Prečo je vhodné spolu s alkoholom konzumovať vajíčka?

Nepiť je ideálne, ale nie vždy sa podarí. Čo robiť pred požívaním alkoholu a počas neho, aby následky neboli veľké? A vedeli ste, že na následnú bolesť hlavy je lepšie zapiť tabletku s obsahom ibuprofénu ako paracetamolu?

08.01.2024 11:00
víno, zábava, jedlo, nápoj, Foto:
Ako sa vysporiadať s opicou?
debata

Pri bolesti hlavy po pití starostlivo zvážte, aké lieky zvolíte. „Odporúčam sa vyhnúť liekom s obsahom paracetamolu. V prípade nutnosti siahnite radšej po liekoch s obsahom ibuprofénu,“ radí vedúca online poradne MojaLekáreň.sk Pavla Horáková. Lieky s obsahom paracetamolu sa totiž nesmú kombinovať s alkoholom, a to ani zvyškovým.

„V tomto prípade je pečeň extrémne zaťažená a ľahko dôjde k predávkovaniu paracetamolom,“ vysvetľuje magistra Pavla Horáková. Predávkovať sa paracetamolom je pritom možné už pomerne nízkymi dávkami. „Už dávka 8 až 15 gramov, stačí na to, aby došlo k závažnému poškodeniu pečene. V kombinácii s alkoholom alebo pri ochorení pečene je dávka na predávkovanie ešte nižšia,“ dopĺňa farmaceutka.

Ako sa vyhnúť nepríjemnej opici

Vôbec najlepšie je samozrejme nepiť, avšak niekedy sa to nepodarí. Nepríjemné príznaky opice zmiernite, ak budete vedieť, ako sa správať pred samotným pitím. Pavla Horáková odporúča pred konzumáciou alkoholu doplniť vitamíny skupiny B a C. „Vitamíny skupiny B podporujú nielen pečeň. Vitamín C je anioxidant a taktiež napomáha pri detoxikácii,” vysvetľuje farmaceutka.

V kuchyni by nemal chýbať rozpustný multivitamín alebo minerálna voda, ktoré okrem vitamínov a minerálov doplnia aj pitný režim. Alkohol spôsobuje dehydratáciu. Nielenže doplníme tekutiny, ale zaplníme žalúdok a nebudeme mať potrebu hneď siahnuť po ďalšom pohári alkoholu,“ dopĺňa Pavla Horáková.

S alkoholom jedzte vajíčka, bielkoviny podporujú detoxikáciu pečene

Pred pitím alkoholu je podľa odborníčky vhodné jesť potraviny s vyšším obsahom bielkovín – vajcia. Okrem bielkovín obsahujú podľa farmaceutky cysteín, ktorý podporuje pečeň pri detoxikácii. Odporúča sa aj avokádo, ktoré je bohatým zdrojom omega kyselín a zároveň napomáha spomaľovať vstrebávanie alkoholu.

Hovorí sa, že alkohol treba zajedať mastným. Pavla Horáková však upozorňuje: „Jedlá s vyšším obsahom bielkovín a tukov síce pomáhajú spomaliť absorpciu alkoholu. Avšak je dobré to s tučným nepreháňať, aby nedošlo k opaku, kedy budete mať podráždený žalúdok kombináciou nesprávnej stravy a alkoholu”.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #alkoholizmus #ibuprofén #paracetamol