Piť alebo nepiť počas jedenia? V ajurvéde sa kladie veľký dôraz na správnu kombináciu potravín

Nech sa strava stane tvojím liekom a tvoj liek sa potom stane tvojou stravou, hovorí známe ajurvédske príslovie. Je to základ ajurvédskej múdrosti. Keď sa naučíme jesť správne - to znamená v súlade so svojou telesnou i psychickou konštitúciou - naše telo bude v rovnováhe a zdravé.

30.12.2023 06:00
Svata Katerina, ajurvéda, kurz varenia, Nalin... Foto:
Kurz varenia s ajurvédskym šéfkuchárom Resortu Sv. Kateřina na Vysočine, ktorý pochádza zo Srí Lanky - s Nalinom.
debata

Tento prirodzený koncept vychádza z ajurvédskej teórie šiestich chutí. Každá chuť má na naše telo svoje špecifické pôsobenie a možno ich tak využiť na terapeutický účel. Naše telo bude inak ovplyvňovať sladká chuť, ktorá upokojuje a uzemňuje, a inak pálivá chuť, ktorá zvyšuje oheň v organizme. Niektorým ľuďom môže prospievať korenené jedlo, pretože potrebujú podporiť tráviaci oheň v žalúdku a tým zdravé zažívanie. Niekomu však môže spôsobiť príliš veľkú „horúčosť“, ktorá sa potom prejaví napríklad zápalmi a prílišným hnevom.

V ajurvéde sú koreniny medicína. Foto: Dávid Popovič
Svata Katerina, koreniny, korenie, ajurvéda V ajurvéde sú koreniny medicína.

Tzv. dóšický test (dá sa nájsť online) určí individuálny pomer troch základných ajurvédskych princípov (vata, pitta a kapha) v tele. Vďaka tomu možno lepšie porozumieť tomu, z akého dôvodu človek má, alebo nemá rád niektoré veci, a tiež to poskytne kľúč na zostavenie jedálneho lístka a výber správnych chutí, pomocou ktorých sa dá regulovať fyzická aj psychická kondícia.

Ajurvéda a kombinácie potravín

Z pohľadu ajurvédy má každá potravina svoju vlastnú chuť, ochladzujúcu alebo zohrievajúcu energiu a účinok po strávení. Keď sa kombinujú potraviny s opačnou energiou, rozdielnou chuťou a účinkom, môže preťažený tráviaci oheň (agni) zastaviť enzymatický systém, čo spôsobí zlé trávenie, kvasenie, hnitie a tvorbu plynov. Ak takýto stav pretrváva, vedie to k produkcii toxických látok v organizme a následne vznikajú choroby.

Ajurvédsky šéfkuchár z Resortu Sv. Kateřina... Foto: Dávid Popovič
Svata Katerina, ajurvéda, Ajurvédsky šéfkuchár z Resortu Sv. Kateřina Nalin Kumara Kodithuwakku počas kurzu varenia ajurvédskych jedál.

Preto sa v ajurvédskej výžive kladie veľký dôraz okrem stravovania sa podľa vlastnej konštitúcie (dóše) a podľa ročných období najmä na správnu kombináciu potravín. Správna kombinácia je dôležitá predovšetkým pre ľudí s prevládajúcou konštitúciou vata a kapha, ktorí majú citlivé trávenie. Na princípe správnej a nesprávnej kombinácie potravín je založený aj systém delenej stravy, ajurvéda však v tomto nie je až taká prísna a tvrdí, že človek s dobrým tráviacim ohňom (agni) zvládne aj horšie kombinácie jedál.

Aj napriek tomu je dobré dodržiavať aspoň niektoré základné zásady, a to:

  • nekombinovať čerstvé ovocie s inými potravinami (ak ho skombinujeme, jeme ho ako prvé),
  • nekombinovať príliš veľa potravín v jednom jedle,
  • nekombinovať čerstvú a varenú zeleninu.
Nech sa strava stane tvojím liekom a tvoj liek... Foto: Dávid Popovič
Svata Katerina, ajurvéda, Nalin Kumara Kodithuwakku Nech sa strava stane tvojím liekom a tvoj liek sa potom stane tvojou stravou, hovorí známe ajurvédske príslovie.

Denný režim podľa ajurvédy

Denný režim podľa ajurvédy (dinačarja) možno začať dodržiavať postupne a nie je nevyhnutné, aby človek žil ajurvédou. Opláchnuť si po zobudení tvár a oči studenou vodou má svoju logiku, každé ráno vypiť pohár prevarenej teplej vody (s citrónovou šťavou, so štipkou zázvoru a s lyžicou domáceho medu) tiež. Slúži to na prečistenie obličiek a podporu čreva. Takisto je vhodné pokúsiť sa vyprázdniť hneď ráno, najlepšie v rovnakom čase. Črevá by sme mali vyprázdňovať raz až dvakrát denne, stolica by mala byť svetlohnedá, banánovej konzistencie a konečník by sa mal vždy opláchnuť vodou.

Okrem čistenia zubov sa odporúča čistiť si jazyk škrabkou alebo čajovou lyžičkou (nikdy nie zubnou kefkou), každé ráno prepláchnuť nos slanou vodou, pravidelne cvičiť podľa svojej konštitúcie, nesprchovať sa príliš horúcou vodou a krátko po jedle (ale otužovať), snažiť sa správne a zhlboka dýchať, chodiť a sedieť vzpriamene, nezadržiavať stolicu, moč ani emócie. Aspoň raz denne si nájsť čas 15–20 minút na meditáciu, upokojenie mysle, po večeri ísť na krátku prechádzku a neponocovať.

Hlavné zásady stravovania podľa ajurvédy

  • vyberať si jedlo podľa ročných období a podľa svojej konštitúcie
  • jesť 2–3-krát denne (každé „niečo“ ako džús či cukrík, okrem vody, je jedlo)
  • hlavným jedlom by mal byť obed, lebo vtedy je najsilnejšie agni (tráviaci oheň)
  • nenútiť sa do jedla, ak nie je pocit hladu (dôležité u detí)
  • neprejedať sa
  • jesť pokojne, pomaly, veľa prežúvať
  • nejesť pri emocionálnom rozrušení, v strese
  • nepiť tesne pred jedlom a po jedle 30 minút, počas jedla vypiť maximálne 2 dl tekutín (väčšie množstvo tekutín riedi tráviace enzýmy, čo zhoršuje proces trávenia)
  • nejesť pred siedmou hodinou rannou a po siedmej hodine večernej (vždy sa je za svetla)
  • jesť približne rovnaké porcie každý deň, aby bolo telo pripravené potravu dobre stráviť
  • studené a ľadové nápoje škodia, ochladzujú agni a spomaľujú metabolizmus
  • niektoré kombinácie jedál sú nevhodné a môžu prispievať k zlému tráveniu a tvorbe tzv. ámy (toxínov), napríklad ovocie sa nekombinuje s iným jedlom, nemieša sa príliš veľa potravín, nemixuje sa čerstvá a varená zelenina
  • jesť čerstvé potraviny, vyhýbať sa polotovarom, smaženým jedlám, konzervovaným potravinám, rafinovanému cukru a častému ohrievaniu jedál

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #jedlo #ajurvéda #ajurvédske stravovanie