Milujeme ich najmä na Vianoce. Znižujú cholesterol aj riziko infarktu, zlepšujú pamäť

Vlašské orechy sú výborné pre chorých na srdce, pretože obsahujú veľké množstvo mastných kyselín. Tie tvoria hlavný zdroj energie pre srdcové bunky.

30.12.2023 12:00
srdce, cholesterol Foto:
Cholesterol je nebezpečný, avšak orechy s ním pomáhajú bojovať.
debata

„Orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, riziko arteriosklerózy a infarktu. Mali by ich preto pravidelne konzumovať ľudia, ktorých trápia srdcovocievne ochorenia, hrozí im infarkt alebo ho prekonali,“ hovorí odborníčka na zdravú výživu Katarína Blažová z bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Viaceré výskumy dokázali, že pravidelná konzumácia orechov, aspoň za hrsť denne, znižuje riziko infarktu až o polovicu.

Štúdia u seniorov potvrdila, že pravidelná konzumácia orechov výrazne prispievajú k zlepšeniu pamäte a môžu pomáhať v spomalení Alzheimerovej choroby. Sú teda významnou potravou pre náš mozog najmä pre ich obsah esenciálnych mastných kyselín, leticínu, fosforu a vitamínu B6.

Orechy zlepšujú duševnú výkonnosť a navracajú rovnováhu nervovej sústavy, preto by ich mali jesť hlavne študenti a duševne pracujúci ľudia, ktorých trápi depresia, stres a podráždenosť.

Je v nich obsiahnutý aj vysoký podiel medi, pričom tento stopový prvok pomáha vstrebávaniu železa v čreve. Je tak účinnou prevenciou proti chudokrvnosti. Vitamín B1 zasa podporuje svalové funkcie. Pre nízky obsah uhľohydrátov a vysokej nutričnej hodnote sú orechy tiež veľmi prospešné pre ľudí trpiacich cukrovkou.

Vlašské orechy obsahujú aj rôzne antioxidačné polyfenoly, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Tie vznikajú ako odpadný produkt látkovej výmeny a spôsobujú vznik onkologických či srdcovocievnych ochorení. Doprajte si preto orechy pravidelne v menšom množstve a vždy ich poriadne rozkúšte, respektíve pomeľte.

Ak však máte podozrenie na alergiu z orechov (mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové a para orechy, pistácie, makadamové orechy a výrobky z nich), mali by ste sa snažiť tejto potravine vyhýbať. Až 62 % hmotnosti vlašského orechu tvorí tuk a spoločne s para orechmi má najviac kalórií (640 kalórií na sto gramov). Ak sa teda snažíte schudnúť, s orechmi opatrne.

Z dejín orecha

Predpokladá sa, že mohutný strom orech kráľovský (dorastá až do výšky 20 metrov) pochádza z územia Strednej Ázie, odkiaľ sa postupne dostal až k nám. O prívlastok „vlašský“ sa pričinili jeho šíritelia – Vlachovia (staré pomenovanie pre Talianov). V minulosti bol vlašský orech považovaný za boží dar, a to vďaka jeho tvaru ľudského mozgu.

(Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava)

debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #vlašské orechy #alergia na orechy