V lete sa o zuby treba starať viac. Neuveríte, čo všetko im škodí

Jedným z dôvodov, prečo milujeme leto, je množstvo chladených drinkov a rozmanitých zmrzlín, ktoré si môžeme vychutnať. Okrem štíhlej línie, ktorú ohrozujeme, sú v ohrození aj naše zuby. Tu je 10 najväčších nástrah.

01.08.2023 00:00
usme, leto Foto:

V lete upúšťame od riešenia každodenných problémov a užívame si pohodové dni. Zuby však voľno nemajú a práve v lete sú vystavené mnohým šokom. Nezanedbávajte starostlivosť ani po tieto mesiace: práve počas leta si zuby vyžadujú zvýšenú starostlivosť, aby ste zabránili kazom, citlivosti a všetkým tým otravným problémom.

Na čo si dávať najväčší pozor, aby vám aj po lete ostal šťastný a zdravý úsmev?

1. Hryzenie ľadu

Áno, je to osviežujúce, skúste sa však tohto zvyku zbaviť, pretože hryzenie ľadu môže spôsobiť popraskané a odštiepené zuby, poškodenie zubnej skloviny, problémy s existujúcimi zubnými náhradami a v neposlednom rade boľavé svaly čeľuste. Tí, ktorí nedokážu skoncovať so zlozvykom hryzenia ľadu, by mali absolvovať lekársku prehliadku – štúdie spájajú nutkanie žuť ľad s anémiou.

2. Dehydratácia

Asi vás to prekvapí, ale zostať hydratovaný počas horúceho letného dňa je rozhodujúce pre celkovú pohodu aj pre zdravie zubov. Keď je telo dehydrované, neprodukuje sliny, ktoré zmývajú baktérie a čiastočky jedla, aby sa predišlo hromadeniu zubného povlaku a zuby a jazyk zostali čisté. Pitie veľkého množstva vody je preto nevyhnutné pre zubnú hygienu, ako aj pre naše celkové zdravie. Sucho v ústach môže poškodiť zubnú sklovinu a spôsobiť zubný kaz. Okrem pitnej vody môže žuvanie žuvačiek bez cukru tiež pomôcť stimulovať tok slín, pomôžu aj ústne vody vyvinuté na starostlivosť o sucho v ústach. Ak sucho v ústach pretrváva, nechajte problém vyhodnotiť zubnému lekárovi.

Záleží vám na Zdravých zuboch? Zdravotná poisťovňa Dôvera vám na ne každý rok prispeje sumou 150 eur.

chyba