Stačí jeden kus tohto ovocia a pokryjete dennú potrebu vitamínu C

Pomaranče sú u nás symbolom zimného obdobia. Niet divu, prospievajú nám najmä v chladnej časti roka, keď významne podporujú obranyschopnosť.

09.01.2024 10:00
ovocie, vitamíny, výživa Foto:
Pomaranč pokryje dennú dávku vitamínu C, stačí jeden kus.
debata (1)

Pomaranče sú výborným zdrojom vitamínu C, čím zvyšujú našu odolnosť voči infekciám. Stačí, ak denne skonzumujete jeden väčší pomaranč (200 gramov) a máte pokrytú odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu. Dostatok céčka v tele tiež napomáha k hojeniu rán.

Pomaranče sú jedným z najvýdatnejších zdrojov stopového prvku selénu, ktorý sa tiež účastní na zachovaní prirodzenej imunity. Obsiahnutý je v nich aj vitamín A, B1, B2, B6 a E a minerály – horčík, fosfor, mangán a draslík, ktorý prispieva k prevencii srdcových infarktov a vzniku krvných zrazenín. Vďaka vysokému obsahu draslíka majú tiež pomaranče odvodňujúce a lypolytické účinky, čo znamená, že rozkladajú tukové „vankúšiky“.

Konzumáciou pomarančov možno tiež predchádzať tvorbe obličkových kameňov. Ďalej podporujú trávenie a vstrebávanie živín, najmä železa. „Chránia tiež naše cievy, udržiavajú ich pružné a priechodné, pôsobia ako prevencia rakoviny a mnohých chronických ochorení,“ hovorí odborníčka na zdravé stravovanie bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Katarína Blažová.

Pomaranče pomôžu udržať pokožku sviežu a znižujú príznaky starnutia. Sú z veľkej časti tvorené vodou, telu teda doplnia i tekutiny. „Vôňa pomarančov má vplyv aj na naše duševné zdravie, zmierňujú stres a podráždenosť, pôsobia antidepresívne,“ dopĺňa odborníčka z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Pomarančovník je vždyzelený strom, ktorého domovinou je Ázia, predovšetkým juhovýchodné oblasti. Postupne sa rozšíril aj do ďalších kútov sveta, najmä však do subtropických oblastí. Ich významnými producentmi sú napríklad Čína, Brazília, Mexiko či Taliansko aj Španielsko.

(zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vitamín C #pomaranč #obranyschopnosť #infarkt myokardu