Vedci objavili antibiotiká na veľmi odolné baktérie

Skupina vedcov švajčiarskej farmaceutickej firmy Roche skúma sľubný objav novej triedy antibiotík, ktoré fungujú aj proti ťažko liečiteľným infekciám spôsobeným veľmi odolnými baktériami. O výsledkoch štúdie lieku s názvom Zosurabalpin časopis Nature.

06.01.2024 16:00
lieky, antibiotiká, pilulky Foto:
Vývoj antibiotík nie je jednoduchý a trvá dlho.
debata

Podľa odborníkov nová látka dokáže ničiť baktérie Acinetobacter baumannii, ktoré si vypestovali rezistenciu proti mnohým známym a zvyčajne užívaným antibiotikám, a sú preto považované za veľkú hrozbu.

Kmene baktérií Acinetobacter baumannii sa vyskytujú bežne v prírode a pre zdravého človeka nepredstavujú žiadne riziko, vyvolávajú však zápaly pľúc, sepsy či zápaly u oslabených alebo starších jedincov a problémy spôsobujú najmä v nemocniciach. Baktérie známe aj pod skratkou Crab sú rezistentné voči bežným antibiotikám a Svetová zdravotnícka organizácia ich preto považuje za jedny z najnebezpeč­nejších patogénov.

„Baktérie Crab sú častou príčinou infekcií v nemocniciach, najmä u ľudí na ventilátoroch. Tento patogén nie je nijako agresívny, ale je odolný voči mnohým rôznym antibiotikám, takže liečba je veľmi ťažká,“ povedal denníku The Guardian mikrobiológ Andrew Edwards z univerzity Imperial College.

Žiadne nové antibiotikum proti takzvaným gramnegatívnym batériám nebolo na trh uvedené už pol storočia. Roche zatiaľ účinky Zosurabalpínu skúma v laboratóriu na myšiach, ďalší postup lieku smerom k testom na ľuďoch a schválenia ale môže byť veľmi ťažký, upozornil The Guardian.

debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #zápal pľúc #baktérie #nozokomiálna infekcia #bakteriálna infekcia