Chcete v novom roku prestať s fajčením?

Poradne na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva poskytujú bezplatné odborné poradenstvo každému, kto prejaví záujem odvyknúť si od fajčenia.

01.01.2024 16:00
cigarety, žena, fajčenie Foto:
Stále sa neviete zbaviť tohto zlozvyku?
debata

V poradni na odvykanie od fajčenia sa používajú vyšetrovacie metódy, ktorými sa zisťujú základné informácie o návykoch fajčiara a o jeho motivácii skončiť s fajčením. Stupeň závislosti na nikotíne ako na droge sa určuje s pomocou takzvaného Fagerstromového dotazníka.

Na základe individuálneho pohovoru a zistených údajov sa klientovi odporučí forma odvykania od fajčenia s jeho aktívnou účasťou. Cieľom poradne je poskytnúť podporu s využití nefarmakologickej liečby či psychosociálnej podpory. Záujemcovi pomôžu aj pri zvládnutí konkrétneho správania, ktoré povedie k zbaveniu sa závislosti.

Okrem odborného poradenstva vyškolenými pracovníkmi funguje v Slovenskej republike aj Linka na odvykanie od fajčenia na telefónnom čísle 0908 222 722. Na linku je možné volať v pracovných dňoch od 8:00 do 15:00.

Zoznam regionálnych úradov verejného zdravotníctva s poradňami na odvykanie od fajčenia a ich kontaktné údaje nájdete tu.

(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #drogy #cigarety #pasívne fajčenie #závislosti