Ak zbadáte pri opaľovaní takéto vyrážky, utekajte do tieňa

Všetci milujeme trochu letnej zábavy na slnku. Namieste je však byť ostražitý, pretože slnečné lúče môžu mať škodlivý vplyv na našu pokožku a spôsobiť rôzne kožné problémy.

04.07.2023 00:00
Dovera, pr, nepouzivat Foto:

1) Akné

Problémy s akné sú bežné, no vedeli ste, že pobyt na slnku zvyšuje šance na zhoršenie vášho stavu? K prepuknutiu choroby prispieva viacero faktorov, ako je potenie v dôsledku tepla, otvorené póry vďaka vysokým teplotám a, samozrejme, špina a olej na rukách z pobytu vonku. Keď skombinujete tieto tri veci, máte dokonalý recept na prepuknutie akné. Keď sa špinavými rukami dotýkate svojej spotenej tváre, mikróby a baktérie sa na ňu určite prilepia, a keďže máte otvorené póry, tieto nečistoty vám póry upchajú a stanú sa akné.

Ako to napraviť: Ak chcete minimalizovať letné akné, dávajte pozor na svoju pokožku. Nezabudnite si pravidelne umývať ruky a tvár, aby ste si nepreniesli baktérie z rúk na tvár a neupchali si póry. Mali by ste tiež zostať hydratovaní, pretože to môže pomôcť zabrániť hromadeniu nečistôt a mastnoty pod pokožkou. Nezabudnite takisto vyprať spotené oblečenie a doplnky skôr, ako si ich znova oblečiete. Pri aplikácii hydratačného krému sa rozhodnite pre produkty bez obsahu oleja a pre výrobky, ktoré neupchávajú póry.

2) Folikulitída

Folikulitída je stav, pri ktorom sa infikujú vlasové folikuly. Môže vzniknúť kdekoľvek na tele, kde rastú vlasy a chlpy, a prejavuje sa ako pupienky, ktoré svrbia a bolia na dotyk. Zápal môže prejsť aj do podoby hnisavej kožnej infekcie.

Ako to napraviť: Folikulitída sa môže liečiť doma, ak sú príznaky mierne. Aplikácia teplej, vlhkej handričky na danú oblasť môže pomôcť ich zmierniť. Na zmiernenie svrbenia môžete použiť aj hydrokortizóno­vé krémy.

Pre okamžitú úľavu si môžete kúpiť voľnopredajné antibiotiká, ktoré pomôžu infekciu zmierniť. Ak sú príznaky závažnejšie, odporúčame navštíviť kožného lekára. Bolo by tiež rozumné zdržať sa holenia alebo robiť čokoľvek, čo by mohlo ešte viac podráždiť pokožku.

Máte kožný problém a neviete, či s ním treba utekať k lekárovi? Poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera môžu využiť benefit – online konzultáciu s kožným lekárom. Viac informácií nájdete v tomto odkaze.

3) Vyrážka z tepla

Ďalším častým letným kožným problémom sú vyrážky. Tepelná vyrážka, tiež známa ako miliaria je typ vyrážky, ktorý sa vyskytuje, keď sa upchajú potné žľazy. Pot nemá ako unikať z tela, hromadí sa a vytvára vyrážku spolu s malými červenými hrbolčekmi.

Ako to vyriešiť: Nosenie voľného, priedušného oblečenia vám môže pomôcť úplne sa vyhnúť pichľavému teplu. Pomôcť môže aj minimalizácia potu. Aby ste to dosiahli, nevychádzajte von počas extrémne horúcich dní, a aktivity, pri ktorých sa viac potíte, robte v chladnejšom prostredí.

4) Žihľavka zo slnečného žiarenia

Verte či nie, u niektorých ľudí sa môže vyvinúť alergia na slnko. Svrbiace červené vyrážky, pľuzgiere alebo žihľavka sa zvyčajne vyskytujú na miestach, ktoré boli naj-viac vystavené slnečným lúčom – ramená, dekolt alebo paže.

Ako to vyriešiť: Alergia zvyčajne zmizne sama, ale chladný obklad a lieky, ako sú antihistaminiká, môžu pomôcť zmierniť príznaky. Ak užívate lieky a viete, že váš liek môže spôsobiť žihľavku, vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu, používajte opaľovací krém a noste ochranný odev vrátane slnečných okuliarov a klobúkov.

5) Suchá pokožka

Slnko veľmi dobre odvádza vlhkosť z povrchov vrátane našej pokožky a zanecháva ju suchú a šupinatú.

Ako to napraviť: Udržiavanie hydratovanej a zvlhčenej pokožky je zásada, na ktorú by ste hlavne v letných mesiacoch nemali zabúdať. Keď vyjdete z bazéna, osprchujte sa, a ak je to možné, umyte si vlasy šampónom, aby ste telo a vlasy zbavili všetkých nečistôt a chemikálií, ktoré môžu ešte viac vysušovať vašu pokožku. Osušte sa a naneste dostatočné množstvo hydratačného krému. To pomôže vašej pokožke uzamknúť vlhkosť počas dňa. Ako preventívne opatrenie môžete použiť hydratačný opaľovací krém, ktorý nielenže ochráni vašu pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi, ale ju aj zvlhčí a zanechá ju jemnú a pružnú.

6) Melasma

Melasma je ďalším kožným ochorením spôsobeným nadmerným vystavovaním sa slnku. Melasma je termín pre hnedé alebo sivé „slnečné škvrny“, ktoré sa objavujú na tvári a krku. Melanín je pigment a je zodpovedný za ochranu pokožky pred slnkom, takže keď ho dostaneme priveľa, naštartuje sa a zaplaví určité oblasti, čo spôsobí, že táto oblasť bude tmavšia.

Ako to napraviť: Najdostupnejšia a zároveň najlacnejšia metóda, ako odstrániť pigmentové škvrny, je pomocou bieliacich krémov dostupných v lekárni. Hľadajte krémy, ktoré obsahujú hydrochinón.

7) Spálenie od slnka

Spáleniny od slnka sú pravdepodobne najčastejším kožným ochorením počas leta. Vyskytujú sa, keď trávime príliš veľa času absorbovaním škodlivého UV žiarenia. Tieto lúče v priebehu času v podstate uvaria našu pokožku a spôsobia, že naša DNA zmutuje, čo otvára dvere pre rakovinu kože.

Ako to napraviť: V prvom rade by ste si z nosenia opaľovacieho krému mali urobiť zvyk. Zakaždým, keď idete von, naneste si vrstvu krému. Nielenže obmedzuje vaše šance na spálenie, ale chráni vás aj pred vznikom rakoviny kože.

Len čo ste sa však spálili, môžete na postihnuté miesto natrieť gél z aloe vera alebo iné komerčné masti s obsahom aloe. Tým sa zmierni pocit pálenia a urýchli sa zotavenie. Ak je bolesť príliš veľká, môžete si vziať lieky na zmiernenie bolesti.

chyba