Buď cool a zapoj sa do akcie. Hodina z tvojho času zachráni niekomu život

Vedeli ste, že vďaka jednému darovaniu krvi môžete zachrániť až tri ľudské životy? Ak máte vo svojom okolí mladých ľudí, ktorí chcú pomáhať, povedzte im o Študentskej kvapke krvi 2023.

23.10.2023 00:00
Dvera, pr, nepouzivat

Práve dnes sa začala kampaň so sloganom Shareni svoju krv a život Ti dá like. Jej cieľom je osloviť prvodarcov spomedzi mladých ľudí, ktorí by sa mohli zaradiť medzi pravidelných darcov a bezpríspevkové darcovstvo by sa stalo prirodzenou súčasťou ich životného štýlu. Študentskú kvapku krvi organizuje už 29. raz Slovenský Červený kríž, v tomto roku v spolupráci s Mojou krvnou skupinou.

Kam ísť darovať krv?

Študentská kvapka krvi potrvá štyri týždne – do 17. novembra. Mladí ľudia môžu v tomto čase darovať krv kdekoľvek na Slovensku – v odberových miestach Národnej transfúznej služby alebo na transfúziologických oddeleniach nemocníc. „Chceme budovať aktívnu základňu darcov v tejto vekovej kategórii, pretože nám chýbajú a práve v nich vidíme budúcnosť bezpríspevkového darcovstva krvi,“ zdôrazňuje Zuzana Rosiarová, generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža.

Aj nepríjemné otázky

„V kampani sa tento rok budeme snažiť odpovedať aj na nepríjemné otázky, pre ktoré mladí ľudia môžu váhať, či krv darovať, alebo nie. Ide napríklad o podmienky darcovstva po príležitostnom užití rôznych návykových látok alebo po tetovaní,“ povedala Zuzana Rosiarová.

Kampaň odštartovala v pondelok v priestoroch Internátu Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline v Bratislave. Študenti si tam mohli dať zdarma zistiť krvnú skupinu a dozvedieť sa podmienky darcovstva krvi od dobrovoľníkov Slovenského Červeného kríža.

Darcovstvo aktívne podporuje aj mladý influencer Oliver Oswald. „O darovaní krvi som nikdy nepremýšľal, až kým ma vlani neoslovili z Mojej krvnej skupiny, aby som sa stal ich ambasádorom. Pochopil som, že krv sa nedá ničím nahradiť a jediný spôsob, ako ju získať, je od darcov. Ja sám som už na vlastnej koži zistil, že darovanie krvi je v pohode. Je to hodina nášho času, ktorá niekomu zachráni život. A ten pocit stojí za to,“ odkázal tým, ktorí ešte stále váhajú.

Garantom neziskového projektu Mojakrvnaskupina.sk je zdravotná poisťovňa Dôvera v spolupráci so Slovenským Červeným krížom. Už viac ako desať rokov cez sociálne siete spája darcov krvi s ľuďmi, ktorí ju aktuálne potrebujú a na svojom webe má pre darcov aj aktívnu poradňu.

Sledujte sociálne siete Mojej krvnej skupiny a Slovenského Červeného kríža a dozviete sa viac.

chyba