Otrava z tejto obľúbenej zeleniny ohrozuje najmä seniorov. Žena skončila na jiske, následky môžu byť fatálne

Mala to byť bežná večera, cuketa zapečená s paradajkami a syrom však spôsobila, že žena skončila v moravskej nemocnici na jiske s hnačkou, úpornými kŕčmi a bolesťami brucha, pre ktoré dokonca stratila vedomie. Príčina? Otrava toxínom cucurbitacínom, ktorý obsahovala obľúbená a na prvý pohľad neškodná cuketa...

28.02.2024 06:00
boleť, žena, brucho Foto:
Bolesť brucha je príznak otravy.
debata (2)

Stav 54-ročnej pacientky bol veľmi zlý, do nemocnice sa dostala už veľmi dehydrovaná. Lekári zo zlínskej nemocnice mali spočiatku podozrenie na infekčné ochorenie, výsledky krvných testov však týmto smerom neukazovali.

Zobrazovacie vyšetrenia ale odhalili ťažký opuch sliznice žalúdka a hrubého čreva a tiež výrazné zmeny na pečeni. Keď žena povedala, čo mala na večeru, zdravotné sestričky vyslovili podozrenie, že sa mohla otráviť, čo sa nakoniec aj potvrdilo. Žena cuketu zjedla, aj keď bola veľmi horká. Našťastie, z otravy sa zotavila a po šiestich dňoch ju prepustili z nemocnice domov.

Oveľa smutnejšiu dohru mal prípad z Nemecka, kde starší pár s vďakou prijal domáce cukety od susedov. Manželia boli po konzumácii výrazne horkých cukiet hospitalizovaní s bolesťami žalúdka, hnačkami a stratou vedomia, bohužiaľ 79-ročný senior po niekoľkých dňoch v nemocnici zomrel.

zelenina Čítajte viac Odborník na výživu: Ktorú zeleninu je lepšie uvariť, a ktorú je lepšie zjesť surovú?

Deti a seniori v ohrození

V závažných prípadoch, najmä u detí, starších ľudí alebo osôb s oslabenou imunitou, môže nadmerná konzumácia otrávenej zeleniny spôsobiť vážne zdravotné komplikácie a viesť dokonca až k úmrtiu. Nebezpečný toxín obsahuje hlavne tekvicová zelenina ako cuketa, tekvica, patizón, melón či aj obyčajná uhorka.

Jedovatá látka má pre rastliny veľký význam, pomáha im odpudzovať bylinožravcov, a to vďaka výrazne horkej chuti, ktorú produkuje. Práve podľa tejto nevšednej horkosti možno toxickú zeleninu aj hneď spoznať a vyvarovať sa jej.

Zelenina z bežnej siete by nemala obsahovať nadmerné množstvá toxínu, problémom však môžu byť domáca produkcia alebo zelenina neznámeho pôvodu.

Obsah toxínu môže byť zvýšený napríklad vtedy, ak rastlina prechádza pri pestovaní stresom pre vysoké teploty, sucho, nedostatok vody či inváziu škodcov, príliš sa hojí dusíkom, došlo k jej poškodeniu pri manipulácii alebo sa skladuje v nevhodných podmienkach (prílišná vlhkosť, vystavenie sa slnku). Niektoré odrody rastlín tiež majú genetické predispozície k vyššej produkcii cucurbitacínu ako iné.

tekvica, hokaido, hokkaido Čítajte viac 3 lahodné pochúťky z tekvice hokaido

„Počas mnohých tisícročí šľachtenia sa poľnohospodárom podarilo znížiť hladiny väčšiny toxických látok natoľko, že väčšinou nepredstavujú vážnejšie nebezpečenstvo. Čas od času však dôjde nešťastnou kombináciou mnohých faktorov k zvýšeniu koncentrácie toxínov nad bezpečnú hranicu a potom môže dôjsť aj k otravám, v niektorých prípadoch hromadným,“ popisuje český vedec Tomáš Moravec z Ústavu experimentálnej botaniky Akadémie vied ČR na webovej stránke ústavu.

Príznaky berte vážne

Otrava cucurbitacínom má rôzne príznaky, medzi symptómy patrí horká chuť v ústach. Okrem toho môžu postihnutí trpieť tráviacimi problémami, ako sú bolesti žalúdka, nevoľnosť, vracanie a hnačka.

Tieto príznaky často sprevádzajú ďalšie gastrointestinálne problémy, ako je nadmerná tvorba plynov či nadúvanie. Otrava cucurbitacínom môže tiež spôsobiť dehydratáciu organizmu, ktorá sa prejavuje smädom, suchými ústami a suchou pokožkou.

Ďalšie symptómy zahŕňajú únavu a slabosť. V niektorých prípadoch môže dôjsť aj k zvýšenej srdečnej frekvencii ako reakcii na toxické účinky cucurbitacínu. Je dôležité brať tieto príznaky vážne a vyhľadať lekársku pomoc v prípade podozrenia na otravu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #patizón #melón #cuketa #tekvica #intoxikácia