„Štamprlík slivovičky v mrazoch zahreje.“ Je to veľký omyl, hrozí podchladenie

Alkohol sa v organizme rozkladá prostredníctvom enzýmu alkoholdehydrogenázy a tento proces vytvára teplo. Aj keď by sa mohlo zdať, že takýto tepelný efekt môže prispieť k zahriatiu organizmu, realita je iná.

01.01.2024 20:00
V-alkohol Foto:
Zahreje len zdanlivo.
debata

„Napriek prvotnému dojmu, že alkohol môže prispieť k zvýšeniu telesnej teploty, rozširuje skôr cievy na povrchu kože, čo vedie k rýchlejšiemu odvádzaniu tepla z organizmu. Tento fenomén síce môže viesť k dočasnému pocitu zahriatia, ale v skutočnosti organizmus teplo stráca, čo môže byť rizikové hlavne v chladnejšom prostredí,“ vysvetľuje lekárka urgentného príjmu Nemocnice Agel Košice-Šaca Nikoleta Vargová.

Ako ďalej uvádza, alkohol taktiež ovplyvňuje termoregulačné centrá v mozgu, ktoré sú zodpovedné za udržiavanie optimálnej telesnej teploty. Tento vplyv môže mať dôsledky na schopnosť organizmu efektívne reagovať na zmeny okolitej teploty. V dôsledku toho môže nadmerný konzum alkoholu viesť k hypotermii, teda poklesu telesnej teploty.

„Vplyv alkoholu na termoreguláciu organizmu je komplexný a môže byť závislý od rôznych faktorov, vrátane množstva konzumovaného alkoholu, vonkajšieho prostredia a individuálnych vlastností jednotlivca. Napriek dočasnému pocitu zahriatia po jeho konzumácii by sme pri jeho užívaní mali byť obozretní. Ako vo všetkom aj tu totiž platí staré známe, že všetkého veľa škodí,“ uzatvára lekárka.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #závislosť #závislosti #opitosť