Do mrazivých dní si vezmite palčiaky, nie prstové rukavice. Prečo?

Tá pravá zima konečne dorazila na Slovensko, milovníci mrazivého počasia sa tešia, avšak treba si dávať pozor, aby ste neprišli k omrzlinám.

09.01.2024 06:00
zima, sneh, mráz, sneženie, žena, čiapka,... Foto:
Zimné radovánky áno, ale pozor na zdravie.
debata

Palčiaky už síce nie sú veľmi v móde, avšak aspoň jedny by ste doma mali mať celkom určite. Sú totiž dobrou prevenciou vzniku omrzlín. Na rozdiel od prstových rukavíc palčiaky lepšie zadržiavajú teplo a prsty rúk sa v nich aj vzájomne zohrievajú.

Ak ste vonku na mraze a začína vám byť veľmi zima, pričom sa nemáte kam ukryť (to sa môže stať napríklad na horskej turistike), využite na zohriatie aj svoje vlastné teplo. Ruky v rukaviciach si ešte môžete skryť pod pazuchami, radí Slovenský červený kríž. Tvár si v chlade chráňte šálom a nohy vhodnou obuvou s kožúškom a dostatočne silnými ponožkami.

Aj napriek opatreniam sa však omrzliny môžu vyskytnúť. „Na omrzliny sú náchylné najmä prsty rúk, nôh a tiež oblasť tváre. Omrznutá časť tela stráca citlivosť, je bledá až namodralá a môže mať voskový vzhľad. S omrzlinami radšej vždy vyhľadajte lekársku pomoc, pretože niektoré zmeny v tkanivách sa môžu spustiť až po ohriatí a zhoršujú sa opätovným vystavením chladu,“ radí Slovenský červený kríž na sociálnych sieťach.

Omrzliny netrite snehom

Ako postupovať v prípade vzniku omrzlín? Slovenský červený kríž radí nasledujúci postup: v prvom rade človeka s omrzlinami do tepla premiestňujte veľmi opatrne, pretože omrznuté končatiny sú náchylnejšie na zlomeniny. Nesnažte sa zohrievať postihnuté miesta už vonku (napríklad šúchaním), pretože ak tam hrozí opätovné omrznutie, mohlo by to byť veľmi nebezpečné pre tkanivo v okolí omrzliny, hrozí až jeho odumretie. V minulosti sa odporúčalo omrzliny trieť snehom, avšak aj tento postup narobí viac škody ako úžitku.

Keď ste už doma, v žiadnom prípade postihnuté miesto nezohrievajte takzvaným suchým teplom, čo môže byť radiátor či fén, pretože vplyvom pôsobenia tepla by mohlo dôjsť k až fatálnemu poškodeniu tkaniva, jeho odumretiu. Treba na to ísť oveľa jemnejšie a pomalšie, hoci pocit velí postihnuté miesto rýchlo zahriať.

„Omrznutú oblasť nešúchajte a zohrejte ju vo vlažnej vode,“ radí Slovenský červený kríž. Teplota vody by mala byť 36 až 40 stupňov Celzia. Po vytiahnutí z vody miesto prekryte sterilným obväzom a sterilnú gázu vložte aj medzi omrznuté prsty. Zahriatie miesta môže trvať aj hodinu i viac, nečakajte, že to bude hneď.

Takto vyzerá omrzlina

Ako s istotou poznať omrzlinu? Prejavuje sa prechodným zblednutím a následným sčervenaním postihnutých miest. Objavia sa pľuzgiere a v tom najhoršom prípade dôjde k odumretiu tkaniva (nekróza, keď má tkanivo modročiernu farbu).

Omrzliny pritom nie sú len doménou mrazivého počasia, ale môžu sa objaviť aj pri teplotách nad nulou, ak je silný vietor, vysoká vlhkosť vzduchu a človek má celkovo problémy s nedostatočným prekrvovaním organizmu. Omrzlina vzniká pôsobením chladu na kožu a podkožie, keď dôjde k zníženiu prekrvenia tkaniva a vplyvom nedostatku výživy a chladu dochádza až k nekróze.

„V mraze nepite alkohol a nefajčite, oba neduhy zvyšujú pravdepodobnosť vzniku omrzlín. Postihnutému ponúknite teplý nápoj, no bez obsahu alkoholu a kofeínu!“ uzatvára Slovenský červený kríž.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal predbežne do stredy 10. januára prvostupňové aj druhostupňové výstrahy pred nízkymi teplotami. Očakáva sa, že teplota miestami klesne až pod mínus 20 stupňov Celzia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mráz #podchladenie #omrzliny