov, teda na 51 percent,“ odhadol Branislav Jendroľ, riaditeľ úseku služieb poistencom Dôvery.

Dôvodom sú Zdravé zuby?

Či sú za zvýšenou návštevou u lekárov benefity poisťovne, ukážu najlepšie štatistiky. Priamu motiváciu najlepšie vidieť pri poistencoch, ktorí prevenciu doteraz zanedbávali.

  • Štatistiky Dôvery hovoria, že za posledných 5 kvartálov (rok 2022 + 1. kvartál 2023) prišlo až 27-tisíc ľudí na prevenciu po viac ako 5 rokoch.
  • Časť z nich (17-tisíc) prišla na prehliadku dokonca po 10 rokoch.
  • Keďže pri časti poistencov nepoznajú ich históriu (pred 10 rokmi boli poistení inde), na základe štatistiky možno usúdiť, že skupinu ľudí, ktorí prišli na prevenciu po 10 rokoch, môže tvoriť až 30-tisíc poistencov.

Príspevok na zuby je neodškriepiteľnou motiváciou preventívnej návštevy u lekára u ľudí, ktorí využili možnosť absolvovať prehliadku dodatočne, teda do 90 dní po ošetrení u zubára. Dôvera to umožňuje ako jediná zo zdravotných poisťovní.

  • Počet poistencov, ktorí čerpali benefit a absolvovali preventívku v tom istom roku, je po sčítaní preventíviek za rok 2022 a 1. kvartálu 2023 dokopy 120-tisíc.
  • V poisťovni odhadujú, že pri tomto trende bude do konca tohto roka počet preventívnych prehliadok motivovaných získaním príspevku na zuby cca 190-tisíc.
chyba