Detox môže byť nebezpečný. Škodlivín ani tuku vás nezbaví

Možno vám po týždňoch hýrenia napadne, že by ste si mali vnútorné orgány trochu „prepláchnuť“ detoxikačnou kúrou alebo si na pár týždňov nasadiť prášok z byliniek. Zdá sa to ako dobrý nápad, ale len v prípade, že sa snažíte v domácich podmienkach simulovať vesmírnu stravu alebo splniť výzvu do tajného spolku.

01.01.2024 06:00
detox Foto:
Na detox sa po sviatkoch nespoliehajte.
debata

„Naše telo za bežných okolností nepotrebuje žiadnu špeciálnu očistu, pretože disponuje vlastným detoxikačným systémom, ktorý tvoria také orgány, ako je pečeň, obličky alebo tráviaci trakt,“ vysvetľuje gastroenterológ Peter Minárik. Pečeň odbúrava všetky látky, ktoré nepotrebujeme, nevieme spracovať, máme ich v tele príliš veľa alebo ich považuje za cudzorodé. Môže ísť napríklad o lieky, hormóny, žlčové farbivo – bilirubín alebo cholesterol. Potom sa do práce zapojí tráviaci trakt, obličky, lymfatický a dýchací systém, aby nás zbavili zvyškov toho, čo rozložila pečeň. Nijako im v tom nemusíme pomáhať, naše telo si dokáže poradiť s likvidáciou a vylučovaním toxínov, preto nie je dôvod, aby sa v ňom „odpad“ hromadil. Najmä v črevách sa nachádza množstvo prospešných baktérií, ktoré nám pomáhajú bojovať proti chorobám, podporujú naše trávenie a udržiavajú orgány v čo najlepšom stave. Niektoré detoxikačné prípravky môžu narušiť rovnováhu dobrých a zlých baktérií v črevách, viesť k podráždeniu niektorých orgánov (vyvolať hnačky, spôsobiť nadúvanie alebo kŕče) alebo k nedostatku vitamínov a minerálov.

Sú očistné kúry bezpečné?

  • Krátkodobé hladovanie a prísne obmedzovanie príjmu živín a energie sa môže spájať so zdravotnými rizikami.
  • Pre telo predstavujú hladovky stres, môžu spôsobiť tvorbu žlčových kameňov, viesť k nerovnováhe minerálnych látok.
  • Môžu byť sprevádzané nepríjemné prejavmi, ako je acetónový zápach z úst, únava, zlá nálada, frustrácia.
  • Pri niektorých výživových doplnkoch, preháňadlách a diuretikách hrozí predávkovanie, preto sa o užívaní voľnopredajných liekov a doplnkov výživy vždy poraďte s lekárom alebo lekárnikom.
  • Očistné kúry by nemali podstupovať deti a mládež, seniori, tehotné a dojčiace ženy, diabetici, ľudia s podvýživou alebo poruchami príjmu potravy, ako sú anorexia, bulímia alebo syndrómy záchvatového neovládateľného prejedania.

Chýbajú dôkazy

„Očistné diéty sľubujú vylučovanie toxínov, ale vedeckých dôkazov o ich skutočnej zdravotnej prospešnosti je zatiaľ pomerne málo,“ podotýka doktor Minárik. Detox nie je vhodnou formou znižovania nadmernej hmotnosti a je väčšinou len prezlečenou formou krátkodobej nadmerne prísnej obmedzujúcej diéty, ktorej výsledkom je síce rýchly úbytok hmotnosti, ale po návrate k bežnej strave je takmer isté, že kilá opäť naberieme späť. Jojo efekt tak vedie v konečnom dôsledku k celkovému nárastu hmotnosti a navyše aj k rozčarovaniu z vlastnej neschopnosti účinne a dlhodobo redukovať nadmernú telesnú hmotnosť. Dôvodom nezdaru sú v takomto prípade však nesprávne zvolené a od samotného začiatku na neúspech odsúdené prostriedky.

Ako vám uškodia?

„Niektoré štúdie skutočne pri detoxikačných kúrach potvrdili zlepšenie viacerých nepriaznivých antropometrických i metabolických parametrov, ako je napríklad telesná hmotnosť, BMI, obvod pása, množstvo telesného tuku, zápalové markery, škodlivé látky tukového metabolizmu alebo inzulínovú rezistenciu. K dlhodobému zníženiu nadváhy krátkodobé očistné kúry však nikdy neviedli. Rýchly pokles hmotnosti bol skôr v dôsledku straty telesných tekutín, glykogénu (zásobných sacharidov) a nie telesného tuku,“ vysvetľuje známy obezitológ a gastroenterológ, podľa ktorého môžu napáchať škody nielen na tele, ale aj na sebadôvere ľudí. „Jojo efekt vedie k sklamaniu a podporuje „čierno-biele videnie“. Poviete si, že to nemá význam, takéto trápenie vám neprináša nič pozitívne a nakoniec to vzdáte. Uveríte falošnej predstave, že obezita je vám súdená,“ odhaľuje ďalšiu neblahú stránku super rýchleho chudnutia.

Ako podporiť svoje orgány

  1. Zdravá a vyvážená strava je najlepším spôsobom, ako podporiť zdravie pečene a celkový zdravotný stav. Do stravy zaraďte hlúbovú zeleninu pre zdravie pečene a čriev, cesnak pre zdravie pečene, obličiek a čriev a brusnice pre zdravie obličiek.
  2. Cyklus spánku a bdenia reguluje funkciu obličiek, preto sa neukracujte o nočný odpočinok.
  3. Cvičenie posilňuje lymfatický systém. Svaly, ktorými hýbeme, fungujú ako pumpa, ktorá účinnejšie pumpuje tekutiny, aby sa toxíny mohli ľahšie vylučovať. Ideálna je kombinácia kardio cvičenia a silového tréningu.

„Oveľa rozumnejšie je stravu odľahčiť – ubrať z kalórií, tuku a cukru. Zmenšiť porciu, upraviť pomer jednotlivých potravín na „tanieri“ a nakoniec aj pomer živín. Variť na pare, konzumovať zeleninové a ovocné šťavy, bielkoviny – uprednostniť jogurty a tvarohy s nízkym obsahom tukov a cukrov. Teda žiadna drastická redukcia živín a prijatej energie, ale mierne a zmysluplné obmedzenie, pri zachovaní pestrosti a dostatočného množstva výživných látok.“ Doktor Minárik kompenzačné „odľahčené dni“ odporúča po sviatkoch štíhlym ľuďom aj ľuďom s nadváhou, ktorí pribrali jedno-dve-tri kilá, ale aj disciplinovaným ľuďom, ktorí redukujú svoju hmotnosť pre obezitu a síce sa snažili dávať si pozor, avšak predsa len jedli trošku viac. „Ak patríte do tejto skupiny, nemusíte si odhladovať nabraté kilogramy, stačí, ak sa vrátite späť do svojich redukčných „koľají“.“ Zdraví, štíhli ľudia, ktorí sa držali aj počas sviatkov striedmosti, nepotrebujú žiadne kompenzačné aktivity, a tí, ktorým na svojom zdravotnom stave nezáleží, nebudú podľa neho so sebou aj tak nič robiť.

Choďte na to pomaly

Lepšie ako krátkodobé očistné kúry pre celé telo i jednotlivé orgány fungujú správne stravovacie návyky, ktoré by sme si v ideálnom prípade mali natrvalo osvojiť. Racionálna strava neznie tak sexy ako „DETOX“, ale stačí niekoľko jednoduchých úprav v životnom štýle a pre svoje zdravie urobíme oveľa viac, ako keď budeme veriť na zázračné výťažky a kokteily.

MUDr. Peter Minárik radí aktivity, ktoré sú po sviatkoch účinnejšie ako detox

  • Stravu si plánujte, vyhnete sa tak spontánnemu a náhodnému jedeniu.
  • Dodržujte správny pomer zdravého taniera: 50 % by mala tvoriť zelenina a ovocie, 25 % chudá bielkovina a 25 % celozrnná príloha.
  • Jedzte pomalšie, prijmete menej kalórií. Dajte si časový priestor – po 15. až 20. minútach od začiatku jedenia, aby ste si uvedomili pocitu sýtosti. Počas jedenia si robte prestávky.
  • Pred každým jedlom sa napite vody, nielenže vás hydratuje, ale naplní vám žalúdok.
  • Nevynechávajte jedlá, najmä nie raňajky. Ľudia, ktorí raňajkujú bývajú zvyčajne štíhlejší.
  • Kontrolujte si hmotnosť v pravidelných intervaloch.
  • Veďte záznamy o svojom stravovaní. Zo štúdií vyplýva, že obézni pacienti, ktorí tak robili najmä v počiatočných fázach znižovania nadváhy, chudli lepšie, rýchlejšie a ich výsledky boli dlhodobo lepšie.
  • Nevynechávajte sacharidy úplne. Sacharidy by mali pri redukčnom stravovaní tvoriť 30–40 %, voľné cukry maximálne 10 % z celodenného energetického príjmu. V jedálnom lístku si ponechajte komplexné škrobové sacharidy s vlákninou a nižším glykemickým účinkom, medzi ktoré patria napríklad celozrnný chlieb a pečivo, Knäckebrot, celozrnné cestoviny, hnedá celozrnná ryža, strukoviny.
  • Jedzte menej nasýtených tukov, trans tukov a cholesterolu. V strave uprednostnite tuky a oleje, ktoré sú bohaté na jednonenasýtené tuky: omega-9 a viacnenasýtené tuky – omega-9 a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v netropických rastlinných olejoch, orechoch, semiačkach a strukovinách a v rybom tuku najmä morských rýb. Príkladom zdraviu prospešných tukov a olejov sú olivový a repkový olej, vlašské orechy, ľanové semienka a rybí tuk – napríklad z lososa alebo makrely.
  • Doprajte si spánok. Pomáha správne regulovať metabolizmus. Ak budete spať len o hodinu dlhšie, spálite asi o 6 % kalórií viac – okrem iného aj preto, že keď spíme, vtedy nejeme.
  • Buďte aktívni každý deň. Každý pohyb sa počíta.
  • Jedzte doma. Úspešní „kontrolóri“ telesnej hmotnosti jedia podstatne viac doma alebo z domu prinesenú stravu.
  • Pozor na alkohol, obsahuje prázdne kalórie.
  • Nevystavujte sa pokušeniu. Čo nemáte a čo nevidíte, to nezjete.
  • Jedzte menšie porcie. Používajte malé taniere na kaloricky výdatné jedlá, väčšie na zeleninu. Štíhle poháre na šťavy, džúsy, limonády, pivo, víno.
  • Žiadna „dupľa“. Naopak, 20 % nechajte na tanieri (zelenina sa nepočíta). Údajne je to zvyk pôvodných obyvateľov ostrova Okinawa.
  • Vymeňte hlavné jedlo za polievku alebo predjedlo so zeleninovým šalátom.
  • Pravidelne sa hýbte. Každý deň urobte 10-tisíc krokov v svižnom tempe. Každý druhý deň nechajte auto doma a použite MHD a vlastné nohy, raz-až dvakrát do týždňa si doprajte intenzívnejšie aeróbne a posilňujúce cvičenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #očistné kúry #detox