Hurmikaki prospieva tráveniu, reguluje tlak, cukor i cholesterol

Ak ste to ešte neurobili, určite vyskúšajte hurmikaki. Prekvapí svojou príjemnou chuťou, v ktorej spoznáte zrelú marhuľu i mrkvu. Dužina má konzistenciu marmelády a sladkú, takmer medovú chuť.

03.01.2024 06:00
ebenovník rajčiakový, hurmikaki Foto:
Hurmikaki milujú i deti.
debata (4)

Plody hurmikaki sú doslova nabité živinami, ktoré prospejú nášmu organizmu. Obsahujú napríklad vitamíny skupiny B (posilnenie nervového systému, prísun energie), vitamín E (významný antioxidant, prospieva aj vlasom a pokožke) či vitamín C.

„Vďaka obsahu vitamínu C podporuje imunitný systém a dodá energiu. Tiež v sebe ukrýva aj minerály ako napríklad draslík (zdravie obličiek), železo (proti únave a anémii), zinok (obranyschopnosť), meď (vývoj mozgu, proti chudokrvnosti) i vápnik (siné zuby a kosti),“ informuje bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

„Hurmikaki je taktiež bohaté na flavonoidy a karotenoidy, ktoré majú antioxidačné účinky. Pomáhajú nimi chrániť bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov,“ hovorí lekárka Natália Šranková z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Voľné radikály môžu spôsobiť napríklad srdcovo-cievne či onkologické ochorenia.

Veľmi účinným antioxidantom obsiahnutým v hurmikaki je lykopén, ktorý pomáha chrániť napríklad pred nádorovým ochorením žalúdka, pľúc či krčka maternice.

Zdravé trávenie

Plody sú tiež podľa informácií úradu bohaté na vlákninu, ktorá zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie a pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém. Hurmikaki prospieva aj srdcu, reguluje krvný tlak aj hladinu cukru. Pomáha udržiavať pod kontrolou hladinu cholesterolu.

Ak potrebujete rýchlo nabrať stratenú energiu, hurmikaki je správnou voľbou, pretože obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných cukrov, ktoré vás znovu naštartujú.

„Hurmikaki je možné konzumovať v rôznych formách. Sú výborné čerstvé, sušené i varené. Možno ich jesť ako jablká nakrájané na mesiačiky, dostatočne zrelé a mäkké hurmikaki je možné dokonca vyjedať i lyžičkou. Ako pyré je ich možné pridať do smoothie nápojov, koláčov či ako prílohu k mäsovým jedlám,“ dodáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva v hlavnom meste.

Hurmikaki si vypestujete aj u nás

Chutné hurmikaki je plodom stromu ebenovníka rajčiakového. Pochádza z oblastí Východnej Ázie, no v súčasnosti sa pestuje i v rôznych iných, najmä subtropických a polotropických, oblastiach sveta. Hurmikaki je možné vypestovať aj v našich podmienkach, ale predsa len ich väčšina ľudí u nás pozná skôr z obchodov. Môže byť žltej, žlto-oranžovej až červenej farby s tenkou, hladkou šupkou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #banán #Mango #avokádo #ananás #exotické ovocie #hurmikaki