Užívajte zázračný vitamín S nielen na Silvestra. Prospieva srdcu, tlmí bolesť, posilňuje imunitu

Smiech je zadarmo a šetriť s ním netreba. Vitamín S má na naše zdravie blahodarné účinky, a preto – smejte sa nielen na Silvestra.

31.12.2023 06:00
žena,, radosť, úsmev Foto:
Silvester a vitamín S sa k sebe hodia.
debata (1)

Terapii smiechom sa odborne hovorí gelototerapia a v takých Spojených štátoch amerických existujú celé zdravotnícke zariadenia, kde vás, samozrejme za tučný obnos, vyliečia práve pomocou intenzívnych pohybov bránice. Tak ďaleko u nás ešte nie sme, snažte sa však smiať tak často, ako sa len dá. Nositeľ Nobelovej ceny za lekárstvo z roku 1987, japonský imunológ Susumu Tonegawa, ktorý získal ocenenie za výskum protilátok, vyhlásil, že smutní a depresívni ľudia dokážu len ťažko vzdorovať chorobám. Čo všetko teda smiech s nami dokáže? Tu je sedem pádnych dôvodov, prečo s ním vstúpiť do dôverného vzťahu.

1. Zlepšuje náladu

Veľa ľudí sa prakticky nesmeje, pretože považujú svoj život za príliš vážny, náročný. Mozgu je však jedno, či máte na smiech práve dôvod alebo nie. Ak sa zasmejete, endorfíny, serotonín či oxytocín, čo sú hormóny dobrej nálady a pocitov šťastia, sa vyplavia tak či tak. A bude vám hneď lepšie.

2. Posilňuje imunitu

Je dobre známe, že smútok, úzkosť či depresie oslabujú obranyschopnosť a udržiavanie dobrej psychickej kondície ju naopak posilňuje. Ako je to možné? Počas smiechu telo vo zvýšenej miere produkuje napríklad lymfocyty, časť bielych krviniek, ktoré zodpovedajú za imunitnú reakciu v prípade choroby. Zároveň sa znižuje vylučovanie takzvaných stresových hormónov, ktoré obranyschopnosť oslabujú a potom skôr ochorieme. Vitamín S si teda okrem vitamínov C či D, ktoré tiež posilňujú imunitu, ordinujte pravidelne.

3. Tlmí bolesť

Určite ste to už zažili aj na vlastnej koži: niečo vás nepríjemne bolelo, ale navštívili vás dobrí kamaráti či rodinní príslušníci, zasmiali ste sa a bolesť bola menšia či celkom zmizla. Žiadna záhada. Endorfíny v našom tele fungujú podobne ako morfín, ktorý sa v lekárstve používa ako silné analgetikum, teda látka blokujúca bolesť.

4. Uvoľňuje svaly

Smiech, hlavne ten hlboký, vychádzajúci z brucha, uvoľňuje stuhnuté svaly chrbta a šije, čo sú v súčasnosti časté civilizačné neduhy. Keď sme stuhnutí, necítime sa dobre fyzicky ani psychicky, horší sa nám držanie tela, nepôsobíme ani príjemne na ostatných. Preto sa okrem pravidelného cvičenia často smejte.

5. Zlepšuje stav srdca

Viaceré výskumné štúdie potvrdili, že častý smiech môže zlepšovať stav niektorých srdcovocievnych ochorení. Príčinou je zvýšený prívod kyslíka pri smiechu a zvýšená produkcia endorfínov, ktoré pomáhajú srdcu a cievam relaxovať. Smiech tiež stimuluje krvný obeh, čo má vplyv na dobrý metabolizmus.

6. Okysličuje organizmus

Ako sme už naznačili, smiech zlepšuje okysličenie organizmu, čo má vplyv na všetky telesné funkcie. Pomáha tak mozgu, tráviacemu systému, srdcu, pľúcam i ďalším orgánom pracovať lepšie.

8. Zlepšuje vzťah k sebe aj iným

A napokon, smiech je skvelou cestou, ako zlepšiť pohľad sám na seba a mať aj lepšie vzťahy s inými. Páve dobrý vzťah k sebe i druhým zásadne ovplyvňuje naše psychické aj fyzické zdravie. A preto sa smejte nielen na Silvestra, ale aj v prvý januárový deň, pretože, ako sa vraví: Ako na Nový rok, tak po celý rok…

Dva bonusy hlavne pre ženy

Intenzívnym smiechom sa precvičujú svaly tváre, ktoré tak budú menej ochabovať. A vedeli ste, že holdovanie smiechu pomáha dokonca spaľovať kalórie? To príde po sviatkoch viac ako vhod.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zábava #Silvester #smiech #joga smiechu