Národný onkologický ústav má moderné endoskopické pracovisko

Národný onkologický ústav ako jediná nemocnica na Slovensku disponuje najvyšším počtom endoskopických sál, ktoré dokáže naraz využiť.

09.01.2024 18:00
Narodny onkologicky ustav Foto:
Pacienti dostanú lepšie služby.
debata

Nové moderne vybavené endoskopické pracovisko Národného onkologického ústavu v Bratislave bude poskytovať komplexné endoskopické vyšetrenia dolnej a hornej časti tráviaceho traktu. Gastroenterologické oddelenie tak rozšíri svoju činnosť o diagnostiku a liečbu najmä nádorov žlčových ciest, pečene a pankreasu na dennej báze.

„Národný onkologický ústav je zdravotnícke zariadenie, ktoré znesie prísne kritériá na kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Toto nové, komplexné endoskopické pracovisko jeho kredit ešte zvyšuje. Znamená ďalší rozvoj inovatívnych zákrokov a pokročilých metód vedúcich opäť k prospechu pacienta,“ uviedla ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková.

„Počas plnej prevádzky dokážeme ako jediná nemocnica na Slovensku využívať naraz všetkých šesť endoskopických sál. Teším sa, že je veľký záujem o stáže gastroenterológov a endoskopických sestier na našom pracovisku,“ vyjadril sa primár Gastroenterolo­gického oddelenia v Národnom onkologickom ústave Boris Pekárek.

Finančne náročný projekt, ktorý pozostával zo stavebnej časti (vyšetrovacie pracovisko, sledovacia miestnosť, dekontaminačná a dezinfekčná miestnosť) a z nákupu prístrojového vybavenia, podporilo Ministerstvo zdravotníctva SR z kapitálových výdavkov vo výške takmer 900 tisíc eur a Nadácia SPP vo výške sto tisíc eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #onkologické ochorenia #onkologické operácie #endoskopia