9 rád, ako predísť vysokému krvnému tlaku

Vysoký krvný tlak je rizikovým faktorom infarktu či mŕtvice. Dlho sa nemusí prejavovať žiadnymi príznakmi, o to je nebezpečnejší. Možno mu však do veľkej miery predísť. Viete ako?

07.01.2024 11:00
tlak, vysoký tlak, meranie tlaku, doktor,... Foto:
Vysokému tlaku možno predísť.
debata

„Vysoký krvný tlak (hypertenzia) je ochorenie, ktoré si vyžaduje trvalú kontrolu a dôslednú liečbu. Pri zvládaní aj pri prevencii vzniku vysokého krvného tlaku zohráva významnú úlohu vhodná životospráva,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý pripravil deväť rád, ako sa mu možno brániť.

Ako predísť vysokému krvnému tlaku

  1. Udržiavajte si primeranú telesnú hmotnosť, dávajte si pozor na nadváhu a obezitu.
  2. Výrazne obmedzte príjem soli. Dospelí by mali denne prijať dokopy najviac päť gramov soli, čo je približne jedna čajová lyžička. Množstvo soli sa pritom ukrýva v hotových jedlách, polotovaroch aj mnohých bežných potravinách.
  3. Nefajčite, minimalizujte príjem alkoholu.
  4. Chráňte sa pred stresom, doprajte si dostatok oddychu a priestoru pre regeneráciu.
  5. Zlepšite si fyzickú kondíciu. Pasívny sedavý životný štýl prerušujte činnosťami, pri ktorých ste na nohách a v pohybe. Snažte sa napríklad chodiť po schodoch, venujte sa hre s deťmi či domácimi zvieratami, čo najviac choďte pešo.
  6. Upravte si jedálniček. Mastné či vyprážané jedlá, polotovary, sladkosti a pochutiny vymeňte za stravu bohatú na čerstvú zeleninu, ovocie či orechy.
  7. Dbajte na dostatok pohybu. Činnosti ako pravidelné prechádzky, turistika, cyklistika, korčuľovanie či plávanie zlepšujú kvalitu života a podporujú zdravie.
  8. Pravidelne si kontrolujte krvný tlak. Optimálne je opakované meranie tlaku v pokojnom domácom prostredí, vždy v rovnakú dennú hodinu, podľa odporúčaní lekára.
  9. Dodržiavajte liečbu, ktorú vám nastavil lekár. To sa týka nielen liečby vysokého krvného tlaku, ale aj liečby iných ochorení.

(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvica #vysoký tlak #vysoký krvný tlak #infarkt myokardu